PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Praha bude pokračovat v přípravách na proměnu neutěšeného území v okolí Florence

15.03.2022
Rada hl. m. Prahy včera odsouhlasila výsledky mezinárodní urbanistické soutěže Florenc21, kterou hlavní město vyhlásilo loni na jaře společně s investory ČSAD Praha holding a Masaryk Station Development za podpory Institutu plánování a rozvoje (IPR). Nyní je na řadě projednání změn územního plánu a uzavření memoranda mezi Prahou a oběma investory. Samotná transformace území by mohla začít zhruba za 5 let.
Vítězný návrh urbanistické studie | Foto: praha.eu
V prosinci loňského roku byl v Centru architektury a městského plánování (CAMP) vyhlášen vítěz nové podoby Florence. Stal se jím tým složený ze zástupců architektonických ateliérů UNIT architekti, A69 - architekti a MARKO&PLACEMAKERS. O druhé místo se dělil švýcarský tandem agps Architecture a Atelier Girot, IBV Hüsler a nizozemští de Architekten Cie., LOLA Landscape Architects s českým ateliérem M2AU.

"Dnes jsme schválili výsledky mezinárodní urbanistické soutěže Florenc21, čímž se posouváme do další fáze realizace projektu. Na základě vítězného návrhu se bude dokončovat urbanistická studie s regulačními prvky pro řešené území, která bude součástí memoranda hl. m. Prahy a obou investorů. Pražané také mohli posílat své nápady, co si od proměny slibují a jaké problémy je nejvíce trápí. Zapojení veřejnosti tímto způsobem ještě před výběrem vítězného návrhu je v českém prostředí unikátní. V hlavním městě chceme proměňovat město podle současných i budoucích výzev a podle moderního způsobu života. Městský prostor musí být tvořen pro lidi a být poměřován lidským rozměrem," říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

"Mezinárodní urbanistická soutěž Florenc21 naplnila moje očekávání. Pro soutěžící jsme byli tvrdým, ale spravedlivým oponentem a jsem přesvědčen, že jsme společně docílili našich vytyčených cílů. Máme vítěze, se kterým budeme nadále ve vizi na rozvoji oblasti spolupracovat a napomůžeme naplnit potenciál území. Jsem velmi rád, že se nám podařilo soutěž dotáhnout úspěšně do konce a že jsme se s investory, institucemi, městskými částmi a všemi dalšími kolegy vydali touto náročnou, ale pro všechny strany obohacující cestou, a těším se na podobný přístup v dalších pražských lokalitách. Závěrem bych chtěl vyjádřit můj velký dík za velké nasazení všech zúčastněných v průběhu téměř rok trvající soutěže a těším se na další spolupráci," komentuje Petr Hlaváček, 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

V následujících měsících budou projednány změny územního plánu transformačního území Masarykova nádraží a autobusového nádraží Florenc. Ještě před projednáním změn územního plánu v Zastupitelstvu hl. m. Prahy bude mezi Prahou a oběma investory uzavřena dohoda o kontribucích. Zároveň hlavní město naváže spolupráci v ideové rovině s dalšími dvěma finalisty, kteří se shodně umístili na 2. místě.

"Máme také dva druhé týmy s velice kvalitním návrhem, s nimiž se město Praha chystá navázat spolupráci v oblasti magistrály a parku na Těšnově, jelikož porotu svým ideovým zpracováním zaujaly. S týmem č. 50 rozpracujeme krátkodobá opatření a střednědobé úpravy severojižní magistrály při jejím zachování na estakádě. Tým č. 55 zapracuje na studii revitalizace parku na Těšnově s možností umístění nové kulturní stavby, například archeologického muzea hl. m. Prahy," doplňuje náměstek Petr Hlaváček.

"Urbanistická soutěž na novou podobu Florence je ukázkou toho, jak si město a investor mohou být v rámci jednotlivých projektů vzájemnými partnery. Nejenže se díky takovémuto partnerství daří urychlit složité městské procesy, ale v konečném důsledku to má pozitivní vliv zejména na kvalitu života lidí ve městě," uvádí Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj Zastupitelstva hl. m. Prahy.

"Je to jeden z nejzajímavějších brownfieldů v Praze. Rozlohou, silnou dopravní zátěží v podstatě ze všech stran, tím, že je v samotném centru Prahy. O to významnější je, že jsme všichni společně našli shodu na tom, jak ze zapomenutého místa udělat moderní a jsem si jistý, že výstavní část metropole," sděluje Petr Palička, výkonný ředitel společnosti Penta Real Estate.

Po uzavření memoranda mezi hlavním městem a investory a následném projednání může začít v případě schválení změn územního plánu projekční činnost jednotlivých stavebních bloků, veřejných prostranství a budov. Samotná transformace území by mohla odstartovat zhruba za 5 let, přestavba autobusového nádraží pak bude následovat až v další fázi, která by mohla začít vznikat do 10 let.

"Je potěšení sledovat, jak se v posledních letech daří v Praze posouvat urbanistické a architektonické soutěže a Florenc21, která probíhala formou unikátního soutěžního workshopu se zapojením veřejnosti, je toho zdárným příkladem. Byl bych velice rád, kdyby architektonická podoba navazujících staveb v tomto území vznikla také formou soutěže," uzavírá ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využilo spojení mezi Prahou a Soulem přes 1,5 milionů cestujících. Korean Air na linku nově nasazuje ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

AOPK: Letos probíhá už podesáté pálavské borytobraní

Dlouhodobé úsilí ochranářů a stovek dobrovolníků již přináší výsledek v podobě výrazného potlačení invaze borytu barvířského na Děvíně. ...

Česká pošta prodej budovy v Jindřišské ulici zrušila, zájemce nenašla

Praha - V úterý 14. května byl termín pro registraci zájemců o koupi areálu na rohu pražských ulic Jindřišská a Politických vězňů. Případní kupci měli ...

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby nového tříkolejného mostu na Výtoni. Jedná se o dalš ...





Pátek 17.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes