PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

S očkováním třetí dávkou vakcíny pomůže v domovech seniorů opět i mobilní očkovací tým

06.10.2021
PRAHA - Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s Českým červeným křížem a Městskou poliklinikou Praha obnovuje svůj úspěšný projekt. Mobilní očkovací tým aktuálně znovu objíždí s vakcínami zařízení pro seniory. Cílem je zvýšit ochranu místních klientů, a to v co nejdřívějším termínu. Zájemci o třetí dávku očkování proti koronaviru z řad nejohroženějších skupin obyvatel mají také možnost se nechat naočkovat praktickými lékaři, případně využít vyhrazených časových slotů v očkovacích místech rozmístěných po hlavním městě.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Velkou část klientů i zaměstnanců domovů pro seniory máme plně naočkovanou. Věřím, že důsledné dodržování protiepidemických opatření v kombinaci s aplikací třetí, posilující dávky vakcíny zajistí, aby se senioři v domovech a dalších pobytových zařízeních mohli i nadále vídat se svými nejbližšími navzdory zvyšujícímu se počtu nemocných lidí v populaci," říká Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Už v průběhu letošního září magistrát podrobně mapoval u poskytovatelů sociálních služeb zájem o třetí, posilující dávku vakcíny. Zájemci byli následně rozděleni do tří kategorií podle způsobu, jakým budou očkováni, a to buď mobilními očkovacími týmy, nebo praktickými lékaři, s nimiž sociální služby spolupracují, případně ve vybraných očkovacích místech ve vymezených časových slotech.

Do první skupiny se nakonec přihlásilo celkem 784 klientů a 907 zaměstnanců ze 60 zařízení. Praktickými lékaři se nechá naočkovat 2 545 obyvatel a 1 446 zaměstnanců z celkem 32 domovů pro seniory. A do blízkých očkovacích míst by mělo dorazit 396 klientů a 400 zaměstnanců z 27 zařízení.

Mobilní očkovací tým zajišťuje hlavní město ve spolupráci s Českým červeným křížem a Městskou poliklinikou Praha. Jeho součástí je vozidlo Oblastního spolku Českého červeného kříže Praha 1 a posádka, kterou tvoří řidič a dobrovolníci z řad zdravotníků. Na svou první cestu se vydal včera od polikliniky ve Spálené ulici a zamířil nejprve do domova pro seniory Dům u Agáty v Praze 5.

Praha tak navazuje na svůj úspěšný projekt, kdy mobilní očkovací týmy začaly v první polovině ledna letošního roku navštěvovat klienty domovů pro seniory s prvními dávkami vakcíny. Druhá dávka byla následně aplikována po čtyřech týdnech začátkem února. Jelikož rozmezí mezi dokončeným očkováním a posilující třetí dávkou je stanoveno na minimálně 8 měsíců, začíná v těchto zařízeních očkování právě nyní. Očkování třetí dávkou je obecně v Česku možné od 20. září.

Znovu do terénu pak vyrazí mobilní očkovací tým v úterý 12. října 2021 a následně vždy podle toho, jak v jednotlivých pobytových zařízeních uplyne osm měsíců od ukončení očkování. Řada osob se totiž nechala naočkovat prvními dvěma dávkami později.

Některé z domovů pro seniory ale mají vlastního smluvního praktického lékaře, který očkování v daném zařízení provede. Praktický lékař si může vakcínu pro tyto účely objednat u oficiálního distributora, nebo mu může být vydána ze zásob hlavního města, které jsou uloženy v Městské nemocnici následné péče.

V neposlední řadě poslouží seniorům i některá z 29 očkovacích míst na území Prahy, která jsou připravena podávat posilující dávky vakcíny. Ta jsou jinak přístupná i pro širokou veřejnost po přihlášení přes Centrální registrační systém.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využilo spojení mezi Prahou a Soulem přes 1,5 milionů cestujících. Korean Air na linku nově nasazuje ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

AOPK: Letos probíhá už podesáté pálavské borytobraní

Dlouhodobé úsilí ochranářů a stovek dobrovolníků již přináší výsledek v podobě výrazného potlačení invaze borytu barvířského na Děvíně. ...

Česká pošta prodej budovy v Jindřišské ulici zrušila, zájemce nenašla

Praha - V úterý 14. května byl termín pro registraci zájemců o koupi areálu na rohu pražských ulic Jindřišská a Politických vězňů. Případní kupci měli ...

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby nového tříkolejného mostu na Výtoni. Jedná se o dalš ...





Neděle 19.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes