PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Češi darovali nejvíce potravin a drogerie v historii. Podzimní Sbírka potravin vynesla rekordních 624 zboží

12.11.2023
Díky darům od zákazníků se podařilo opět naplnit sklady potravinových bank, Češi darovali nejvíce potravin a drogerie v historii. V podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se vybralo ve 2 051 prodejnách 562 tun potravin, z nichž lze připravit až 1 124 000 porcí jídla. Zákazníci rovněž přispěli 62 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. Navíc až do 21. listopadu mohou lidé darovat potraviny a drogerii rovněž prostřednictvím on-line nákupů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Potravinové banky zažívají enormní poptávku po pomoci a jejich sociální role je stále důležitější. Z našich statistik vyplývá, že počet lidí v nouzi průběžně narůstá. V současné době se pod hranicí chudoby nachází až 15 procent všech obyvatel České republiky a tito lidé mají problémy s pokrytím svých životních nákladů," uvedl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank, a dodal: "Musím velmi poděkovat všem dárcům. Ti totiž jasně prokázali, že jim není lhostejný osud druhých, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Kdo nestihl darovat v sobotu, má stále ještě více než týden možnost tak učinit v on-line obchodech. Velké poděkování patří také všem dobrovolníkům, kterých nakonec přišlo pomoci více než pět tisíc. Bez nich by celá akce rozhodně nešla realizovat."

Z výsledků exkluzivního průzkumu agentury Ipsos mimo jiné vyplynulo, že o Sbírce potravin panuje v české populaci vysoká míra povědomí, konkrétně ji má 9 z 10 lidí. Ochota zapojit se do sbírky pak roste se vzděláním a nejvíce lidí plánovalo účast v ní formou osobního darování, častěji to jsou ženy. Pokud jde o povědomí o potravinových bankách, tak podíl lidí, kteří neznají potravinové banky, v čase postupně klesá. Aktivity Sbírky potravin a potravinových bank jsou obecně oceňovány. Plýtvání potravinami je v Česku stále vnímáno jako velký problém a potravinové banky lidé považují za vhodný způsob, jak plýtvání zamezit.

Sbírka potravin je jednou z největších materiálních charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované zboží se nyní převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace i města a obce všem potřebným. Cesta pomoci je tak krátká a na místo určení se dary dostanou ve chvíli, kdy budou potřeba.

"Jsem moc rád, že jsme v letošním podzimním kole sbírky překonali hranici 2 000 zapojených prodejen. Ještě v roce 2019 se potraviny sbíraly jen na 750 prodejnách, ale díky zapojení tisíců dobrovolníků z řad zaměstnanců obchodů i díky zapojení všech tří velkých sítí drogerií každý rok počet zapojených obchodů roste - a díky tomu roste i objem darovaných potravin," sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a doplnil: "Velmi děkuji všem zaměstnancům obchodů, kteří jako dobrovolníci přispěli ke zdárnému průběhu sbírky. Spolupráce mezi obchodními řetězci a potravinovými bankami funguje velmi dobře a každým rokem se nám daří systém darování zboží posilovat. Sbírka potravin, průběžné darování potravin během celého roku ze strany řetězců a činnost potravinových bank představují významný pilíř pomoci všem potřebným."

Pomoc ve Sbírce potravin je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova a pokrývá celou Českou republiku. Do Sbírky potravin se zapojily i on-line obchody Billa e-shop, Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco, kde mohou zákazníci darovat potraviny a drogerii z pohodlí svého domova až do 21. listopadu. Preferované jsou především konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

"Potravinové banky jsou moje dlouhodobá srdeční záležitost. V této nelehké době se musíme ještě více zaměřit na pomoc všem lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Proto je také klíčová i dlouhodobá podpora potravinových bank a jejich spolupráce s městy a obcemi. Osobně mě velice těší solidarita mezi lidmi v tyto dny. Mám rovněž radost z toho, že se letos ve spolupráci s MPSV rozběhl projekt potravinových výdejen, které pomoc zajistí i tam, kde dosud dostupná nebyla," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

K myšlence pomoci lidem v nouzi se letos přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, Tesco a sítě drogerií dm drogerie markt, ROSSMANN a Teta drogerie, pilotně se zapojily i prodejny IKEA.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Je organizována Českou federací potravinových bank a Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci a sítěmi drogerií působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Nad podzimním kolem Sbírky potravin převzali záštitu ministr zemědělství Marek Výborný, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a Evropská federace potravinových bank.

Zdroj: SOCR ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes