PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Prodávat online jde i bez vlastního e-shopu. Pomohou zavedené obchodní portály

11.04.2017
V Česku existovalo na konci loňského roku 36 200 eshopů. Je to o šest stovek méně než v roce předcházejícím, částka, kterou na nich zákazníci utratili, je ale meziročně naopak o 21 % vyšší. Celých 98 miliard korun. O čem to svědčí? Zlatý čas vlastních e-shopů je minulostí, Češi ale chtějí nakupovat online stále více. Otevírá se tak prostor pro prodej na zavedených obchodních portálech. Ten je pro obchodníka výrazně levnější a nabízí i možnosti propagace zboží, které by s vlastním internetovým obchodem byly jen velmi těžko realizovatelné.
Ilustrační snímek | Foto: aukro.cz
Pokud někdo sní o vlastním e-shopu, nabízejí se mu tři základní možnosti. Tou první je zvolit kompletní vlastní řešení, které sice poskytuje absolutní volnost, zároveň ale vyžaduje spoustu práce před svým spuštěním a je také finančně velmi náročné. Druhou možností je pronájem hotového tzv. "krabicového" řešení, které je sice levnější, nemusí ale poskytovat všechny funkce, které obchodník potřebuje. Třetí variantou je prodej zboží v rámci některého ze zavedených prodejních portálů. Způsob online prodeje s pomocí obchodního portálu může být výhodný jak pro začínající obchodníky, kteří si na tvorbu vlastního e-shopu netroufnou, tak pro ty zkušenější, kterým ale vyhovuje kompletní servis a zázemí poskytované v rámci portálu. Odměnou pro portál je pak pouze provize z prodeje, která se může lišit podle konkrétních kategorií zboží.

Aukro nabízí nejen samotnou platformu, ale i propagaci či zákaznickou podporu
I když zvážíme minimální variantu - tedy pouze pořízení vlastního e-shopu při využití tzv. "krabicového" řešení, jeho provoz a nejnutnější správu - musíme na vstupní náklady a pravidelné poplatky v prvním roce provozu počítat minimálně se stotisícovou investicí. Pokud bychom přidali i náklady na základní propagaci - online a offline reklamu, newslettery nebo napojení na cenové srovnávače - jedná se ročně o další desítky až stovky tisíc.

"Při prodeji na Aukru odpadají vstupní náklady na vytvoření a registraci e-shopu. Zároveň na nové verzi portálu nabídneme také jednoduchou implementaci online plateb prostřednictvím PayU, reklamní bannery nebo zařazení do newsletteru, se kterým následně cíleně pracujeme v rámci databáze téměř dvou milionů našich zákazníků," říká Michaela Balarinová, marketingová manažerka Aukro.cz.

Registrace se zrychlují, portály vycházejí obchodníkům vstříc
Zatímco v minulosti mohla být překážkou prodeje přes obchodní portály zdlouhavá registrace (bylo nutné čekat na ověřovací dopis), v současnosti lze mít například na Aukru aktivní účet do druhého dne. Stačí, když obchodník ze svého bankovního účtu pošle ověřovací platbu 3 Kč, která mu je následně vrácena, a dál už se nemusí o nic starat.

"Aukro se mění a snaží se vyvrátit mýty, často neopodstatněné, které o něm kolovaly. Ať už se jedná o zdlouhavost registrace, složitosti při převedení položek z e-shopu na Aukro nebo komplikovanosti celého prodejního procesu. Kromě urychlení registrací nebo Aukrobota, který je schopný postarat se o kompletní prodej zboží, spustíme v nejbližší době i službu Aukro experti. Jejím prostřednictvím dokáží ověření prodejci poradit s odhadem ceny zboží - například starožitností nebo sběratelských předmětů - a za provizi je mohou také přes své profily na Aukru rovnou prodat," vysvětluje ředitel Aukro.cz Václav Liška.

Mobilní doba si žádá responzivní e-shop. Na Aukru to zvládnete bez dalších investic
Zhruba 37 % návštěv e-shopů se v roce 2016 uskutečnilo z mobilních telefonů nebo tabletů. To je více než každá třetí. Poměr návštěv e-shopů z mobilních zařízení navíc stále roste a obchodníky tak logicky staví před úkol adaptovat své webové stránky právě pro tento styl nakupování. Responzivních e-shopů (tedy těch, které jsou přizpůsobené pro prohlížení na mobilních zařízeních) je přitom v Česku jen něco málo přes jednu třetinu. Investice do responzivního webu se může u zakázkových e-shopů pohybovat v řádu nižších desetitisíců korun, cena vlastní mobilní aplikace se pak může vyšplhat u průměrně složitého e-shopu až na 70 tisíc korun.

"Pokud obchodník zvolí prodej prostřednictvím Aukra, mají jeho zákazníci automaticky k dispozici nejen prostředí mobilního webu m.aukro.cz, ale i mobilní aplikaci pro iOS a Android. Obchodníka to přitom nestojí ani korunu navíc," dodává Václav Liška.

K rychlému prodeji stejně tak slouží mobilní aplikace Střelto. Tu mohou k snadnému nabídnutí zboží online, tedy jeho vyfocení a následnému importu na Aukro, využít třeba prodejci specializovaní na určitý sortiment. Může jít například o sběratele či starožitníky, kteří ale nemají své zboží nijak elektronicky evidované.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Je lepší koupit food processor, nebo kuchyňského robota?

Moderní kuchyně by měla být adekvátně vybavena. Šikovný kuchař by si sice měl vystačit pouze s několika málo základními nástroji typu nůž nebo struhadlo, nicméně je mnohem moudřejší investovat pár tisícovek do daleko sofistikovanějších pomocníků. S ...

Kvalitní parkování u pražského letiště je běžně dostupné. Měli byste si ho však zajistit s předstihem!

Potřebujete najít kvalitní parkování u pražského letiště? Pak byste to neměli nechávat na poslední chvíli. Skutečně ...

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...





Čtvrtek 16.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes