PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Národní technické muzeum se těší na nové přírůstky do sbírek

14.09.2016
Zajímavé přírůstky do sbírky domácích spotřebičů a elektrotechniky získalo v uplynulých letech Národní technické muzeum v Praze během Recyklačních víkendů, které už tradičně pořádá ve spolupráci s kolektivním systémem ELEKTROWIN. Ten letošní se uskuteční 16. - 18. září.
Národní technické muzeum se těší na nové přírůstky do sbírek | Foto: Eliška Paulová
Návštěvníci muzea mohou v těchto dnech přinést staré elektrospotřebiče, jako např. mixéry, vysavače, fény, chladničky, pračky, vrtačky apod., předat je ELEKTROWINu k recyklaci a získat za to slevu na vstupném a dárkem. Zároveň na ně čekají hlavolamy, recyklokvíz, soutěž Co do expozice nepatří nebo střelba indiánskými foukačkami na terč. Spotřebiče ale nejdřív projdou rukama kurátorů sbírek, kteří si z nich vyberou ty nejhodnotnější.

"Už během prvního Recyklačního víkendu v roce 2014 jsme takto získali 18 spotřebičů, které jsme vybrali ze stovky přinesených," vzpomíná kurátorka expozice Technika v domácnosti Lucie Střechová. Část mohou návštěvníci vidět v této expozici, část je zatím umístěna v depozitáři.

Vysavače ze 70. let
Podle Střechové nejde ani tak o hledání unikátů, jako spíš o doplnění jednotlivých řad, které dosud nebyly kompletní. Mezi nejzajímavější z pohledu odborníků patřily například vysavače ze 70. let 20. století.

Po odborném vytřídění následovalo několik nezbytných úkonů, jako důkladné vyčištění včetně konzervace pohonných ústrojí či odstranění koroze. V případě vysavačů se jednalo i o vyprání prachových vaků.

"Velké procento předmětů ani očistu nepotřebovalo, protože je jejich původní majitelé donesli pečlivě vyčištěné a často v původních obalech," připomíná Střechová.

Právě původní obaly, návody k použití nebo dokonce účtenky z obchodu zvyšují z pohledu kurátorů hodnotu spotřebičů. Dotvářejí totiž historický rámec a dávají jim příběh.

Základ sbírky shromáždil Náprstek
Expozice Technika v domácnosti byla otevřena v roce 2012. Je z 90 % tvořena předměty, které jsou dlouhodobě ve sbírkách NTM. Základ sbírky domácích spotřebičů tvoří předměty, které shromáždil ještě Vojta Náprstek, samotná sbírka je rozvíjena od založení muzea v roce 1908. Exponáty tak čekaly na vystavení více než sto let.

Podle Lucie Střechové ve sbírkách dosud nejvíc scházely spotřebiče z 80. a 90. let 20. století, ne tedy ty úplně nejstarší. Přesto se už během prvního Recyklačního víkendu s ELEKTROWINem objevily i opravdu památeční kousky. Například dvě kompresorové lednice z 30. let a ještě o desetiletí starší rozhlasový přijímač.

Recyklace je z pohledu historie novinkou
Recyklace spotřebičů byla dlouho neznámým pojmem. Ještě v první polovině 20. století bylo nemyslitelné je vyhodit, i když už se nedaly žádným způsobem opravit. Představovaly totiž příliš velkou investici.

Třeba vysavač stál ve 30. letech kolem 1200 korun, tedy jeden měsíční plat středoškolského pedagoga.

S recyklací v dnešním slova smyslu začal ELEKTROWIN a další kolektivní systémy v roce 2005. Tehdy se do českého zákona o odpadech promítla evropská směrnice, která mimo jiné určuje, kolik vysloužilých spotřebičů na obyvatele se musí ročně vysbírat v každém z členských států EU.

Doposud ELEKTROWIN zrecykloval téměř 270 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů, což představuje hmotnost 1275 Boeingů 747, největších letadel na světě.

Uplatnit bude možné slevu ve výši 90 Kč na plné vstupné do muzea. Slevu obdržíte u pokladny proti kuponu, který získáte ve stánku ELEKTROWINu před vstupem do NTM po odevzdání spotřebiče.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto his ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vý ...





Sobota 4.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes