PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Třetinu všech nákladů na kyberkriminalitu v loňském roce má na svědomí malware a interní útoky

10.04.2019
Studie společností Accenture a Ponemon Institute také zjistila strmý nárůst frekvence ransomware útoků.
Foto: aspen.pr
Náklady firem na řešení problémů s malwarem a interními útoky se v roce 2018 zvýšily o 12 % a tvořily jednu třetinu všech nákladů na kybernetické útoky, jak ukázal společný průzkum Accenture a Ponemon Institute. Na základě rozhovorů s více než 2 600 odborníky na bezpečnost a informační technologie v 355 organizacích na celém světě letošní "Cost of Cybercrime Study" (Studie nákladů na kyberkriminalitu) společnosti Accenture zjistila, že se výdaje firem kvůli malwaru zvýšily o 11 %. V průměru tyto náklady činily více než 2,6 milionů USD na jednu organizaci. Náklady způsobené insidery - kteří jsou definováni jako zaměstnanci, dočasný personál, dodavatelé a obchodní partneři - se zvýšily o 15 %, v průměru na 1,6 milionů USD na organizaci.

Tyto dva druhy kyberútoků tvořily jednu třetinu ze 13 milionů USD celkových nákladů společností na kyberútoky v roce 2018, což znamená zvýšení o 1,3 milionu USD oproti předchozímu roku. Obdobně se zvýšily náklady firem způsobené phishingem a sociálním inženýrstvím, v průměru to bylo 1,4 milionu USD na organizaci.

Studie počítala náklady na kyberkriminalitu jako částku, kterou firma utratí za zjišťování, zkoumání a zotavování se z kybernetického útoku v období čtyř po sobě následujících týdnů, dále výdaje na následné aktivity (tj. ty, které jsou reakcí na útok a mají zabránit dalším podobným útokům) a snahu snížit disrupci obchodu a ztrátu zákazníků.

"Lidé, data i technologie - každý aspekt podnikání s sebou nese nějaké riziko. Týmy zajišťující bezpečnost většinou nejsou úzce zapojeny do zabezpečování inovací," prohlásil Kelly Bissell, výkonný ředitel Accenture Security. "Tento překonaný přístup je pro byznys špatný a může vyústit v chybné rozdělení odpovědnosti ve firmě i v pocit, že bezpečnost není odpovědností každého. Z naší studie vyplývá, že je čas na ucelenější, proaktivnější a preventivnější přístup k managementu kybernetických rizik, který zahrnuje kompletní zapojení v rámci celého ekosystému partnerů."

Další poznatky z výzkumu:
- V roce 2018 každá z dotazovaných společností zaznamenala průměrně 145 kybernetických útoků, které měly za následek proniknutí do klíčových sítí nebo systémů společnosti. To je zvýšení o 11 % oproti roku 2017 a 67 % oproti období před pěti lety.
- Malware je nejdražším druhem útoku, který společnosti stojí průměrně 2,6 milionů USD. Následují útoky na webové stránky a aplikace, kde náklady činí v průměru 2,3 milionů USD.
- Počet organizací, u kterých došlo k ransomware útokům se v roce 2018 zvýšil o 15 % a náklady se zvýšily průměrně o 21 %, na přibližně 650 000 USD na jednu firmu. Počet ransomware útoků se v posledních dvou letech více než ztrojnásobil.
- Šest ze sedmi společností (85 %) zaznamenalo v roce 2018 phishing a sociální inženýrství - což byl nárůst o 16 % oproti roku 2017 a tři čtvrtiny (76 %) zažily útoky na webové stránky a aplikace.
- Technologiemi, které firmy v zajištění IT bezpečnosti využívají nejméně, jsou automatizace, orchestrace a strojové učení. Přesto, že je používá jen 28 % organizací, přinášejí celkově druhé nejvyšší úspory na bezpečnostní technologie, a to 2,9 milionů USD.

Náklady na kyberkriminalitu byly v roce 2018 nejvyšší u firem v USA (29 %), přičemž činily průměrně 27,4 milionů USD na firmu. To je nejméně dvojnásobek toho, co v jakékoli z dalších zemí zahrnutých ve studii. Japonsko bylo na druhém místě, s náklady 13,6 milionů USD, následováno Německem (13,1 milionů USD) a Velkou Británií (11,5 milionů USD). Nejnižší průměrné náklady byly v Brazílii a Austrálii, činily 7,2 milionů USD a 6,8 milionů USD na společnost.

"Zvýšení povědomí o útocích a přijímání inovativních bezpečnostních technologií jsou nejlepším způsobem, jak se proti kybernetickým rizikům chránit," řekl Dr. Larry Ponemon, předseda představenstva a zakladatel Ponemon Institute. "Naše zpráva nejen informuje odborníky v oblasti bezpečnosti o povaze a rozsahu kyberútoků, ale nabízí i praktické rady pro firmy, které tak mohou zlepšit své zabezpečení."

Další informace o investicích do zabezpečení, které mohou firmám pomoci efektivně zacházet s kybernetickými riziky, naleznete na www.accenture.com/us-en/insights/security/cost-cybercrime-study.


Autor: Markéta Ciňková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěrače a ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes