PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

V Praze odstartovalo MS v ledním hokeji, v době šampionátu platí některá dopravní a bezpečnostní opatření

10.05.2024
Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji startuje v hlavním městě už dnes 10. května. Při této příležitosti Praha ve spolupráci s organizátory, složkami IZS a dalšími partnery připravila některá opatření týkající se zejména omezení dopravy v okolí libeňské O2 areny v Praze 9, posílení vybraných linek MHD nebo zvýšení dohledu nad bezpečností v ulicích metropole. Jejich cílem je výrazně přispět k zajištění klidného průběhu hokejového šampionátu, minimalizovat negativní dopady akce na obyvatele Prahy a zároveň dopomoci k tomu, aby si čeští i zahraniční fanoušci odvezli z hlavního města příjemné zážitky.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Konání světového šampionátu v hokeji je pro Prahu poctou, ale i výzvou. Prosím všechny fanoušky, aby byli obezřetní, dbali na bezpečnost svoji i ostatních a respektovali přijatá nařízení. Věřím, že potom to zvládneme," říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

V předstihu už od středy 8. května, a to až do neděle 26. května, budou platit významná dopravní a bezpečnostní opatření především v okolí O2 areny v Libni a v přilehlých ulicích, kde bude vjezd automobilům částečně, nebo úplně zakázán. Místo bude kontrolovat Městská policie Praha pomocí mobilních čteček registračních značek vozidel, zda jsou řidiči držiteli vjezdového oprávnění.

Fanoušci a návštěvníci oblasti by proto vzhledem k dopravním omezením neměli na místo cestovat autem, ale využít možnosti pohodlně se dopravit až k hokejové hale pomocí městské hromadné dopravy.

"Doporučujeme fanouškům využít MHD, zejména metro. Městskou hromadnou dopravu totiž v době konání MS v hokeji posílíme a stanice linky metra B Českomoravská se nachází přímo vedle O2 areny," uvádí náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Zdeněk Hřib.

Při cestě autem do hlavního města je vhodné využít síť záchytných parkovišť P+R, nejbližší z nich se nachází na Černém Mostě, a dále pokračovat právě městskou hromadnou dopravou. Parkovací kapacity v širokém okolí arény budou značně omezeny. Nicméně pro parkování v zónách placeného stání nejen v Praze 9 bude i nadále třeba mít platné parkovací oprávnění. Rovněž bude ve vymezené oblasti v okolí haly navýšena hodinová sazba návštěvnického parkování na 40 Kč za hodinu, a to nepřetržitě.

Dopravní podnik hl. m. Prahy plánuje v jednotlivých hracích dnech v exponovaných časech posilovat provoz metra na lince B v pásmu Smíchovské nádraží - Českomoravská. Dvě hodiny před každým zápasem bude metro jezdit v intervalu zhruba tří minut, po zápasech pak bude podle potřeby dispečersky posíleno o vložené soupravy. V neděli 26. května po skončení finálového utkání prodlouží dopravní podnik provoz metra na všech třech linkách přes půlnoc zhruba do 1:00 hodin.

Hokejová hala je také v docházkové vzdálenosti od tramvajových zastávek Arena Libeň jih (denní linky 7, 8 a noční linka 92), Poliklinika Vysočany nebo Divadlo Gong (denní linky 12, 31 a noční linka 94), jakož i autobusových zastávek Českomoravská (linky 151, 152 a 375) a Nádraží Libeň (linky 136, 177, 182, 183, 195 a noční linka 913), ale také se nachází nedaleko od vlakových stanic Praha-Libeň a Praha-Vysočany. Z důvodu uzávěry autobusového terminálu Českomoravská pro veškerou dopravu včetně MHD se autobusová zastávka Českomoravská po dobu konání mistrovství světa v ledním hokeji přesouvá do ulice K Moravině u křižovatky s Drahobejlovou ulicí.

Důležité je také upozornění pro všechny fanoušky, že vstupenky na hokejové zápasy neslouží jako jízdní doklad, cestující proto musí mít platnou jízdenku dle tarifu PID.

Bezpečnost v ulicích metropole, ale i řízení dopravy, pak bude po dobu celého turnaje ve zvýšeném dohledu zajišťovat Policie ČR a dále Městská policie Praha. Nasazeny budou stovky policistů. Připraveny jsou všechny složky IZS, které v předstihu absolvovaly náročná cvičení na tuto akci. Na místě pak bude k dispozici kromě záchranářských a lékařských posádek i zcela nová mobilní ošetřovna.

Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s Krajským ředitelství Policie ČR bude k hokejovému mistrovství světa také zajišťovat infolinku na čísle 974 823 158. V provozu bude ve dnech zápasů a budou na ní přítomni vždy dva operátoři.

K bezproblémovému pobytu českých i zahraničních fanoušků v Praze mají přispět také krátká videa se základními informacemi v češtině a angličtině, která budou umístěna na digitálních CLV reklamních plochách na vybraných místech v metropoli.

Přímo vedle O2 areny už vznikla také oficiální Fan Zóna, která bude ve dnech zápasů zpřístupněna od 11:00, nebo od 14:00 hodin, a to až do konce večerního utkání. Před vstupem do hokejové haly i Fan Zóny budou návštěvníci absolvovat bezpečnostní kontroly.

Praha je kromě toho připravena i na souběh několika velkých akcí, která se na jejím území v květnových dnech uskuteční, kdy hned první víkend po oficiálním zahájení šampionátu se na letišti v Letňanech uskuteční dva koncerty hudební skupiny Rammstein, kam by měly zamířit další tisíce návštěvníků. Navíc v průběhu mistrovství světa v hokeji bude finišovat nejvyšší fotbalová soutěž a některé zápasy se budou odehrávat i na stadionech pražské Sparty a Slavie.

Hlavní město při zajišťování bezpečnosti nicméně využije veškeré své zkušenosti z pořádání velkých sportovních a kulturních akcí na svém území z předešlých let. Například loni v červnu se v Praze konalo finále Evropské konferenční ligy UEFA, na které dorazily desítky tisíc fanoušků z Velké Británie a Itálie, mistrovství světa v hokeji pořádala Praha také v letech 2015 a 2004.

V pořadí 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které pořádá Mezinárodní federace ledního hokeje, se uskuteční v Praze a také v Ostravě od pátku 10. května až do neděle 26. května 2024. Aktuální informace o připravovaných opatřeních jsou k dispozici také na oficiálních stránkách IIHF.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využilo spojení mezi Prahou a Soulem přes 1,5 milionů cestujících. Korean Air na linku nově nasazuje ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

AOPK: Letos probíhá už podesáté pálavské borytobraní

Dlouhodobé úsilí ochranářů a stovek dobrovolníků již přináší výsledek v podobě výrazného potlačení invaze borytu barvířského na Děvíně. ...

Česká pošta prodej budovy v Jindřišské ulici zrušila, zájemce nenašla

Praha - V úterý 14. května byl termín pro registraci zájemců o koupi areálu na rohu pražských ulic Jindřišská a Politických vězňů. Případní kupci měli ...

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby nového tříkolejného mostu na Výtoni. Jedná se o dalš ...





Úterý 21.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes