PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Nový železniční jízdní řád akceptuje požadavky měst a obcí

03.11.2016
Správa železniční dopravní cesty zveřejnila na internetových stránkách finální podobu železničního jízdního řádu pro období 2016-2017 s platností od 11. prosince 2016. V novém jízdním řádu pro tratě ve Středočeském kraji jsou již zanesena opatření, která schválila 11. dubna 2016 Rada Středočeského kraje. Tato opatření vycházejí z požadavků měst a obcí, z analýzy přepravní poptávky, ale i od cestujících, kteří se obrátili přímo na středočeský krajský úřad.
Ilustrační snímek | Foto: Středočeský kraj
V rámci nových opatření budou zavedeny nové spoje, které především zvýší nabídku v okrajových časech dopravní špičky. Tam, kde to bylo technologicky možné, dochází i k posílení nejvytíženějších časů v dopravní špičce v pracovní dny. Doplnění nabídky spojů se týká i vybraných období mimo hlavní dopravní špičku včetně víkendů a svátků. Posílením železniční dopravy dochází k optimalizaci dopravního systému Středočeského kraje, kde železniční doprava plní funkci páteřního dopravního systému, a navazuje tak na rozvoj společného integrovaného dopravního systému s Prahou, která nové spoje vedoucí do Prahy na svém území spolufinancuje. Železniční doprava tak ve směrech do Prahy nabízí vhodnou alternativu k silniční dopravě, zejména individuální automobilové, která se potýká s přetíženými komunikacemi na vjezdu do Prahy.

Cestující se nově setkají s následujícími úpravami spojů:
Na železniční trati 090 Praha - Kralupy n. V. - Ústí n. L. dojde k rozšíření spojů na interval 30 minut v úseku Praha - Kralupy n. V. v období celého dne po všechny dny v týdnu (včetně současných vložených spojů v ranní špičce v pracovní dny) a v úseku Kralupy-Nelahozeves 60 minut po celý den celotýdenně. Toto opatření bylo navrženo na základě dlouhodobých požadavků starostů přilehlých měst a obcí, kteří tuto trať vnímají jako významnou spojnici s Prahou. V souvislosti s tím bude upraven také jízdní řád trati 110 Kralupy n. V. - Slaný - Louny v pravidelný takt 60 minut a dojde k cca 30minutovému posunu spojů, čímž dojde k odstranění zbytečného půlhodinového prostoje vlaků ve Slaném. V rámci této úpravy vzniknou nové přípoje od vlaků tratě 110 na vlaky do Lovosic, Ústí nad Labem a do Neratovic. V důsledku zavedení tohoto taktu dojde na této trati k drobnému navýšení rozsahu dopravy z důvodu vložení dvou nových spojů. Nového páru spojů se dočká i další návazná trať z Kralup, trať 111 ve směru Velvary, kde bude přidán nový večerní spoj, a také trať 094 Vraňany - Lužec n. V.

Posílení čeká i další významné radiální tratě ve směru do Prahy, např. trať 171 Praha-Beroun, kde dojde na základě požadavku Svazku obcí Dolního Poberouní, měst Karlštejn a Řevnice a na základě vyhodnocení přepravních průzkumů k rozšíření období krátkého intervalu v rámci dopravní špičky protažením vybraných krátkých obratových ramen linky mezi Prahou - Hlavním nádražím a Prahou-Radotínem až do Řevnic a některé vybrané spoje z Řevnic pojedou až do Berouna, jak v pracovní dny, tak i o víkendech a svátcích, z důvodu přeplnění stávajících spojů. Obdobné opatření se týká i dalších hlavních radiálních tratí do Prahy, tratí 011 Praha-Kolín, 221 Praha-Benešov a 231 mezi Prahou a Lysou nad Labem.

Rozšíření objednávky se dočká i železniční trat 173 Praha-Rudná-Beroun zavedením pravidelného taktu 60 minut v úseku Nučice-Beroun v pracovní dny i o víkendech a svátcích. Zároveň na této trati dojde k prodloužení zkrácených spojů v úseku Praha-Smíchov - Nučice až do Nučice-zastávka, a tím k vytvoření souhrnného intervalu 30 minut mezi Nučicemi-zastávkou a Prahou ve špičkách pracovního dne. Tímto požadavkem se vyhovuje dlouhodobých požadavkům obce Nučice a města Rudná, a podporuje tak rozvojový potenciál této tratě vlivem pokračující výstavby obytných čtvrtí v okolí této trati a narůstajícího počtu dojíždějících cestujících za prací a do škol i rozvoje turistického ruchu.

Rozšíření dopravy se bude týkat též železniční trati 070 Praha-Neratovice-Všetaty a 072 Všetaty-Mělník zavedením posilového spoje v ranní špičce do Prahy a odpoledne z Prahy (včetně obratových spojů) a zavedení pravidelné taktové dopravy v relaci Praha-Mělník o víkendech a svátcích, čímž bude podpořena nedávno realizovaná etapa integrace veřejné dopravy na Mělnicku. Drobné posílení se bude týkat též trati 120 Praha-Kladno v pracovní dny včetně posílení kapacity víkendových spěšných vlaků.

Podpora železniční dopravy ve formě nových spojů se bude týkat i vedlejších směrů na regionálních tratích, např. trati 014 Kolín-Ledečko, 212 Čerčany - Sázava - Světlá n. S., 223 Olbramovice-Sedlčany, 210 v úseku Čerčany - Týnec n. S., 235 Kutná Hora - Zruč n. S., 076 Mělník-Mšeno, 093 Kladno - Kralupy n. V., 012 Pečky-Kouřim, 200 Zdice-Příbram-Březnice a trati 121 Hostivice-Podlešín v souvislosti s požadavky na dojíždění zaměstnanců logistických areálů. Na trati 122 Praha-Hostivice dojde k významné změně, kdy vlaky dnes končící v Praze na Smíchově pojedou ze Smíchovského nádraží do centra Prahy na hlavní nádraží.

K významné změně dochází také z pohledu dálkové dopravy, kterou objednává a financuje Ministerstvo dopravy ČR. Na trati č. 220 Praha - Benešov u Prahy - Tábor - České Budějovice bude zaveden nový segment dálkové dopravy v podobě expresních vlaků s pokračováním vybraných spojů do rakouského Lince či Českého Krumlova.

Středočeský kraj před začátkem platnosti nového jízdního již začíná přípravné práce i na jízdním řádu pro následující období 2017-2018. Ze strany veřejnosti je možnost uplatňovat připomínky a náměty, a to buď přes starostu místně příslušné obce, nebo je zaslat přímo na Krajský úřad Středočeského kraje na speciální e-mailovou adresu: jr-vlaky@kr-s.cz.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Výsledkem bude větší harmonizace podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...

Zájem o elektromobilitu stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 %

Pražská energetika (PRE), vedoucí poskytovatel energetických služeb v hlavním městě, pokračuje ve významném rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stan ...

RegioJet otevřel v Praze nejluxusnější lounge v České republice

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, včera na hlavním nádraží v Praze slavnostně otevřel novou prémiovou lounge. V České ...

Úřad vlády zahájí letošní dny otevřených dveří pro veřejnost zpřístupněním Kramářovy vily a zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády zahájí další sezonu dnů otevřených dveří. Veřejnosti se otevře Kramářova vila na pražské Letné a zahrada Strakovy akademie. Vila pojmenovan ...





Pátek 3.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes