PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Pramen pomoci předal nemocným alopecií už 8 paruk a chce pomáhat dalším

23.04.2019
Pro psychiku nemocných s alopecií (končící často plešatostí) představují velkou pomoc paruky na míru, které jsou kopií původních vlasů. Sehnat peníze na jejich zhotovení je cílem Pramene pomoci, nadačního fondu, který za rok své činnosti pomohl už v 8 případech. Nyní vyzývá hlavně rodiče dětí trpících alopecií, aby se přihlásili, mají-li o tuto pomoc zájem.
Proč vlasy náhle zmizí?
Zkuste se ráno postavit před zrcadlo, a místo vymýšlení účesu hledat sílu, jak přežít bez vlasů další den v dětském kolektivu nebo pracovní partě. Podobné pocity zažívají lidé trpící alopecií.
"Alopecie je laicky řečeno nadměrné vypadávání vlasů, končící až plešatostí, holohlavostí, kdy vlasy nejsou nahrazovány novými. Alopecie bohužel často postihuje i děti. Zvláště pro dívky (ale někdy i pro chlapce) představuje ztráta vlasů velkou psychickou zátěž, a hlavně holčičky prožívají značný stres s rozvojem nemoci po nástupu do školy. Proto vidím jako obrovskou pomoc možnost nahradit původní vlasy jejich kopií v podobě paruk na míru, které pomáhá zajistit NF Pramen pomoci," říká MUDr. Elizabeth Adenubiová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady, která je vedoucí Vlasového centra (www.zdravyvlas.cz).

Soucit nám nechybí
"Když jsme před necelým rokem NF Pramen pomoci s kolegyněmi zakládaly, nedokázaly jsme ještě odhadnout, zda na naše výzvy někdo uslyší. Dnes, po téměř roce fungování naší organizace, můžeme prohlásit - Češi jsou národ, kterému nechybí soucit," říká zakladatelka NF Pramen pomoci Michaela Losová.
Za uplynulý rok se díky penězům, které jednotliví dárci i organizace poslali na zhotovení paruk pro konkrétní osoby, podařilo pomoci v 8 případech.
Na konto přispívaly stovky dárců. Přicházely padesátikoruny od spolužáků, kamarádů, tisíce od známých a příbuzných a firem. Podle Michaely Losové se tak ukázalo, že Češi mají srdce, chtějí pomoci potřebným a charita se stala běžnou součástí života, jak tomu ostatně ve vyspělých společnostech bývá.
"Všem, kteří přispěli na dobrou věc, děkujeme. I díky nim můžeme nyní vyzvat hlavně rodiče dalších dětí trpících alopecií, aby se přihlásili, pokud stojí o naši pomoc. My jsme připraveni," vzkazuje Michaela Losová.

Pokud víte o rodině, kamarádovi či mladé slečně, která bojuje s alopecií, ozvěte se.
NF Pramen pomoci uspořádá pro nemocného sbírku a nechá pro něj vyrobit na míru paruku z pravých vlasů, podle jeho vlastního přání. Stačí napsat na e-mail: pramenpomoci@seznam.cz nebo zavolat na telefonní číslo 608 620 547.
Autor: Zuzana Rybářová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Je lepší koupit food processor, nebo kuchyňského robota?

Moderní kuchyně by měla být adekvátně vybavena. Šikovný kuchař by si sice měl vystačit pouze s několika málo základními nástroji typu nůž nebo struhadlo, nicméně je mnohem moudřejší investovat pár tisícovek do daleko sofistikovanějších pomocníků. S ...

Kvalitní parkování u pražského letiště je běžně dostupné. Měli byste si ho však zajistit s předstihem!

Potřebujete najít kvalitní parkování u pražského letiště? Pak byste to neměli nechávat na poslední chvíli. Skutečně ...

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...





Sobota 18.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes