PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

ROPID tento týden slaví v Praze 30 let od svého založení. Plánuje dopravní kino, odbornou besedu i historické jízdy

18.10.2023
Ve dnech 19. - 21. 10. 2023 zažije Praha pestrý program plný akcí pro širokou i odbornou veřejnost k 30. výročí založení organizace ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy), která se stará o fungování největšího dopravního systému v České republice. V rámci tohoto kulatého výročí připravujeme pro veřejnost na druhou polovinu října oslavy s pestrým doprovodným programem. Těšit se můžete na mimořádné jízdy historickými autobusy, tramvajemi a vlaky, na speciální jízdy výletního vlaku Cyklohráček nebo na odbornou besedu na téma budoucnosti pražské dopravy a další program pro návštěvníky akce v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze u Karlova náměstí.
Foto: pid.cz

19. 10. Zasněná zastávka na Palackého náměstí


Přijďte se na chvilku zasnít. Tramvajovou zastávku na Palackého náměstí ve směru Karlovo náměstí pro vás na jeden den proměníme v květinovou džungli s balonky, bonbóny, nekonečnou šálou a dalšími proprietami z naší nové kampaně "Můj čas". Přijďte se vyfotit s originálními rekvizitami nebo dorazte pro malý dárek pro zpříjemnění každodenních cest MHD. Budeme tu po vás od 10 do 18 hodin.

19. 10. Odborná beseda "Pražská doprava zítra i za 30 let"


Síť pražských tramvajových tratí je jednou z nejhustších na světě. Co přinese jejich návrat do horní části Václavského náměstí? Jaké další úseky se nyní chystají? Kam všude jsou plánované trolejbusové tratě a kudy se budou lidé moci svézt nejdelším trolejbusem na světě? Jak hlavnímu městu pomohou vysokorychlostní tratě a jak to zlepší i každodenní dojíždění v rámci Prahy a středních Čech? Kde již brzy bude k vidění nový informační systém a jaké další změny v navigaci jsou součástí projektu Čitelná Praha? Diskuze s odborníky proběhne v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze u Karlova náměstí.

Přednášející a jejich témata:


- Filip Drápal (ROPID): Čitelná Praha aneb moderní tvář informací a navigace
- Filip Jiřík (Dopravní podnik hl. m. Prahy): Budoucnost tramvajové dopravy v Praze a okolí
- Michal Andelek (Dopravní podnik hl. m. Prahy): Trolejbusy pro bezemisní Prahu 21. století
- Lukáš Tittl (Správa železnic): Vysokorychlostní železnice a proměny pražského železničního uzlu

Po přednáškách proběhne diskusní panel s účastí všech přítomných řečníků o vizi budoucnosti pražské dopravy během příštích 30 let.

Na akci je nutné si zdarma rezervovat místo přes GoOut, bude se také vysílat živě přes Facebook PID.

19. 10. a 20. 10. Mimořádné jízdy Cyklohráčku


Turistický vlak Cyklohráček pro malé a velké výletníky, který letos jezdí jubilejní 10. sezónu, vyjede mimořádně i ve čtvrtek 19. 10. a v pátek 20. 10. na čtyřech speciálních odpoledních jízdách z Prahy do Dobřichovic, Roztok, Říčan a Měšic. Čtyři vozy plné hraček a her si tak můžete užít i v týdnu a navíc v místech, kam tato speciální barevná souprava běžně nejezdí. Jízdní řád mimořádných jízd najdete zde.

21. 10. Dopravní kino PID: Už 30 let na jednu jízdenku


Zde si přijde na své snad opravdu každý. V průběhu dne můžete shlédnout v Centru architektury a městského plánování (CAMP) různá dopravní videa od pohádek, přes dokumenty Dopravního podniku hl. m. Prahy a jejich dobové náborové spoty, až po celovečerní filmy.

Vstup na všechny dokumenty, pohádky i filmy je zdarma.

Kromě dopravního kina bude v CAMP přichystaný workshop pro děti i dospělé, na jehož tvorbě se podílí ROPID společně s Domovem dětí a mládeže Praha 5. Můžete si zde zahrát různé deskové hry, vyrobit si něco na památku, kreslit či skládat modely autobusů a tramvají.

Dále si zde bude možnost zahrát karetní hru "Příští vystupuju!", jejíž téma jsou pražské tramvaje. Hra je pro 3-6 osob od 6 let a je inspirovaná populárními karetními hrami jako je Prší či UNO.

21. 10. Sobotní jízdy historických vozidel Prahou


V rámci hlavního programu se můžete svézt historickými vozidly, která budou vyjíždět z pražského Smíchovského nádraží. Propojí ho mimo jiné s dopravním kinem v CAMP, Muzeem MHD ve Střešovicích, kde proběhne výstava muzejních autobusů, a také s Královstvím železnic, kam bude zlevněný vstup.

Můžete se těšit na 4 speciální autobusové linky (do muzea MHD ve Střešovicích, k Filmovým ateliérům Barrandov, ke Království železnic a na Karlovo náměstí přes Podolí) a jednu historickou tramvajovou linku, která propojí Smíchovské nádraží a CAMP. Svézt se můžete historickými autobusy Škoda 706RO, Karosa ŠD11, Karosa C734, Ikarus 280, ale také třeba kloubovým retrobusem Irisbus Citybus 18M nebo dvoupatrovým autobusem MAN původem z Berlína. Jízdy historickými tramvajemi a speciálními autobusy jsou zdarma.

Na vlakové lince S65 (Praha - Hostivice - Rudná u Prahy) bude cca od 9:30 do 17:30 na dvou párech vlaků v provozu historický motorový vlak řady M240.0 (Singrovka).

Nedílnou součástí akce na Smíchově budou tradiční informační stánky PID, ČD, DPP apod.

Podrobný program oslav: pid.cz/o-systemu/30-let-ropid/

Zdroj: PID
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes