PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Vyhlášení Ceny Magnesia za nejlepší studentský film již v sobotu

02.03.2017
Vyhlášení ceny Magnesia pro mladé nadějné filmaře v rámci Českého lva se již nezadržitelně blíží, vítězný film budeme znát již tuto 4.3. Mezi finálovou pětici nominovaných, kteří budou v sobotu bojovat o prestižní cenu, jsou i čtyři studenti pražské FAMU.
Ilustrační snímek | Foto: Markéta Jančíková
Krátkometrážní filmy, které se probojovaly do finálové pětky, budou zatím v Česku k vidění pouze na festivalu krátkých filmů Ishorts v druhé polovině března (www.ishorts.cz , v Praze BIO Oko). Vzhledem k tomu, že někteří z filmařů přihlásili svůj film na mezinárodní festivaly, jejichž pravidla zveřejňování snímků mimo jejich půdu zakazují, může se stát, že budou některé chybět.

Tuto cestu potvrzuje i Damián Vondrášek (Vězení): "V současné době se s filmem ucházíme o premiéru na některém z mezinárodních festivalů. Zatím je předčasné být konkrétnější, ale pevně věřím, že se film bude mít možnost představit širšímu publiku". Svůj film navíc považuje za vhodnější pro klasické kino - "Celý snímek jsme s kameramanem Filipem Markem koncipovali hlavně pro kino, proto určitě doporučuji navštívit některou z budoucích projekcí," dodává mladý filmař. Film 3.poločas již po festivalech putuje, potvrzuje autor J.Volek: "Film od své premiéry na Montrealském filmovém festivalu cestuje po celém světě, ale nejvíce se těším na uvedení v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech."

Všichni nominovaní se shodují na jednom - cena Magnesia může přitáhnout pozornost nejen ke snímku a jeho tématu, ale také k jeho tvůrci, jemuž získané ocenění může zjednodušit cestu k realizaci dalších filmů.
"Je skvělé, že ČFTA podporuje studentskou tvorbu. Distribuční život studentských filmů je poměrně krátký, nominace a případné ocenění jej může výrazně prodloužit. Zároveň pozornost, kterou díky tomu film získá, dává autorům příslib i do budoucí tvorby," přibližuje D. V. "Cena Magnesia, stejně jako nominace na ni přiláká pozornost k filmům a dává jim šanci přitáhnout větší publikum," doplňuje Anna Lyubynetska (Kyjev Moskva). "Cena Magnesia je pro mne nejvyšší ocenění, které může krátký film u nás získat," uzavírá Jiří Volek (3.poločas).

Krátký film má ve filmovém prostředí své plnohodnotné místo, v rámci studentských prací obzvlášť. A kde berou studenti na své snímky náměty a proč si vybírají určitá témata? "Perspektiva zaměstnanců věznice se mi zdála nosná pro věci, o kterých jsem chtěl mluvit. Detailní obrysy příběh získal poté, co jsme začali věznice navštěvovat a poznávat lidi, co v nich pracují. Snažil jsem se na to prostředí nahlížet jinou optikou, než jsme běžně z filmů zvyklí, čerpat více ze skutečnosti," prozrazuje pozadí snímku "Věznice" D. Vondruška.
"Práce na scénáři a filmu byla ovlivněna vyrovnáváním se s pocity z konfliktu mezi mou a sousední zemí (Ukrajina versus Rusko)," upřesňuje svou motivaci k filmu "Kyjev Moskva" Lyubynetska.
"Námět filmu 3. poločas vychází z osobní zkušenosti při natáčení školního dokumentu ze zákulisí fotbalových fandů. Nejsilnějším momentem z natáčení nebyla fascinace fanouškovské subkultury inspirované britskými rowdies dostávající v českých zemím bizarních, někdy až "švejkovských" rozměrů, ale můj osobní autorský prožitek, kdy jsem se i sám jako pouhý pozorovatel začal nekontrolovaně propadat do středověkého světa plného alkoholu, vulgarity a násilí," vysvětluje Volek.

Uvidíme, kdo tedy v sobotu získá cenu Magnesia, nejupřímnější důvod k přihlášení v boji o ni nicméně přiznal J. Volek: "Abych vyhrál. Minule to nevyšlo. To teprve uvidíme." A tuto zdravou ctižádost český film asi potřebuje nejvíce.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto his ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vý ...





Pondělí 6.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes