PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Rada hlavního města schválila návrh finančních vztahů vůči městským částem pro rok 2018

10.10.2017
Rada hlavního města Prahy dnes odsouhlasila meziroční navýšení finančních vztahů vůči městským částem o částku 191 mil. korun.
Ilustrační snímek | Foto: Magistrát HMP
Celkově tak radnice v rámci finančních vztahů obdrží částku 4,4 mld. korun. Velké městské části, tedy Praha 1-22, si s výsledkem 3,8 mld. korun polepšily o 145 mil. korun. U malých MČ došlo k nárůstu o 46 mil. korun, na své provozní výdaje od Magistrátu hlavního města Prahy obdrží celkem 623 mil. korun. Ďáblice, Dolní Chabry a Březiněves získají díky kompenzaci za skládkování dalších 20,5 mil. korun.

Původní návrh počítal s celkovým navýšením o 77 mil. korun. Koalice však po časově náročném jednání přistoupila ke kompromisu v podobě částky 191 mil. korun. Na výsledném objemu se podepsalo zejména navýšení spodního limitu finančních vztahů na jednoho obyvatele z 2 900 na 3 000 korun a rovněž horní hranice, která se posunula z 5 000 na 5 500 korun.

"Věřím, že nalezený konsenzus v oblasti finančních vztahů je dobrým východiskem pro sestavení vyrovnaného rozpočtu Hlavního města Prahy na příští rok. K navýšení finančních vztahů jsme mohli přistoupit zejména s ohledem na pozitivní očekávání v oblasti výběru daní," konstatovala po jednání Rady náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, zodpovědná za oblast financí a rozpočtu.

Finanční vztah k městským částem z rozpočtu hl. m. Prahy je pro rok 2018 stejně jako pro rok 2017 konstruován shodně pro všechny městské části hl. m. Prahy a výchozí objem FVz k městským částem je rozdělen jednotlivým MČ dle níže uvedených kritérií a vah:

- 30 % z průměrného inkasa daně z příjmů fyzických osob z podnikání v letech 2014 - 2016 z území příslušné městské části a dále dle ukazatelů:
- počet obyvatel městské části (váha 30 %),
- rozloha území městské části (váha 10 %),
počet dětí MŠ a žáků ZŠ, jejichž zřizovatelem je městská část (váha 30 %),
- výměry zeleně v péči městské části (váha 20 %),
- plochy vozovek na území MČ, které jsou ve správě městské části (váha 10 %).

"Jsem velice ráda, že kontinuálně pokračujeme v již nastaveném modelu výpočtu finančních vztahů vůči našim městským částem a věřím, že tento mechanismus udržíme minimálně do konce volebního období, tedy do konce roku 2018," dodává Kislingerová.

Od roku 2014 je MČ v rámci finančních vztahů poskytován neinvestiční příspěvek na školství ve výši 1 360 Kč na dítě v mateřské škole a žáka v základní škole, jejichž zřizovateli jsou městské části hl. m. Prahy. V roce 2017 byl tento neinvestiční příspěvek na školství zvýšen na 2 000 Kč. Oproti původním předpokladům tento příspěvek v letošním roce navyšován nebude.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Pátek 3.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes