PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká, věří ji čtvrtina lidí

13.10.2023
V reprezentativním šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byla v průběhu období od konce července do poloviny třetí zářijové dekády roku 2023 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím. Vládě důvěřovalo 25 % Čechů, prezidentovi 58 %. Poslanecká sněmovna má důvěru 23 % a Senát 33 % veřejnosti. Nejvyšší důvěře se těšili starostové (66 %) s obecními zastupitelstvy (65 %). S politickou situací bylo spokojeno 12 % občanů, nespokojenost vyjadřovala více než třípětinová většina (61 %) veřejnosti.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
Prezidentovi vyjadřovaly důvěru necelé tři pětiny (58 %) občanů, přičemž 20 % mu "rozhodně důvěřovalo" a 38 % mu "spíše důvěřovalo", nedůvěru prezidentovi vyslovila více než třetina (37 %) oslovených, v tom 19 % spíše a 18 % rozhodně. 5 % respondentů se nedokázalo rozhodnout.

Vládě důvěřovalo 25 % české veřejnosti, v tom 3 % "rozhodně" a 22 % "spíše", naopak téměř tři čtvrtiny (72 %) občanů vládě nedůvěřovaly (32 % "spíše" a 40 % "rozhodně").

Poslanecké sněmovně vyjadřovalo důvěru 23 % občanů, v tom 3 % "rozhodně" a 20 % "spíše", a 73 % jí nedůvěřovalo, přičemž 41 % "spíše" a 32 % "rozhodně". Senátu důvěru vyjádřilo 33 % občanů (5 % "rozhodně", 28 % "spíše") a 60 % Senátu naopak nedůvěřovalo (33 % "spíše", 27 % "rozhodně").

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni důvěra aktuálně převažuje nad nedůvěrou v případě zastupitelstev i hejtmanů. Konkrétně krajským zastupitelstvům důvěřuje 45 % dotázaných (5 % "rozhodně", 40 % "spíše"), nedůvěřuje jim 37 % (26 % "spíše", 11 % "rozhodně") a zbylých 18 % se nedokáže rozhodnout a volí variantu "nevím". V případě hejtmanů (a v Praze primátora) důvěra činí rovněž 45 % (7 % "rozhodně", 38 % "spíše"), nedůvěra dosahuje 37 % (26 % "spíše", 11 % "rozhodně") a podíl nerozhodnutých pak činí jako u zastupitelstev 18 %.

Podstatně lépe než všechny výše uvedené instituce jsou na tom obecní zastupitelstva, případně zastupitelstva městských částí, a starostové. Konkrétně v případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 65 %, v tom 14 % obecním zastupitelstvům "rozhodně důvěřuje" a 51 % jim "spíše důvěřuje". Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí necelé tři desetiny (28 %), přičemž "spíše" jim nedůvěřuje 19 % a "rozhodně nedůvěřuje" 9 % občanů. Ještě o trochu lépe jsou hodnoceni starostové, když jim důvěru vyjádřilo 66 % dotázaných, v tom 20 % "rozhodně" a 46 % "spíše", nedůvěra ke starostům překročila úroveň čtvrtiny (26 %), když 17 % respondentů podle svých slov starostům "spíše nedůvěřuje" a 9 % jim "rozhodně nedůvěřuje".

Podrobnější analýza ukázala, že u všech zkoumaných institucí důvěra k nim vykazuje významnou pozitivní korelaci se spokojeností s politickou situací, se spokojeností s vlastním životem, s hodnocením ekonomické situace v ČR a s hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti. S rostoucím příjmem domácnosti a se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání se zvyšuje důvěra u prezidenta, vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu. S rostoucím věkem u těchto institucí důvěra naopak klesá. S posunem po pravolevé škále politické orientace od levice k pravici roste důvěra v případě prezidenta, vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu a v menší míře i krajských zastupitelstev a hejtmanů. S rostoucí velikostí obce klesá důvěra ve vztahu k místní samosprávě a starostům, v menší míře pak i ke krajským hejtmanům a krajským zastupitelstvům, jejich důvěra je výrazně vyšší v obcích a malých městech s populací do dvou tisíc obyvatel. Centrální instituce jsou příznivěji vnímány v Čechách než na Moravě. Zároveň u všech institucí je důvěra pozitivně korelována navzájem. Zcela logicky nejsilnější propojení vykazují důvěra vládě s důvěrou Poslanecké sněmovně , důvěra krajským zastupitelstvům s důvěrou hejtmanům a důvěra obecním zastupitelstvům s důvěrou starostům. V porovnání s předchozím volebním obdobím, kdy bylo složení Poslanecké sněmovny odlišné a kdy vládla zcela odlišně politicky složená vláda, výrazně posílilo i propojení důvěr mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem6 a mezi vládou a Senátem .

Z podrobnější analýzy na základě stranických preferencí pak vyplývá, že voliči vládních stran výrazně častěji důvěřují prezidentovi, vládě, Poslanecké sněmovně a Senátu, ale v menší míře více důvěřují i krajským zastupitelstvům a hejtmanům a rovněž obecním zastupitelstvům či starostům. Voliči hnutí ANO se k prezidentovi, vládě, Poslanecké sněmovně i Senátu staví naopak výrazně kritičtěji. Voliči KSČM a rozhodní nevoliči vesměs hůře vnímají nejen tyto centrální, ale i krajské a lokální instituce.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjadřovalo jen 12 % občanů, kteří vesměs uváděli, že jsou "spíše spokojeni". "Ani spokojeno, ani nespokojeno" se cítilo být 25 % obyvatel ČR. Nespokojenost s politickou situací pak dalo najevo 61 % dotázaných, když 32 % s ní bylo "spíše nespokojeno" a 29 % "velmi nespokojeno". Zbytek (2 %) respondentů zvolil variantu "nevím".


Zdroj: CVVM
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Neděle 28.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes