PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Vývoj insolvencí v České republice za tři čtvrtletí roku 2017

05.10.2017
Novela Insolvenčního zákona platná od 1.7.2017 se výrazně projevila v počtu insolvenčních návrhů.
Graf: Oddlužení - osobní bankroty v ČR | Foto: Insolvenční rejstřík, Creditreform
Červnový růst počtu insolvenčních návrhů byl v červenci vystřídán tak výrazným poklesem, že červencové hodnoty celkového počtu insolvenčních návrhů klesly na 26% průměrné pololetní hodnoty roku 2017. U firem to bylo 53% a u fyzických osob 24% průměrné pololetní hodnoty roku 2017. V dalších dvou měsících se počty insolvenčních návrhů zase zvyšovaly, ale dostaly se jen zhruba k polovině průměrných pololetních hodnot roku 2017.

Tento vývoj nám výrazně ovlivnil celkové počty insolvenčních návrhů. Ve srovnání s devíti měsíci roku 2016 došlo k poklesu celkového počtu insolvenčních návrhů o 19,87%. U firem klesl o 23,06 % a u fyzických osob o 19,58%. Celkem bylo v prvních devíti měsících roku 2017 podáno 18 008 insolvenčních návrhů, z toho 1 445 u firem a 16 563 u spotřebitelů.

Vývoj počtu insolvenčních návrhů ve třetím čtvrtletí je důsledkem novely Insolvenčního zákona platné od 1.7.2017, kdy mj. platí u právnických osob povinnost, že musí svoji pohledávku dokládat uznáním dlužníka s ověřeným podpisem nebo vykonatelným rozhodnutím nebo notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti nebo potvrzením auditora a hned při podání insolvenčního návrhu hradit zálohy. U fyzických osob zpřísňuje podání insolvenčního návrhu podmínka, že insolvenční návrh s návrhem na oddlužení může podat jen akreditovaná a odborně způsobilá osoba.

Do června 2017 se v insolvenčním rejstříku ocitaly i firmy, u nichž se věřitelé domáhali přednostního uhrazení svých pohledávek. Soud tyto insolvenční návrhy zastavil pro zpětvzetí, zamítl či vůbec neprojednal. V prvním pololetí 2017 tomu tak bylo například u společností PSJ, a.s., Pozemní stavitelství Zlín a.s., Beskydská stavební, a.s., PSG-International a.s. a KARLA spol. s r.o.
Novela Insolvenčního zákona upravuje i tuto oblast a šikanózní insolvenční návrhy by již měly být minulostí. Pokud má soud důvodné pochybnosti o důvodnosti insolvenčního návrhu, má nyní možnost uplatnit právo na předběžné přezkoumání. Tzn. místo aby byl insolvenční návrh během dvou hodin zveřejněn ve volně přístupném insolvenčním rejstříku, může být pozdržen do konce dne následujícího po podání insolvenčního návrhu. Pokud při prověřování nebude neodůvodněnost jasně prokázána, dojde k jeho uveřejnění již následující den dopoledne.

Většina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku, případně je insolvenční návrh odmítnut z formálních důvodů, zastaven pro zpětvzetí či nedostatek podmínky anebo zamítnut z důvodu, že úpadek se neosvědčil.

Řešení úpadku je u právnických osob možné dvěma způsoby, buď konkurzem, nebo reorganizací.

Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Konkurzů bylo v prvním pololetí roku 2017 prohlášeno 1 247. Z toho počet konkurzů u živnostníků činil 659, tj. 52,8 %.

V období 1. - 9. 2017 klesl počet konkurzů proti stejnému období roku 2016 o 16,59 %. Ve srovnání období leden - září 2016/2015 činil pokles konkurzů 10,64% a v období tří kvartálů 2015/2014 klesaly konkurzy o 9,18%.

Druhým, méně využívaným způsobem řešení úpadku je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku.

Do konce roku 2013 byla předpokladem pro povolení reorganizace podmínka, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000 Kč. Druhým kritériem pro povolení reorganizace bylo, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců. Tyto přísné podmínky nesplňovala řada firem, které by jinak mohly reorganizaci k řešení úpadku využít. Proto novela Insolvenčního zákona platná od 1.1.2014 snížila kritéria pro povolení reorganizace, a to tak, že roční úhrn čistého obratu firmy byl snížen na 50 mil. Kč a počet zaměstnanců na 50 zaměstnanců. Nově také stačí splnění alespoň jednoho z kritérií.

Situace v oblasti insolvenčních návrhů u fyzických osob - spotřebitelů byla v posledních dvou letech celkem stabilizovaná a počty insolvenčních návrhů vykazovaly klesající tendenci. Výrazným zlomem je i zde novela Insolvenčního zákona, která od 1.7.2017 nastavila povinnost akreditace při poskytování služeb v oblasti oddlužení. Záměrem bylo jednak eliminovat ty návrhy na oddlužení, které neměly šanci na schválení soudem a jednak ochránit dlužníky před předimenzovanými platbami poskytovatelům poradenských služeb.

Počet podaných insolvenčních návrhů u spotřebitelů činil za 9 měsíců roku 2017 16 563. Výrazný propad hodnot nastal v červenci, kdy bylo podáno jen 546 insolvenčních návrhů. V srpnu a září již počty podaných insolvenčních návrhů spotřebitelů zase rostly, ale zhruba jen na polovinu průměrné hodnoty pololetního počtu insolvenčních návrhů.

Celkový počet insolvenčních návrhů spotřebitelů klesl při srovnání období 1. - 9. 2017/2016 o 19,58%. Pokles je výrazně vyšší než v předchozích letech, kdy za tři čtvrtletí 2016/2015 klesl počet insolvenčních návrhů spotřebitelů o 7,53% a za období 1. - 9. 2015/2014 o 7,09%.

nsolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30 % dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

Ve třech čtvrtletích roku 2017 bylo podáno celkem 16 248 insolvenčních návrhů s žádostí o oddlužení. Je to o 19,42% méně než v roce 2016. Počet návrhů na oddlužení byl v roce 2017 opět nejnižší v červenci. To bylo podáno jen 522 žádostí o oddlužení. V srpnu a září počty žádostí o oddlužení opět rostly, ale zastavili se zhruba na polovině průměrné pololetní hodnoty.
Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 15 145. Oddlužení formou zpeněžení majetku bylo schváleno ve 358 případech, v ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Vývoj ekonomiky v prvním pololetí roku 2017 potvrzuje očekávané optimistické prognózy
Dle údajů ČSÚ hrubý domácí produkt stále roste a dynamika růstu byla ve druhém čtvrtletí 2017 vyšší než v prvním čtvrtletí. Celkově HDP meziročně vzrostl o 4,7 %. Růst HDP je podpořen silně rostoucí spotřebou domácností a bilancí zahraničního obchodu. Zlepšuje i situace na trhu práce. Během prvního pololetí se zrychlila tvorba nových pracovních míst a obecná míra nezaměstnanosti se v červnu snížila na rekordních 2,9%. Spotřebu domácností, která meziročně vzrostla o 4,4 %, výrazně posiluje rostoucí objem vyplácených mezd.

Vzhledem k pozitivnímu ekonomickému vývoji a vzhledem ke změnám, které přinesla novela Insolvenčního zákona očekáváme do konce roku 2017 nadále klesající nebo stagnující vývoj počtu insolvenčních návrhů u firem i spotřebitelů.

Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let.

Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen v 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4 500 pracovníků.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. 2024 0:00 hodin do 1. 5. 2024 24:00 hodin. ...

Výluka tramvají v úseku Masarykovo nádraží - Senovážné náměstí, z důvodu rekonstrukce tratě v centru Prahy

Od pondělí 29. dubna 2024 do konce školního roku, tj. do soboty 29. června 2024 bude Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rekonstruovat tramvajovou trať ...

Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...





Pondělí 29.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes