PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Společnost VESKOM drží krok se soudobými trendy v Průmyslu 4.0

26.10.2017
PRAHA - Digitální transformace průmyslu se stala realitou. Zasahuje všechny oblasti výrobního procesu, kdy dochází k integraci průmyslových systémů v rovině vertikální, horizontální a inženýrské podpory. V praxi to představuje řízení životního cyklu výrobku, propojení fyzických systémů s virtuálními a vznik nových business modelů, kdy se některé procesy stávají službou. Jako příklad lze uvést údržbu.
Ilustrační snímek | Foto: veskom.cz
Společnost VESKOM působí v oblasti průmyslu a TZB již více než 25 let. Má tak možnost srovnávat situaci před několika lety se současností v jednotlivých specifických oborech týkající se využití energie stlačeného vzduchu, tepla a chladu. Zákazníkům nabízí komplexní služby. Díky tomu dokáže velice přesně sledovat trendy v jednotlivých oblastech a vzájemně je porovnávat.

Klíčovou otázkou každé společnosti je, ve kterých oblastech činnosti je tento subjekt ekonomicky nejaktivnější a tedy na co by se měla společnost do budoucna zaměřit. Pro většinu zakázek firmy VESKOM platí, že jsou obchodního nebo servisního charakteru.

"To byl důvod, proč jsme se zaměřili na porovnání těchto aktivit, jelikož montáž je součástí pouze technicky složitějších zakázek. Například poměr mezi obchodem a servisem v oblasti stlačeného vzduchu se v uplynulých letech výrazně změnil. Zatímco v roce 2001 převládal obchod, v minulém roce činil třetinu obratu. S rozvojem společnosti tak docházelo k postupnému zvětšování objemu prací v rámci servisu, až se tato oblast stala nejdůležitější. Pro techniku stlačeného vzduchu je běžný životní cyklus asi 12 až 15 let. V průběhu této životnosti je třeba 2x za rok provádět pravidelný servis - vždy v závislosti na druhu zařízení," říká Ing. René Kunčar, ředitel společnosti VESKOM.

Technologie chlazení naopak není obecně příliš závislá na pravidelných servisech, i když v současné době je nutno splnit veškerá legislativní nařízení týkající se těsnosti chladivových okruhů dle množství a typu použitého chladiva. V porovnání s investiční náročností chladivového zařízení jsou jeho servisní náklady podstatně menší než je tomu u kompresorové technologie. Servis činil v minulém roce 29 procent obratu firmy v tomto segmentu.

V případě tepelných čerpadel a technologií vytápění, kde je největším trhem sektor menších privátních investorů činil servis cca 7 procent a dnes je tomu podobně. Zde je nutno zdůraznit, že úspěch v prodeji nových tepelných čerpadel značným způsobem ovlivnil poměr obchodu a servisu ve sledovaných letech. Do budoucna lze očekávat růst obratu servisu ve srovnání s obchodem.

Když vzájemně porovnáme získané trendy, tak ve všech definovaných oborech došlo k přesunu důležitosti z části obchodu do servisu. Tento trend je charakteristický ve většině technických oborů. Servis se tedy stává jednou z nejdůležitějších oblastí nabízených služeb a obratově tvoří již největší část. Obecně lze říci, že úspěch firmy je do značné míry postaven na kvalitním servisu zákazníkům. "Aby byla kvalita servisu dostačující z pohledu dnešních požadavků zákazníků, je třeba hledat a používat nové dostupné procesy a technologie. V rámci dodávek technologií firmy VESKOM jsou systémy vybavovány moduly umožňující dálkový dohled a zasílání informačních zpráv příslušným pracovníkům servisu. Všeobecně tedy dochází k propojování a integraci jednotlivých v minulosti samostatných částí. V rámci jednotného informačního systému dochází k zajištění vstupních informací - potřeb zákazníka a propojení následných procesů, které jsou v případě schválení zákazníkem automaticky vykonávány. Automatizace procesů a zkrácení reakční doby lze dosáhnout díky novým zařízením vybaveným odpovídající technologií umožňující tuto zrychlenou komunikaci. Tyto nové stroje nebo zařízení přinášejí zákazníkovi další podstatnou výhodu a to je lepší energetická účinnost. Jmenujme například el. motory, šroubové bloky, chladivové kompresory, které jsou již od počátku navrhovány a vyvíjeny s maximálním ohledem na minimální energetickou náročnost a na optimalizovaný provoz. Příkladem může být instalace nadřazeného řídicího systému, který zajišťuje maximální efektivitu výroby stlačeného vzduchu při dodržení všech požadavků zákazníka i s ohledem na bezpečnost dodávky," zdůrazňuje Ing. Kunčar.

Dalším důležitým faktem při porovnávání nového a stávajícího zařízení je snižující se celková účinnost staršího kompresoru a to zejména hlavní části zařízení - šroubového bloku, kde lze po 7 až 8 letém provozu počítat s poklesem o 1 až 2 procenta díky opotřebení a zvyšujícím se netěsnostem v pracovním prostoru. V případě instalací s více kompresory je zákazníkovi nabídnuta nadřazená regulace, která na základě aktuální spotřeby vybírá vhodný kompresor nebo kompresory, s ohledem na co nejmenší energetickou náročnost a dodržení požadovaného tlaku. Nadřazený řídicí systém přináší zákazníkovi i jiné výhody jako je pravidelné střídání strojů a snížení nákladů na servis. Oblast kompresorového chlazení je výrazným způsobem ovlivňována dvěma faktory. Za prvé technologickými možnostmi globálních výrobců hlavních komponent a jejich optimalizací v rámci chladicích systémů a za druhé platnou legislativou v oblasti povolení užívání chladiv.

V případě tepelných čerpadel je nutné zdůraznit, že tento segment je již od prvopočátku zaměřen na úspory tedy co nejefektivnější výrobu tepla. Zde by tedy měly být úspory nejméně viditelné a měly by reflektovat srovnání špičkových technologií - technických možností v dobách svého vzniku.

"Podstatným argumentem pro volbu společnosti VESKOM jsou nové technologické možnosti a jejich využití ve všech zmíněných produktových oblastech. V oblasti stlačeného vzduchu jsou dnes připravovány systémy v rámci Průmyslu 4.0 dohlížející na bezproblémový provoz technologie s ohledem na efektivní využití ND a upravující servisní intervaly dle konkrétních provozních podmínek. Při zhoršených podmínkách (vysoká prašnost, vysoká teplota chladicího vzduchu, časté starty nebo další nevhodný provoz atd.) dochází ke zkrácení, v případě dobrých provozních podmínek k prodloužení. Tento systém diagnostikuje a analyzuje provoz strojů a pomocí integrace jednotlivých automatizovaných částí v jeden komplexnější celek umožňuje dosažení vyšší efektivity - produktivity práce. Též pomáhá předcházet havarijnímu odstavení strojů a zkracuje reakční časy servisního zásahu.

Obdobně je to i v oblasti kompresorových chladivových zařízení, které je možno dodat s modulem GSM sledujícím stav zařízení a informujícím zákazníka a odpovědnou servisní organizaci o aktuální situaci systému. Další možnou alternativou je rozšířený regulátor umožňující vzdálený dohled a ovládání přes internetové připojení (IP adresu).

Pro všechny zákazníky v oblasti TČ bude v následujícím období dostupná aplikace zajišťující objednávání servisu včetně možnosti zkontrolovat si historii posledních servisních činností na daném zařízení prostřednictvím mobilního zařízení případně PC," shrnuje Ing. Kunčar, ředitel společnosti VESKOM.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. 2024 0:00 hodin do 1. 5. 2024 24:00 hodin. ...

Výluka tramvají v úseku Masarykovo nádraží - Senovážné náměstí, z důvodu rekonstrukce tratě v centru Prahy

Od pondělí 29. dubna 2024 do konce školního roku, tj. do soboty 29. června 2024 bude Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rekonstruovat tramvajovou trať ...

Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...





Pondělí 29.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes