PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Projekt Živé studánky - obnova vodních zdrojů v přírodě

23.06.2017
Častější sucho a stěhování lidí do měst si vybírá svou daň i mezi studánkami. V Česku je evidováno necelých pět tisíc studánek. V minulosti jich bylo až dvakrát více. Na jejich obnově se bude nově podílet i výrobce balených pramenitých vod Toma.
Ilustrační snímek | Foto: zivestudanky.cz
Studánky jako volně přístupný zdroj vody mají na českém území mnohasetletou historii a tradici. Ještě ve druhé polovině minulého století se jejich počet na našem území odhadoval až na deset tisíc. V současnosti jich uvádějí statistiky Národního registru pramenů a studánek (NRPS), který mapuje veřejnosti přístupné zdroje vody, včetně studánek, už jen méně než pět tisíc. Vedle změn klimatu jde podle odborníků také o negativní důsledek civilizačních trendů jako například migrace lidí z příhraničí do měst nebo rozvoj vodovodních sítí.

Před nedostatkem zásob vody v přírodě varují odborníci stále častěji. Tento problém se nevyhýbá ani menším vodním zdrojům jako jsou studánky, které byly v minulosti typickým a lidmi oblíbeným prvkem české krajiny. Některé studánky zmizely kvůli změnám v krajině, jiné se ztratily nebo zpustly jen z toho důvodu, že se o ně neměl kdo starat.

Ačkoli v současnosti už studánky neslouží primárně jako zdroj pitné vody, stále zůstávají důležitou oblíbenou součástí české krajiny i historie. "Vylidnění pohraničí, úprk lidí do měst a obecně moderní a uspěchaná doba měla za následek, že o mnoha někdejších studánek ani nevíme, protože nejspíše zpustla či úplně zanikla," vysvětluje RNDr. Libor Ambrozek, předseda Českého svazu ochránců přírody.

Veřejně přístupný NRPS aktuálně eviduje necelých pět tisíc volně přístupných studánek a přibližně stejný počet jiných přírodních vodních zdrojů. V posledních letech se do jejich postupné obnovy a údržby zapojuje nejen stále více lidí, ale i obcí a firem. Vrací se i tradice symbolického otvírání studánek, kterým po dlouhé zimě vítali kdysi lidé jaro.

Nově se do aktivní podpory renovace studánek zapojuje i známá česká značka balených pramenitých vod Toma, která iniciovala projekt Živé studánky. Ostatně sama Toma pochází z podzemního zdroje v Adršpašsko-teplických skalách v chráněné krajinné oblasti Broumovsko. "O Tomě dlouhodobě hovoříme jako o "živé" vodě, proto je pro nás ctí, že můžeme přispět do obnovy vodních zdrojů v přírodě a obrazně vrátit život vybraným pramenům ve studánkách. Zároveň tím chceme zvýšit povědomí o významu vodních zdrojů mezi širokou veřejností, která se navíc může do péče o ně sama aktivně zapojit," říká Michal Vávřil brand manažer značky Toma.

Projekt Živé studánky si ve spolupráci s odborníky z Českého svazu ochránců přírody klade za cíl pomoc při obnově a rekonstrukci studánek. Pro začátek vytipovali odborníci vhodné studánky k renovaci v šesti krajích Česka. Z nich veřejnost vybere hlasováním na stránkách www.zivestudanky.cz v každém z těchto krajů jednu vítěznou studánku, která se následně dočká odborné renovace. V příštím roce by měl výběr a renovace studánek pokračovat i v dalších krajích České republiky.

"Záchrana studánek může na první pohled působit jako cosi minoritního, co si nezaslouží takovou pozornost, což je ale velký omyl. Studánky mají jako volně přístupný zdroj vody na českém území mnohasetletou historii a tradici a jsou rovněž důležitou součástí místních ekosystémů. Spolupráci na projektu Živé studánky jsme proto rádi uvítali," doplňuje RNDr. Libor Ambrozek.

Celý projekt odstartoval právě s koncem letošního května. Poslední květnový den je totiž každoročně věnován starodávné tradici otvírání studánek.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Výsledkem bude větší harmonizace podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...

Zájem o elektromobilitu stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 %

Pražská energetika (PRE), vedoucí poskytovatel energetických služeb v hlavním městě, pokračuje ve významném rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stan ...

RegioJet otevřel v Praze nejluxusnější lounge v České republice

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, včera na hlavním nádraží v Praze slavnostně otevřel novou prémiovou lounge. V České ...

Úřad vlády zahájí letošní dny otevřených dveří pro veřejnost zpřístupněním Kramářovy vily a zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády zahájí další sezonu dnů otevřených dveří. Veřejnosti se otevře Kramářova vila na pražské Letné a zahrada Strakovy akademie. Vila pojmenovan ...





Čtvrtek 2.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes