PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

V Praze se uskutečnil workshop k problematice Evropského mírového nástroje

24.11.2023
Ve středu 22. listopadu v Praze proběhl workshop zaměřený na sdílení zkušeností z implementace projektů fungujících v rámci Evropského mírového nástroje (EPF) v zemích západního Balkánu.
Foto: mocr.army.cz
EPF je jedinečný nástroj EU, jehož smyslem je především posílit její schopnost předcházet konfliktům a přispívat k zajištění mezinárodní bezpečnosti. EPF slouží jako jakýsi mimorozpočtový fond, který umožňuje členským zemím EU v duchu integrovaného přístupu doplnit podporu partnerů o nákup vybavení či vybudování infrastruktury vojenského charakteru dle jejich potřeb. V praxi to tedy vypadá tak, že se členské země jednomyslně shodnou na využití svých zdrojů k financování projektů vojenského charakteru pro partnerský stát, který o podporu touto formou projeví zájem. Hlavní ideou zůstává premisa: čím stabilnější sousedství, tím bezpečnější EU samotná.

Řada projektů realizovaných cestou EPF již běží a vzhledem k dynamickému vývoji bezpečnostní situace či inovativnímu využití nástroje pro potřeby válkou zmítané Ukrajiny se nyní nacházíme v bodě, kdy je vhodný čas k reflexi dosavadního praktického fungování nástroje. Ministerstvo obrany proto využilo příležitosti předsednictví ČR ve formátech V4 a Středoevropské obranné spolupráce (CEDC - sdružuje ČR, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Polsko jako pozorovatele) a workshop za tímto účelem uspořádalo. Oba zmíněné formáty (V4 i CEDC) se přitom na regionální podporu partnerům dlouhodobě soustředí. Zaměření workshopu tak tematicky zrcadlilo jednak potenciál EPF z hlediska podpory partnerských států, ale i strategickou důležitost regionu západního Balkánu pro ČR a další státy V4 a CEDC.

Cílem bylo posadit k jednomu stolu všechny zainteresované strany, jak zástupce států, pro které jsou projekty z EPF uzavírány, tak zástupce subjektů, které danou podporu realizují v praxi. Zúčastnili se experti z celkem 12 zemí střední Evropy a západního Balkánu. "Vnímáme důležitost aktivit EU ve prospěch západního Balkánu a dlouhodobě je jako ČR podporujeme. Snažíme se přičinit o to, aby jejich zacílení co nejlépe odpovídalo potřebám tamních partnerů. Proto jsme tento workshop zorganizovali, jedná se o vůbec první podobnou akci zaměřenou na praktické využití EPF," uvedl Radim Samek, zástupce ředitele odboru obranné politiky.

Představitelé Evropské komise a Evropské služby pro vnější činnost nejprve podrobně popsali fungování celého mechanismu EPF ve fázi praktického využití projektů pro partnery, a to od předložení návrhů projektů až po jejich realizaci. V rozpočtu nástroje na roky 2021 - 2027 je alokováno celkem 12 mld. EUR, ze kterých lze různými způsoby podporovat vybrané partnerské země. Významná část těchto zdrojů směřuje na válkou sužovanou Ukrajinu, stranou ovšem nezůstávají ani další země, mimo jiné právě státy západního Balkánu.

V rámci workshopu byly sdíleny zkušenosti s realizací celkem 3 projektů. Realizaci prvního z nich zaštiťuje přímo Evropská komise a je určen na budování kapacit ozbrojených sil Bosny a Hercegoviny. Celkový rozpočet tohoto projektu činí 10 mil. EUR. Armádě Bosny a Hercegoviny budou díky němu na konci listopadu 2023 dodány transportní a zdravotnická vozidla a také detektory kovů.

Druhý z prezentovaných projektů obdobným způsobem podpořil ozbrojené síly Moldávie, země bezprostředně ohrožené agresivní politikou Ruska. Jako implementující organizace zde působí Estonian Centre for Defence Investment, akviziční agentura estonského ministerstva obrany. Jeho prostřednictvím je pro Moldávii pořizováno logistické, komunikační a další vojenské vybavení v hodnotě 40 mil. EUR.

Posledním praktickým příkladem byl nákup potřebného zdravotnického vybavení v hodnotě 6 mil. EUR pro tzv. Balkan Medical Task Force, mezinárodní zdravotnickou jednotkou, na níž se podílí Slovinsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Republika Severní Makedonie, Černá Hora a Albánie. Tento projekt představil zástupce organizace ITF Human Security, která jej zaštiťuje.

Ve všech případech byly představeny přínosy a výzvy, které s sebou realizace takovýchto projektů přináší, jedinečnost formátu přitom zajistila odbornou diskuzi ohledně konkrétních praktických aspektů s nimi spojených. Z workshopu vyplynula celá řada cenných poznatků, které bude možné využít k dalšímu zefektivnění využití EPF. Představitelé institucí EU také vysoce ocenili příležitost vyslechnout si názory expertů přímo z regionu západního Balkánu. ČR bude v rámci V4 a CEDC usilovat o to, aby další státy na tuto aktivitu navázaly.

Zdroj: Ministerstvo obrany
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes