PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Dopravní podnik hl. m. Prahy dnes zahájil stavbu nové tramvajové tratě Modřany - Libuš

01.04.2022
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes 1. 4. ve smyčce Sídliště Modřany slavnostně zahájil stavbu nové tramvajové tratě Modřany - Libuš. Trať bude dlouhá 1,7 kilometru a budou na ní čtyři páry zastávek. Její výstavba potrvá 424 dnů, tj. 14 měsíců. Postaví jí firmy OHLA ŽS a STRABAG Rail ve sdružení "Společnost TT Modřany". Předpokládané celkové náklady výstavby činí 304,17 milionů korun. Většinu nákladů, celkem 85 %, pokryjí dotace Evropské unie z Operačního programu Doprava 2. DPP předpokládá zprovoznění tratě na začátku června 2023, jezdit na ní by měla linka č. 17.
Foto: dpp.cz
Nová tramvajová trať bude vycházet z dnešní smyčky v Modřanech (nástupní zastávka Levského), odkud dále povede v boční poloze podél ulice Generála Šišky k Sídlišti Libuš a křižovatce s Novodvorskou ulicí. V tomto zhruba 1,3 kilometru dlouhém úseku bude mít trať otevřený kolejový svršek a jsou v něm naplánovány tři páry zastávek s pracovními názvy Modřanský vodojem, Observatoř Libuš a Sídliště Libuš. Poslední jmenovaná bude zajišťovat obsluhu současného sídliště Libuš i budované zástavby, a současně zde cestující budou moct přestoupit na autobusové spoje.

Novodvorskou bude trať vedena v ose ulice do konečné zastávky Libuš, která bude umístěna vedle současných zastávek autobusů Pavlíkova, nedaleko obchodního centra Obzor. Tramvajová trať bude mít v křižovatce ulic Generála Šišky a Novodvorské asfaltový povrch, zhruba 230 metrů dlouhý úsek v Novodvorské ulici bude zatravněn. S tramvajovou tratí DPP u budoucí zastávky Sídliště Libuš postaví také novou měnírnu Libuš, která bude sloužit k napájení nejen budované tratě Modřany - Libuš, ale i připravovaného pokračování na Nové Dvory.

Nová tramvajová trať Modřany - Libuš nabídne obyvatelům Sídliště Libuš a jeho okolí přímou dopravu do Modřan, Braníka, a dále do centra např. na Palackého náměstí, nebo na Staroměstskou bez nutnosti přestupovat. Zajistí také důležité vnitroměstské spojení Libuše a centra Prahy 12, zkrátí a zjednoduší se díky tomu cesty na úřady, do zdravotnických zařízení, do obchodů nebo k relaxaci k Vltavě a do budoucna také přestup na metro D.

"Na začátku března jsme začali stavět tramvajovou smyčku Depo Hostivař. Dnes zahajujeme stavbu tratě Modřany - Libuš. Přesně za týden zprovozníme novou trať do Holyně, s DPP jsme ji začali stavět loni v červnu. Tento týden jsme vysoutěžili zhotovitele stavby tratě Divoká Šárka - Dědinská, kterou v létě pevně věřím začneme stavět. Letos také zahájíme stavbu Dvoreckého mostu pro pěší a MHD. Přesně takhle si představuji tramvajový boom v Praze. Každopádně nesedíme na vavřínech a připravujeme další nové tratě včetně prodloužení až k budoucí stanici metra D Nové Dvory. V případě tratě Modřany - Libuš doháníme to, co město v této oblasti plánovalo už od konce 80. let. Pražané z oblasti Krče, Libuše či Písnice se do teď museli spoléhat pouze autobusy. My jim sem přivedeme metro D a nové tramvajové tratě, vysadíme 85 nových vzrostlých stromů a 26 400 keřů," uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

"Praha - Libuš je do budoucna jednou z nejvíce se rozvíjejících lokalit v Praze. S růstem počtu obyvatel je třeba zajistit občanskou vybavenost, a také kvalitní dopravní kolejové spojení. Dnešní zahájení stavby tramvajové tratě je tak malým krokem pro Prahu, ale velkým skokem pro občany Libuše," řekl Jiří Koubek, starosta městské části Praha-Libuš.

"Prodloužení tramvajové trati k obchodnímu centru Obzor usnadní cestování občanů do centra, či k budoucí stanici metra D. Těší nás, že vedení městské části pomohlo pražskému Dopravnímu podniku k získání pravomocného stavebního povolení a urychlilo tak zahájení této významné dopravní stavby," uvedl Vojtěch Kos, 1. místostarosta městské části Praha 12.

"Dnes jsme předali zhotoviteli staveniště a zahájili stavbu významné tramvajové novostavby v Praze, tratě Modřany - Libuš, i když přípravné práce jsme na základě uzavřené smlouvy zahájili už před necelým měsícem. Tato trať v první fázi umožní rychlejší cestování obyvatel sídliště Libuš a okolí přímými spoji do Modřan, Braníka, na Palackého náměstí a dále do centra. Význam této tratě je nicméně nutné vnímat v širším kontextu ve vazbě na metro D, jehož první úsek začneme stavět také tento měsíc. Tramvajová trať z Modřan totiž bude končit v Libuši jen dočasně. Už nyní připravujeme její prodloužení k budoucí stanici metra D Nové Dvory. Po zprovoznění prvního úseku metra D tato tramvajová trať získá další silný synergický efekt, kdy se poptávka po MHD z Modřan může otočit směrem na Nové Dvory, kam se cestující tramvají dostanou zhruba za 10 minut, a pak mohou pokračovat autonomním systémem metra na Pankrác a dále do centra Prahy," řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

"Dnešní den je pro pražskou tramvajovou dopravu významným milníkem, neboť příprava tratě z Modřan do Libuše probíhala opravdu léta. Už v komplexní studii výhledového řešení hromadné dopravy v Praze z roku 1988 město počítalo s tramvajovou tratí z Modřan do Komořan a větví Poliklinika Modřany - Labe - Hasova - Sídliště Lhotka - Cílkova - Nové Dvory. V době dokončování tratě do Sídliště Modřany panovalo jasné odhodlání prakticky ihned prodloužit trať do smyčky Sídliště Libuš, stavba měla dokonce i územní rozhodnutí. Dokonce i dnešní smyčka v Modřanech byla k tomuto účelu v roce 1995 připravena. Tento plán ztroskotal, prioritu dostalo vybudování tratě Hlubočepy - Barrandov. Územní plán z roku 1999 s tratí do Libuše nicméně počítal, dokonce až k budoucí stanici metra Nové Dvory. Významným bodem pro realizaci této tratě byl rok 2011 a dvě podrobné studie k tramvajovým tratím navazujících na metro D. V roce 2015 vyšel na základě výsledků těchto studií impuls od Rady HMP a následný souhlas IPRu znamenal zahájení seriózních příprav stavby této tratě v DPP. Po zhruba sedmi letech tak můžeme začít stavět a pevně věřím, že se tady za rok a dva měsíce potkáme, abychom zahájili tramvajový provoz z Modřan do Libuše," doplnil Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP - Povrch.

"Právě zahájená stavba nové tramvajové trati Modřany - Libuš, kterou realizujeme ve sdružení se společností STRABAG Rail, zahrnuje vybudování 1,7 kilometru zcela nové trati se čtyřmi zastávkami. Bude zde mimo jiné 61 stožárů a celková délka trolejí bude činit 4 100 metrů," uzavřel Aleš Kézr, ředitel Divize Čechy společnosti OHLA ŽS, vedoucí firmy sdružení "Společnost TT Modřany", které tramvajovou trať do Libuše vybuduje.

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využilo spojení mezi Prahou a Soulem přes 1,5 milionů cestujících. Korean Air na linku nově nasazuje ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

AOPK: Letos probíhá už podesáté pálavské borytobraní

Dlouhodobé úsilí ochranářů a stovek dobrovolníků již přináší výsledek v podobě výrazného potlačení invaze borytu barvířského na Děvíně. ...

Česká pošta prodej budovy v Jindřišské ulici zrušila, zájemce nenašla

Praha - V úterý 14. května byl termín pro registraci zájemců o koupi areálu na rohu pražských ulic Jindřišská a Politických vězňů. Případní kupci měli ...

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby nového tříkolejného mostu na Výtoni. Jedná se o dalš ...





Pátek 17.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes