PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Světový romský festival KHAMORO 2016

09.05.2016
Již po osmnácté míří do Prahy nejznámější a největší romský festival na světě. Konat se bude od 29. 5. - 4. 6. 2016 a stejně jako v předchozích letech nabídne festival Khamoro širokou škálu kulturních akcí. Chybět nebudou koncerty, výstavy, odborný seminář, divadlo, program pro děti, vzpomínková akce na romské osobnosti i interaktivní program. A jelikož Khamoro slaví osmnácté narozeniny, připravili jsme pro Vás soutěže a koncert současné hudby navíc. Festival na cestě od zrození k dospělosti provází organizátoři Slovo 21, z. s. a Studio Production Saga. Záštitu převzali Daniel Herman, ministr kultury ČR, a Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.
Pozvánka | Foto: khamoro.cz
"Khamoro se snaží ukázat bohatství a rozmanitost romské kultury a tím napomoci k vzájemnému soužití, respektu a úctě Romů a Neromů. Festival je otevřený všem bez rozdílu národnosti, věku nebo pohlaví. Každý si na něm najde to, co ho nejvíce zaujme a potěší a z toho máme ohromnou radost," vysvětluje záměr festivalu Jelena Silajdžić, ředitelka organizace Slovo 21, z.s.

Festival se stal oblíbeným nejen v ČR, ale i v zahraničí, každoročně na něj přijíždí více jak 9 000 lidí. Mezi nejoblíbenější části festivalu patří bezpochyby koncerty romské hudby, ty budou znít každý den z různých koutů Prahy. Těšit se můžete na Gypsy jazz, cimbálovou muziku, písně českých, slovenských a rumunských Romů, chybět nebude ani ruský soubor, nádherné tanečnice a balkánská dechovka.

Na hlavních pódiích vystoupí 12 zahraničních romských skupin a tři zástupci z ČR: kapela Bengas z Prahy, Milan Kroka live band z Berouna a Le Čhavendar z Rokycan. Ale to není vše! Dalších sedm romských kapel z České republiky vystoupí v rámci doprovodného programu. Například z Ostravy se představí kapela Duo Prezent, pražská kapela Bench Band, Josef Šenki, Ivan Herák, Robert a Marek Boldiovi, Michal Marcin, Michal Taragoš, Zdeněk Jano a Milan Pacik a další hudebníci.

Začínáme s party na pražské náplavce
Celý festival odstartuje v neděli 29. 5. v 19 hodin obrovskou party. Pod širým nebem na pražské náplavce zahrají a zazpívají úžasní muzikanti, kteří vás nenechají jen tak ledabyle stát, budete chtít tančit. Těšit se můžete na Le Čhavendar z Rokycan, jejich hudba vychází z romského folkloru obohaceného o jazz, latinu a flamenco. V dobré náladě bude pokračovat Maroš Bango & Fantasy Orchestra Ladislava Rigu, tento nadaný umělec ze Slovenska, vyvolá emoce v každém z nás. S divokým mixem elektronické a balkánské hudby se představí německý DJ Shantel (DJ Session). Vstupné na party se nevybírá, akce je úplně zdarma. Takže stačí přijít pouze s dobrou náladou!

Následující den budeme v dobré náladě pokračovat a to v pražském klubu La Fabrika. Letos mimořádně přidáváme k osmnáctému ročníku festivalu Khamoro koncert současné romské hudby.
K romské hudbě patří bezpochyby i Gypsy jazz. Tento světově uznávaný žánr nesmí na festivalu Khamoro chybět. V úterý 31. 5. se v Jazz Docku představí španělská formace Menil. Frontmanem kapely je Javier Sánchez, skvělý zpěvák, který je považován za nejlepšího kytaristu v Mexiku.
Letos také potěšíme všechny milovníky nizozemské kapely The Rosenberg Trio, kteří vystoupí 1. 6. V Lucerně Music Baru.

V pražském Paláci Akropolis se na čtvrtečním koncertu 2. 6. představí pražská skupina Bengas. Z Rumunska k nám zavítá Zuralia Orchestra, která měla u návštěvníků Khamora v roce 2013 obrovský úspěch a z Francie skupina Tekameli. V pátek 3. 6. v paláci Akropolis bude koncert tradiční romské hudby pokračovat.  Představí se cimbálová muzika z Nizozemí v podání The Gypsy Ensemble Giani Lincan. Chybět nebudou ani Romové z Ruska, tradiční romské folklórní písně a tanec představí soubor Ruska Roma. A těšit se budete moci také na makedonskou dechovku Kocani Orkestar.
Návštěvníci si všechny účinkující tradiční romské hudby můžou poslechnout na závěrečném galakoncertu v sobotu 4. 6. v klubu SaSaZu, kde celý festival vyvrcholí.

Festival Khamoro není pouze o hudbě, jak by se na první pohled mohlo zdát. Program nabízí i řadu doprovodných akcí, které jistě potěší všechny účastníky festivalu.

Sledujte náš festivalový Facebook a web www.khamoro.cz, kde budeme zveřejňovat medailonky o kapelách, rozhovory, videopozvánky nebo soutěže o vstupenky.
Autor: Soňa Kalejová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Středa 1.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes