PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Za prvních 9 měsíců roku 2023 vzrostly prodeje vozů značky Dacia o 16,7 %

24.10.2023
Dacia za prvních 9 měsíců roku 2023 prodala celkem 493 511 osobních a užitkových vozů, což je o 16,7 % více než ve stejném období roku 2022. V samotném třetím čtvrtletí zaznamenala Dacia 148 124 prodejů, přičemž její objemy vzrostly o 2,4 % oproti 3. čtvrtletí roku 2022, což je z hlediska tržního podílu nejsilnější čtvrtletí roku.
Dacia Spring | Foto: Renault Česká republika, a.s.

ČTYŘI PILÍŘOVÉ MODELY STÁLE ROSTOU


Prodeje modelu Dacia Sandero dosáhly 199 516 prodaných vozů, což je o 18,3 % více než ve stejném období loňského roku. Sandero si od roku 2017* udržuje pozici lídra na trhu prodeje sooukromým zákazníkům v Evropě.

Dacia Duster s 154 460 prodanými kusy vzrostla o 4,1 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Udržuje si tak své místo v první trojce prodejů soukromých SUV v Evropě*.

Dacia Jogger zaznamenala se 70 932 prodanými kusy za prvních 9 měsíců roku nárůst o 76,1 %. Vede retailové prodej segmentu C (bez SUV).

S počtem 44 262 prodaných vozů Spring je to o 40,6 % více než ve stejném období loňského roku. Udržuje si tak své místo v první trojce prodejů soukromých elektromobilů v Evropě.

POKROK NA VŠECH HLAVNÍCH EVROPSKÝCH TRZÍCH


Na evropském trhu prodejů soukromým osobám, který vzrostl o 16,9%, vzrostla Dacia o 19,6 %.

Tržní podíl Dacie na evropských prodejích soukromým osobám dosáhl 4,4 %, tj. +0,1 bodu ve srovnání se stejným obdobím (2022).

V retailovém prodeji zůstává Dacia s tržním podílem 8,4 %* v první evropské trojce.

Ve Francii, která je největším trhem značky Dacia, dosáhla značka za prvních 9 měsíců roku 2023 počtu 118 495 registrací osobních a užitkových vozů, což představuje nárůst o 23,2 % oproti roku 2022. Podíl na trhu soukromých vozidel dosáhl 9,1 %, což představuje nárůst o 0,5 bodu, a Dacia si tak udržela 3. místo v prodeji soukromých vozidel ve Francii.

Na trhu retailového prodeje je Dacia vedoucí značkou ve Francii.

- Sandero je nejprodávanějším modelem soukromým zákazníkům a 3. nejprodávanějším modelem ve všech prodejních kanálech.

- Spring je 2. nejprodávanějším elektromobilem jak z hlediska prodejů soukromým zákazníkům, tak i v rámci všech prodejních kanálů.

- Duster je nejprodávanějším SUV prodávaným soukromým zákazníkům.

- Jogger je na 1. místě v retailovém prodeji v segmentu C.

V Itálii se za prvních 9 měsíců roku 2023 prodalo 66 160 kusů soukromých a užitkových vozidel, což představuje nárůst o 29,3 %. Tržní podíl soukromých vozidel se zvýšil o 0,3 bodu. Na spotřebitelském trhu je Dacia stále na 1. místě s penetrací 9,3 % a dvěma modely v Top 3: Sandero č. 2 a Duster č. 3.

V Německu dosáhl objem 51 703 kusů osobních a užitkových vozidel, což je o 25,2 % více než ve stejném období roku 2022. Tržní podíl soukromých vozidel se zvýšil o 0,2 bodu.

- Dacia zaujímá 4. místo v maloobchodním prodeji se 3 modely v Top 15.

- Sandero je 3. nejprodávanějším vozem pro soukromé zákazníky a Duster 3. nejprodávanějším SUV na stejném kanálu.

Nárůst o 23 % zaznamenalo také Španělsko, kde se za prvních 9 měsíců roku 2023 prodalo 34 624 soukromých a užitkových vozů. Tržní podíl se zvýšil o 0,2 bodu. Z hlediska prodejů soukromým zákazníkům se Dacia umístila na 4. místě. Sandero vede jak v retailovém prodeji, tak v prodeji ve všech prodejních kanálech za prvních 9 měsíců roku.

V Rumunsku značka prodala 36 069 soukromých a užitkových vozů, což představuje nárůst o 29,2 %.

DACIA SI ZÍSKALA VÍCE NEŽ 8 MILIONŮ ZÁKAZNÍKŮ


V roce 2023 překročila Dacia hranici 8 milionů prodaných vozů. To znamená, že positioning a strategie značky Dacia si i nadále získávají zákazníky.

Výbava Extreme, představená na začátku roku 2023, zaznamenala velký úspěch a nyní tvoří 1/3 zákaznických objednávek.

Nabídka UP&GO vychází vstříc potřebám zákazníků značky Dacia: koupit si nové vozidlo s bohatou výbavou (UP) a rychlým dodáním (GO). Tuto nabídku si již vybralo více než 100 000 zákazníků.

Zdroj: Renault Česká republika, a.s.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou atmosférou parku. Máte-li podobné požadavky, téměř jistě vám učaruje Vilapark Klamovka - jedinečný ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...





Sobota 4.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes