PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Jak zařídit balkon v centru velkoměsta

22.04.2022
I v centru velkoměsta můžete z vašeho balkonu vykouzlit oázou klidu a pohody. Kdo by chtěl pít ranní kávu doma, když venku svítí sluníčko? Ukážeme vám, jak si balkon zařídit v pěti krocích.
Ilustrační snímek | Foto: Aga Murawska / Shutterstock.com

1. Udělejte si soukromí


Co budete ve městě řešit nejvíce, je rozhodně soukromí. Zvědavé oči sousedů a kolemjdoucích by vám totiž venkovní pohodu velmi rychle zkazily. K vytvoření soukromí vám skvěle poslouží rohože na plot. Vybírejte ty z přírodních materiálů, jako je bambus nebo rákos, a vyhněte se naopak umělé hmotě, která by zkazila celkový relaxační dojem.

A jestli to chcete dotáhnout ještě dál, můžete na část balkonu mezi zábradlí a strop nainstalovat mříž s popínavými rostlinami. Vytvoříte si tak dokonale izolovaný koutek jen pro vás. Z popínavých rostlin se na balkon skvěle hodí například fazol šarlatový, zimolez, plamének nebo křivouš kořenující.

2. Zkrášlete podlahu


Pokud máte na balkoně nevzhlednou betonovou podlahu, můžete ji jednoduše zakrýt terasovými dlaždicemi. Celý prostor tak dostane úplně jinou atmosféru. Díky jednoduchému klik systému zvládnete montáž dlaždic bez problémů sami. A na výběr máte z celé řady designů.

Další možností je zahradní koberec, který prostor zútulní a postará se o to, aby vám od podlahy nebyla zima. Oproti klasickému koberci je ten zahradní plně omyvatelný a odolá nástrahám počasí.



3. Vyberte pohodlné posezení


Prostorná sedačka nebo křesla jsou ideálním řešením, posezení se ale vejde i na opravdu malý balkon. Pokud jste omezeni prostorem, sáhněte po skládacím nábytku. Rozmyslete si, jestli chcete na balkoně i stolovat, nebo vám postačí malý konferenční stolek. Místa pro odkládání drobností se ale rozhodně nevzdávejte.

Pokud máte prostoru trochu více, balkon zaručeně zútulní závěsné křeslo. Rozjímání s hrnkem čaje v jemném houpavém rytmu vás s jistotou dostane do pohody. A není ani nutné vrtat závěsný bod. Křeslo můžete pořídit s nosnou kovovou konstrukcí.

4. Ozdobte balkon funkčními dekoracemi


I balkon si zaslouží trochu designové péče, samozřejmě s ohledem na funkčnost. Určitě nezapomeňte na pohodlné polštáře a deky pro chladnější večery. Mohou být více dekorativní s výraznějšími motivy, ať je prostor veselejší.

Další funkční dekorací jsou pak světla. Útulně budou působit lucerny se svíčkami nebo světelné řetězy. Skvělou ekologickou variantou jsou pak solární světla využívající sluneční energii.

Kromě už zmíněné mříže s popínavými rostlinami, můžete balkon ozdobit také truhlíky zavěšenými na zábradlí či stěně nebo rovnou květinovým stolkem. Rostliny dodají balkonu příjemnou vůni a pročistí vzduch, což ve městě rozhodně oceníte.



5. Nenechte se vyhnat sluncem ani chladem


Když už si váš balkon tak krásně zabydlíte, určitě na něm budete chtít trávit co nejdelší část roku. V létě proto nezapomeňte na pergolu nebo slunečník, který vás ochrání před ostrým sluncem, a pro jarní a podzimní dny můžete využít přenosné topení. Posedávání na balkoně si tak klidně užijete od dubna až do října.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Je lepší koupit food processor, nebo kuchyňského robota?

Moderní kuchyně by měla být adekvátně vybavena. Šikovný kuchař by si sice měl vystačit pouze s několika málo základními nástroji typu nůž nebo struhadlo, nicméně je mnohem moudřejší investovat pár tisícovek do daleko sofistikovanějších pomocníků. S ...

Kvalitní parkování u pražského letiště je běžně dostupné. Měli byste si ho však zajistit s předstihem!

Potřebujete najít kvalitní parkování u pražského letiště? Pak byste to neměli nechávat na poslední chvíli. Skutečně ...

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...





Pátek 17.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes