PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Slévárna šedé litiny s těmi nejlepšími vlastnostmi

15.09.2021
Šedou litinu můžete znát i pod názvem litina s lupínkovým grafitem, zkratkou se označuje LLG. Jde vlastně o typ železa, respektive slitinu železa s uhlíkem. Právě uhlík jí dodává typicky šedou barvu a také strukturu oněch lupínků, jež vznikají během ochlazování uhlíku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Šedá litina má mnohé využití v závislosti na tom, jaké materiály se přesně přidají a který postup daná slévárna šedé litiny použije. Záleží především na chladicí části procesu, ta definuje vlastnosti.

Speciální struktura šedé litiny


Kdybyste si vzali výkonný mikroskop, mohli byste vidět mikrostrukturu grafitu, díky níž je šedá litina tak snadno identifikovatelná. Na odlitku ze šedé litiny jsou vidět malé lupínky uhlíku, které právě způsobují onen šedý vzhled. Mechanické vlastnosti šedé litiny jsou řízeny velikostí a tvarem těchto lupínků.

Široké možnosti využití


Prostřednictvím dalšího obrábění se šedá litina přeměňuje na celou řadu výrobků, které v běžném v životě zcela jistě využíváte i vy. Po celém světě se každoročně vyrobí mnohem více odlitků ze šedé litiny než jakýchkoliv jiných typů odlitků. Téměř každý kryt šachty je z šedé litiny, kotoučové brzdy vašeho auta jsou s největší pravděpodobností taktéž z šedé litiny.

Dále se z ní vyrábí ozubená kola, hydraulické součásti, radlice pluhů, náhradní díly pro traktory, ventily, pouzdra na větrné turbíny, závaží a protizávaží a mnoho dalšího. Hlavním důvodem je cena. Šedá litina je levná na výrobu, přitom má přijatelnou tažnost, pevnost v tahu a odolnost proti nárazu. Zároveň dokáže skvěle tlumit vibrace a dobře vede teplo. Teplotní rozdíly jí vůbec nevadí, a tak se hodí i pro aplikace se střídáním teplot.

Výroba šedé litiny


Šedá litina se vyrábí tavením v kuplovnách či elektrických pecích a následným odléváním taveniny do pískových forem. Využívá se už opravdu dlouhá léta, za časů První republiky a monarchie jste kuplovny mohli spatřit i v malých dílnách. Připomínaly velká kamna s ventilátorem. Dnes už technologie pokročily a s šedou slitinou pracují pouze vybrané velké firmy. Jednou z nich je například UCB Technometal, jež vznikla v roce 1998 sloučením tří skvělých evropských sléváren. Proces výroby litiny je od té doby stále vylepšován.

UCB Technometal vyrábí litinu pod značkou Unibar. Když se s takovou setkáte, můžete si být jistí mnoha přednostmi, například:

- dobrá obrobitelnost - vhodná pro CNC soustružení a jiné obrábění,
- oproti oceli o 10 % nižší hmotnost,
- skvělý povrch,
- výborné tlumení vibrací,
- krátké časy broušení a obrábění,
- jemná struktura než při odlévání do pískových forem.

Pod obchodní značkou Unibar najdete šedou litinu s lupínkovým grafitem, ale taktéž tvárnou litinu s kuličkovým grafitem.

Polotovary i obrábění na jednom místě


Šedou litinu pod značkou Unibar bez problémů pořídíte i v Česku, právě u UCB Technometal, jež sídlí v Loděnicích u Berouna. Činnost firmy se zaměřuje na třískové obrábění kovů formou soustružení a frézování. Specializují se přímo na obrábění labyrint, kluzných pouzder, lišt, přírub, řemenic, pojezdových kol a stolů.

Konvenční soustružení je realizováno na hrotových soustruzích s průměrem 30 mm až 600 mm o délce 1500 mm. Silnostěnná pouzdra se obrábí na míru od rozměru D/d 40/20 do rozměru D/d 550+1/268-2 mm a délky 1000 mm. Na moderních soustružnických centrech se obrábí nejen odlitky a díly z litiny, ale také z neželezných kovů (měď, mosaz, bronz), oceli a hliníku. Každá zakázka je zpracovávána individuálně od prvotní konzultace přes nalezení optimálního řešení, kalkulaci a stanovení času až po zpracování ve stanoveném čase. Firma používá moderní vybavení a nástroje, které pomáhají dosáhnout nejlepších výsledků.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Je lepší koupit food processor, nebo kuchyňského robota?

Moderní kuchyně by měla být adekvátně vybavena. Šikovný kuchař by si sice měl vystačit pouze s několika málo základními nástroji typu nůž nebo struhadlo, nicméně je mnohem moudřejší investovat pár tisícovek do daleko sofistikovanějších pomocníků. S ...

Kvalitní parkování u pražského letiště je běžně dostupné. Měli byste si ho však zajistit s předstihem!

Potřebujete najít kvalitní parkování u pražského letiště? Pak byste to neměli nechávat na poslední chvíli. Skutečně ...

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...





Neděle 19.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes