PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Na programové konferenci v pražském Cubex centru nabídli lidovci konkrétní řešení pro všechny generace

23.10.2023
Co rodiče dnes potřebují? Právě tuto otázku si lidovci položili a její zodpovězení nabídli na sobotní programové konferenci v pražském Cubex centru. Rodiče potřebují stát, který jim pomáhá, ale nepřekáží. Své děti chtějí vychovávat v bezpečné zemi se zdravou přírodou. Musejí mít také přístup ke kvalitním a dostupným potravinám. A v neposlední řadě chtějí být za svou výchovu a práci odměněni zdravým a spokojeným důchodem. Jednotliví lidovečtí řečníci ve svých projevech představili konkrétní kroky, které dosažení ideálního stavu zajistí.
Foto: kdu.cz
"Rodičovství nesmí znamenat propad do chudoby. Proto jsem vyjednal navýšení rodičáku. Proto digitalizují ostošest, aby rodiče nemuseli trávit drahocenný čas na úřadech. A chystám další systémové kroky, například zavedení rodičovského vyměřovacího základu," řekl ve svém projevu předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

"Události na Ukrajině či v Izraeli nám připomněly, že bezpečnost není zadarmo. Jako společnost se musíme dokázat bránit proti hrozbám ve skutečném, ale i virtuálním světě. Musíme posílit vzdělávání v této oblasti, ale také odolnost našich institucí," vysvětlil na konferenci první místopředseda strany a místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

"Zelená modernizace bude sociální, nebo nebude vůbec. Rozumná a neaktivistická ochrana přírody patří mezi hlavní lidovecké priority. Energie, voda, odpady, s tím vším se musíme naučit co nejlépe hospodařit. Naši zemi musíme přenechat další generaci v lepším stavu, než jsme ji dostali," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík.

"Zemědělství, to nejsou jen zdravé a kvalitní potraviny. Musíme klást důraz také na sázení nových lesů či zadržování vody v krajině. Bude-li zdravá příroda, budou zdravé také potraviny, a tím i lidé," vyjmenovává ministr zemědělství Marek Výborný.

"Plastová mentalita "koupím - zmačkám - zahodím" by nás brzy zahubila. Jako lidovci chceme zavést zálohy na PET lahve a plechovky, ale i mnoho dalších prvků cirkulární ekonomiky. Z odpadu musíme učinit zdroj, ne zátěž," sdělil 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje a lidovecká dvojka do Evropského parlamentu František Talíř.

"Podle průzkumu eurobarometru se až 70 % Evropanů obává dopadu migrace na jejich životy, počet migrantů přitom soustavně narůstá. Abychom migraci zvládli, musíme zlepšit návratovou politiku, chránit vnější hranice EU a v neposlední řadě musíme umět bojovat s převaděčskými gangy a jejich špinavým byznysem," popisuje europoslanec a lidovecká jednička do europarlamentu Tomáš Zdechovský.

"Naše populace stárne. Češi tráví v nemoci čtvrtinu života, ženy 20 a muži 15 let. Proto potřebujeme nejen kvalitní zdravotnictví, ale také fungující systém prevence onemocnění. Seniorský věk si totiž užijeme pouze v případě, že zůstaneme zdraví," říká lidovecký poslanec a místopředseda strany Tom Philipp.

"Musíme zlepšit ochranu seniorů před internetovými a dalšími šmejdy. Proto budeme prosazovat nastavení takových pravidel, která nekalé obchodní praktiky u seniorů postihují přísněji než u zbytku populace," vysvětlila náměstkyně ministra práce a sociálních věcí a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková.

"Na českém trhu díky nízké nezaměstnanosti dlouhodobě chybí pracovníci, na druhou stranu si naprostá většina rodičů přeje vrátit se do práce již po druhém roku věku dítěte. Proto jako lidovci zvýhodňujeme zkrácené úvazky, proto navyšujeme kapacity předškolní péče," říká lidovecká poslankyně Marie Jílková.

"Bydlení musí být dostupné pro všechny, a to jak nájemní, tak vlastnické. Jako lidovci proto prosadíme intenzivnější výstavbu nových bytů a výhodné první hypotéky," dodali Adam a Adéla Šilarovi, Mladí lidovci z Prahy.

Lidovecká programová konference se připravovala od února tohoto roku. V rámci přípravy se odehrálo 21 akcí stranických odborných komisí, na kterých jejich členové řešili expertní témata, a 81 vnitrostranických workshopů. Ty členové svolávali z vlastní iniciativy a řešili na nich spíše ideové než expertní otázky. Celkem ze setkání vzešlo přes 460 konkrétních podnětů a naprostá většina z nich byla zapracována do závěrů programové konference.

Zdroj: KDU-ČSL
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Neděle 28.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes