PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Zapáchající nohy nejsou tabu! Poradíme vám, jak protančit létem

15.08.2017
Letní měsíce přináší spoustu radosti, pokud víte, jak se připravit na vysoké teploty. Stejně jako oblečení, by i naše obuv měla splňovat některé požadavky, abyste předešli nepříjemným pachům, zdravotním komplikacím a užili si vysoké teploty bez starostí.
Ilustrační snímek | Foto: agenturanej.cz
Synonymum letní obuvi jsou pro většinu lidí žabky a sandálky. Bohužel, často ve snaze svůj šatník obohatit o co nejvíce zajímavých kousků, ustupujeme od kvalitního provedení a vhodného materiálu. Ani designová obuv od známých značek nemusí být zárukou, že nás po pár hodinách chůze nezačnou bolet plosky nohou nebo se nevytvoří otlaky.

Není třeba asi příliš zdůrazňovat, že pohorky a podobná uzavřená obuv není do letních dní ideální volba zejména z důvodu neprodyšnosti materiálu. "Pokud se nechystáte na horský trek, ale sandály zkrátka nejsou váš šálek kávy, zapátrejte po botách z přírodních materiálů a textilie. Kožené baleríny nebo mokasíny jsou vhodné pro formální příležitosti, konopné espadrilky zase znovuobjeveným trendem pro volný čas," doporučuje Jan Novák, jednatel značky Salamander.
Hlavním úskalím nošení uzavřených bot je zejména zápach, který je způsobem pocením nohy a množením bakterií uvnitř boty. Zápachu se možná nevyhnete úplně, existují však způsoby, jak jej alespoň snížit na minimum. Vše začíná u perfektní hygieny nohou samotných, protože plíseň a zrohovatělá kůže je živnou půdou pro bakterie. Ani pánové by se proto neměli stydět jednou za čas zajít na pedikúru. Před odchodem z domova použijte na omyté nohy pudr nebo antiperspirant, aplikujte jej zejména mezi prsty.
Dále lze zakoupit různé druhy vložek do bot s antibakteriální složkou, které absorbují pot a dají se pohodlně vyjmout. Tyto vložky ihned po nošení z bot vyndejte a společně s botami nechte vyschnout nejlépe venku. Ideální doma schnutí je jeden celý den, proto obuv střídejte co nejvíce. Vložky do bot nebo jejich stélku je dobré jednou za několik nošení vyprat.
Spreje do bot jsou sice dobrým doplňkem, spoléhat se na ně ale nelze, protože obvykle neřeší příčinu zápachu a pouze jej neutralizují.

Svých oblíbených sandálek z dovolené se úplně vzdávat nemusíte, je však důležité zohlednit kam a jak dlouho je budete nosit. "U žabek a sandálů bývá největší problém v tenké a ploché podrážce, která netlumí nárazy při chození po tvrdém povrchu a nepodporuje klenbu nohy. Tyto ,placaté boty si raději vůbec nekupujte, pokud máte ploché nohy nebo problémy se zády," upozorňuje odborník na obuv Jan Novák ze společnosti Salamander. Původní účel žabek je pro chůzi po pláži, proto na celodenní nošení nejsou vhodné. Na kratší vzdálenosti si ploché sandále a žabky klidně obujte, pohodlí se dá částečně vyřešit vlepovací vložkou anatomicky tvarovanou pro podporu klenby.

Populární plastové boty s dírami jsou sice pro mnoho Čechů povinnou letní výbavou, ale jejich syntetický materiál je pro naše nohy nevhodný. Stélka ze syntetického materiálu může při delším nošení způsobit páleni chodidel. Pokud jsou ještě k tomu zakoupené na tržnici, není ani jistota, že jsou zdravotně nezávadné.

Co by tedy měla splňovat ideální letní obuv? Měla by být z přírodních materiálů, pokud možno alespoň její stélka. Důležitý je vhodný tvar pro vaši nohu s optimální šířkou podrážky a stélkou, která podporuje klenbu nohy.

Správné obutí je trochu věda, ale investice do kvalitních bot se rozhodně vyplatí nejen díky jejích mnohonásobně vyšší životnosti, ale hlavě kvůli našemu zdraví.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou atmosférou parku. Máte-li podobné požadavky, téměř jistě vám učaruje Vilapark Klamovka - jedinečný ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...





Čtvrtek 2.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes