PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Ceny Anděl: Album roku nahráli November 2nd, do Síně slávy vstoupil Jiří Korn

31.03.2024
Praha - Česká hudební akademie udělila 30. března Ceny Anděl Coca-Cola 2023. Celkem bylo oceněno patnáct nahrávek a projektů. Nejlepší album nahráli November 2nd, do Síně slávy byl uveden Jiří Korn.
November 2nd završili svůj fenomenální comeback na scénu vítězstvím v Cenách Anděl Coca-Cola 2023. Jejich eponymní album plné rockové energie a soulového cítění vydali po dvanácti letech.

V kategorii Společný projekt zvítězili Viktor Sheen a Calin s albem Roadtrip. Skladba roku byla oceněna píseň Údolí včel z alba Anny K. Sólovou interpretkou roku se stala Pam Rabbit a sólovým interpretem David Koller.

Cenu Anděl za Objev získala Tereza Balonová za album Lampiony. Nejlepší klip vznikl ke skladbě Traps In My Feed producenta dné.

V žánrových cenách uspěla Anna Vaverková v kategorii Alternativa a elektronika, folkové album roku natočila Marie Puttnerová, jazzové trojice David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák, rockové thrashmetalová Exorcizphobia, rapové MC Gey a v kategorii Klasika akademie vyzdvihla nahrávku Martinů Voices.

Do síně slávy byl uveden Jiří Korn, který už přes padesát let patří mezi nejvýznamnější osobnosti české populární hudby.

Anděl: česká hudební cena


Anděl je prestižní česká hudební cena, kterou od roku 1997 uděluje Akademie populární hudby. Cena je symbolizována soškou anděla s rozepjatými křídly hrajícího na šalmaj, kterou vytvořil akademický sochař Jaroslav Róna.

Tato cena má bohatou historii a prošla několika změnami názvu. Původně byla v roce 1991 známá jako Výroční československé hudební ceny. Následně byly tyto ceny v letech 1992-1995 přejmenovány na Gramy a později v roce 1996 na Česká Gramy. V letech 1997 a 1998-2000 byly udělovány jako Ceny Hudební akademie, respektive Ceny Akademie populární hudby.

Ceny mohou získávat pouze protagonisté, kteří jsou občany České republiky nebo mají na jejím území trvalý pobyt. Jejich tvorba je také důležitým kritériem pro udělení ceny. Od roku 2019 je udělována také kategorie slovenské album roku, která je určena nahrávkám protagonistů ze Slovenska.

Autor: ID
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Pondělí 29.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes