PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Průměrné výživné neroste, náklady na děti však ano

28.11.2016
Během posledních pěti let se výše soudem stanoveného povinného výživného na děti zvedla jen v řádu stokorun, jak vyplývá z dostupných dat Ministerstva spravedlnosti. Průměrné výživné tak rodičům samoživitelům často nestačí ani na pokrytí základních potřeb dítěte. Asociace neúplných rodin, která zaštiťuje program pro asistované vymáhání alimentů VašeVýživné.cz, upozorňuje i na nepoměr ve výši soudem stanoveného výživného a skutečnými náklady na dítě. Samoživitelé tak často čelí finančním problémům, které se ještě prohlubují kvůli klesající platební morálce rodičů s vyživovací povinností.
Ilustrační snímek | Foto: Filip Vítek
Finanční nároky na výchovu dítěte se zvyšují, stejně tak rostou náklady na chod domácnosti. Pokud se navíc opět nastartuje inflační růst, a s tím začnou stoupat i ceny potravin, mohou se tisíce domácností během pár měsíců dostat do pásma chudoby.
"Pro rodiče samoživitele bývá kritickým obdobím jakékoli zvýšení finančních nároků dítěte. Nebavíme se pouze o platbě zájmových kroužků nebo mimoškolních aktivitách, ale také o nevyhnutelných nákladech, jako je třeba nástup do základní nebo střední školy či nárocích, které s sebou nese například zdravotní stav dítěte. Průměrná výše povinného výživného přitom často nepokryje ani základní náklady," upozorňuje Petr Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin.

Soudy by při rozhodování o výživném měly zohledňovat individuální majetkové poměry rodičů, ale zpravidla se řídí doporučujícími tabulkami s procentuálním rozmezím výše výživného v závislosti na čistém měsíčním příjmu rodiče, který má vyživovací povinnost.

Podle údajů Asociace neúplných rodin se měsíční výdaje na dítě v závislosti na věku pohybují od 4 200 Kč na dítě do dvou let po 13 700 za dítě od 15 do 26 let. Oproti tomu průměrné výživné navzdory tabulce se u nejmenších dětí a teenagerů liší pouze o tisícikorunu a s věkem dítěte takřka neroste. Při modelové čisté mzdě 20 000 Kč tak zaplatí rodič s vyživovací povinností dle doporučujících tabulek zhruba třetinu částky, která je reálně na měsíční výdaje potřebná - rodiče se tedy na pokrytí finančních nároků dítěte nepodílí rovným dílem a větší zodpovědnost je na straně rodiče samoživitele.

Protože výši výživného významně ovlivňuje příjem platícího rodiče, může se konkrétní soudem určená částka od udávaného průměru výrazně lišit. Z praxe rovněž vyplývá, že soudy určují častěji nižší výši výživného, pokud je vyživovací osobou matka, otcové platí více v řádu stokorun až tisícikorun podle věku dítěte. Tato disproporce zřejmě vychází z nerovnosti průměrných výdělků.

"Rodič žijící s dítětem ve společné domácnosti by při zlepšení finanční situace vyživujícího rodiče měl vždy soud zažádat o zvýšení výživného, takzvanou valorizaci," připomíná Petr Sýkora. "Pokud se finanční situace rodiče naopak zhorší a on zareaguje pozdržením plateb nebo ukončí hrazení alimentů úplně, doporučujeme situaci řešit včas a neodkládat vymáhání dlužného výživného."

Rodičům, jimž bývalý partner dluží na výživném, doporučuje Asociace neúplných rodin obrátit se na program asistovaného vymáhání VašeVýžiné.cz. S ním je pak možné zdarma vymáhat dlužné výživné. Asistované vymáhání výživného je zdaleka nejefektivnějším způsobem - a to i díky tomu, že dokáže ohlídat veškeré úřední termíny a náležitosti a nehrozí tedy, že by rodič o možnost vymáhání přišel například kvůli formálním nedostatkům své žádosti.

Kam se obrátit pro bezplatnou pomoc?
Stačí navštívit stránky www.vasevyzivne.cz, kde rodič vyplní jméno, příjmení a kontakt, následně bude kontaktován pracovníkem Asociace neúplných rodin. Případně je možné zkontaktovat asociaci telefonicky na čísle 725 293 667 a celý proces provést s asistencí. Veškeré služby Asociace jsou bezplatné a v případě vymáhání výživného veškeré náklady vždy platí dlužník. Každý krok je možné konzultovat také s psychologem a dalšími odbornými pracovníky.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Výsledkem bude větší harmonizace podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...

Zájem o elektromobilitu stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 %

Pražská energetika (PRE), vedoucí poskytovatel energetických služeb v hlavním městě, pokračuje ve významném rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stan ...

RegioJet otevřel v Praze nejluxusnější lounge v České republice

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, včera na hlavním nádraží v Praze slavnostně otevřel novou prémiovou lounge. V České ...

Úřad vlády zahájí letošní dny otevřených dveří pro veřejnost zpřístupněním Kramářovy vily a zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády zahájí další sezonu dnů otevřených dveří. Veřejnosti se otevře Kramářova vila na pražské Letné a zahrada Strakovy akademie. Vila pojmenovan ...





Čtvrtek 2.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes