PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Studenti VŠO ví, jak do Česka nalákat více turistů

20.06.2017
Nechte se nést na vlnách fantazie, tak zní téma již sedmého ročníku projektů na podporu regionálního turistického ruchu, na kterých celý rok pracovali studenti Vysoké školy obchodní v Praze (VŠO). Letos připravili celkem šest studií, které přináší nový pohled na turisticky známé destinace včetně Prahy, jižních Čech nebo Šumavy. Odhalují ale i turisty neprozkoumané městečko Zlaté Hory na Jesenicku, fenomén geek kultury, a dokonce představí i vlastní aplikaci podporující sdílené cestování.
Ilustrační snímek | Foto: vso.cz
Výsledky celoroční práce prezentovali v úterý 13. června vedoucí projektů z oboru cestovního ruchu na VŠO. Do prostor kostela sv. Vavřince v Praze pozvali kromě zástupců učitelského sboru i partnery, kteří s nimi na projektech spolupracovali, a představili nápady na podporu rozvoje českého cestovního ruchu. "Studenti si vyzkoušeli práci v týmech, komunikovali s partnery a průběžně převáděli projekty do praxe. Během školního roku několikrát vyjeli do zvolených regionů, ve kterých navázali spolupráci s místními autoritami a potenciálními partnery či dodavateli. Sami přišli s konkrétními postupy, navrhli propagační materiály i detailní rozpočty," popisuje Petra Benešová, garantka kurzu Případové studie z cestovního ruchu na VŠO.

V loňském roce se studenti zaměřili na města spojená s rodem Lobkowiczů a většina týmů prezentovala výsledky práce i místním zastupitelům, od kterých dostali pozitivní odezvu. "Pro studenty vždy představuje uznání od starostů a dalších zástupců regionů největší odměnu. Pro nás pedagogy jde zase o signál, že školu vedeme správným směrem," doplňuje Petra Benešová.

Na kurzu Případové studie z cestovního ruchu studenti sbírají cenné zkušenosti pro budoucí kariéru. Vedle kvalitního teoretického vzdělání poskytuje VŠO posluchačům i velmi úzký kontakt s praxí. "Na projektu Geekárny spolupracovalo ve čtyřech týmech třicet jedna studentů. Z pozice manažera jednoho z týmů i celého projektu jsem si vyzkoušel koordinaci lidí i týmovou práci. Scházeli jsme se každý týden během výuky, často jsme ale komunikovali i přes Facebook. Projektu jsem obětoval i hodně volného času, ale výsledek podle mě stojí za to," domnívá se Tomáš Hansl, student cestovního ruchu VŠO a manažer projektu Geek kultura jako nový fenomén. Kromě praktických projektů škola zajišťuje přednášky od osobností z podnikatelské sféry, pořádá odborné konference nebo diskuze s potenciálními zaměstnavateli.

Zlato pod Příčnou horou
První projekt chce upoutat pozornost na město Zlaté Hory, které leží u hranic s Polskem nedaleko Jeseníku. Studenti se zaměřili na několik segmentů návštěvníků a připravili pro ně šest dílčích produktů, například Dobrodruhem na zkoušku, Aktivně za krásami Zlatých Hor či S Pradědouškem za zlatým pokladem.

Geek kultura jako nový fenomén
Koncept geek klubů je fenomén, který se ve světě rozrůstá do obrovských rozměrů, ale v Česku o něm skoro nikdo zatím neslyšel. Proto se studenti do projektu Geekárny s nadšením pustili. Přestože už kavárna Geekárna našla své místo na trhu, rozhodli se rozšířit základnu fanoušků, a navrhli propojit ji s filmovým turismem nebo uspořádat originální Bojovku.

Jihočesko s chutí
Trend gastroturistiky využívá další projekt, který cílí na mladé lidi a láká je do jižních Čech na místní gastronomii, kulturu, přírodní památky i adrenalinové zážitky. Studenti připravili dva komplexní produkty cestovního ruchu: Jižní Čechy s chutí a láskou a Jižní Čechy chutně a dobrodružně. V rámci tohoto projektu studenti uspořádali také tematický podvečer, kde účastníci ochutnali speciality jihočeské kuchyně.

Mobilní aplikace VBOO
Studenti navrhli mobilní aplikaci, která pomocí sdílení dopravního prostředku usnadňuje cestování. Lidé bez auta se díky této vychytávce budou moci snadno spojit s těmi, kteří auto vlastní, ale momentálně ho nevyužívají. Bonusem k jednoduchému získání vozidla, ať již dodávky či kabrioletu, je kontakt s obyvateli regionu.

OurPrague
Studenti pod heslem "Objevte Prahu našima očima" lákají do stověžaté metropole mladší turisty. Pomocí webového portálu je zavedou do cenově dostupných restaurací a seznámí je s místními. Najdou zde také doporučení na turisticky méně exponovaná místa, praktické informace nebo tipy na sportovní a kulturní akce. Autoři projektu připravili i několik specificky zaměřených produktů, jako je Dámská jízda, Romantika, Zdravě v Praze či Adrenalinový den.

Šumavsko všem
Ukázat, že Šumava nabízí více krás než jen národní park, měli dokázat studenti posledního projektu. Na základě konkrétního zadání destinačního managementu PRO Šumavsko aktualizovali propagační letáky i internetové stránky. Šumavu během roku dvakrát navštívili, důkladně prozkoumali a rozdělili ji do tematických celků. Pro každý pak vytipovali tři top destinace, připravili doporučení restauračních zařízení, tipy na výlety i vymezení cílového segmentu turistů.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Výsledkem bude větší harmonizace podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...

Zájem o elektromobilitu stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 %

Pražská energetika (PRE), vedoucí poskytovatel energetických služeb v hlavním městě, pokračuje ve významném rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stan ...

RegioJet otevřel v Praze nejluxusnější lounge v České republice

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, včera na hlavním nádraží v Praze slavnostně otevřel novou prémiovou lounge. V České ...

Úřad vlády zahájí letošní dny otevřených dveří pro veřejnost zpřístupněním Kramářovy vily a zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády zahájí další sezonu dnů otevřených dveří. Veřejnosti se otevře Kramářova vila na pražské Letné a zahrada Strakovy akademie. Vila pojmenovan ...





Čtvrtek 2.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes