PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

České Dráhy: Pražský den železnice v sobotu 9. září nabídne prohlídku vršovického depa i mimořádné jízdy

31.08.2023
V sobotu 9. září začne série zářijových regionálních dnů železnice. Atraktivní program, který připravily České dráhy ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou, hlavním městem Prahou, Správou železnic a dalšími partnery, bude tento den probíhat přímo v hlavním městě. Hlavním dějištěm Pražského dne železnice se od 9:30 do 17:00 hod. stane depo a nádraží ve Vršovicích. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky zázemí provozu železniční dopravy, jízdy historickými vlaky i prezentaci moderních železničních vozidel pro regionální dopravu v Praze a Středočeském kraji. Připravené budou také jízdy historickými tramvajemi i autobusy a další doprovodný program.
Návštěvníci akce si prohlédnou zcela novou jednotku RegioFox | Foto: ceskedrahy.cz
Podobně jako v předchozích ročnících budou k největším atrakcím Pražského dne železnice patřit jízdy parního vlaku. "Vypravíme celkem čtyři parní vlaky. Historická souprava v čele s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák pojede po okružní trase z Vršovic přes Smíchov do Radotína a přes Branický most zpět do Vršovic. Chybět nebudou ani zvláštní jízdy dnes již historickou elektrickou pantografovou jednotkou řady 451 lidově zvanou ‚Žabotlam‘, která se tento den celkem sedmkrát vydá na polookružní trasu Vršovice - Eden - Zahradní Město - Libeň - Holešovice - hlavní nádraží - Vršovice," říká Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah.

"Železnice v Praze a středních Čechách prochází v posledních letech výraznými proměnami, a proto návštěvníkům během soboty ukážeme i aktuální železniční novinky. Zájemci budou mít možnost prohlédnout si ve vršovickém depu úplně novou jednotku řady 847 RegioFox v nátěru Pražské integrované dopravy. Tyto moderní vlaky začínáme od poloviny srpna postupně nasazovat na tratě z Rakovníka do Berouna a odtud přes Rudnou u Prahy na nádraží Praha-Smíchov. K vidění zde bude také zbrusu nová třívozová elektrická jednotka řady 640 RegioPanter. Tyto vlaky budou nasazeny v průběhu roku 2025 v pražské příměstské dopravě," doplňuje Jakub Goliáš.

Atraktivní program bude připraven ve vršovickém depu Českých drah, kam bude jezdit po celou dobu akce z vršovického nádraží cca každých 20 minut elektrická jednotka ř. 471 CityElefant nebo souprava dvou spojených Regionov. Dopravu do vršovického depa bude ještě posilovat zvláštní autobusová linka "PID 2", která bude odjíždět také z nádraží Praha-Vršovice.

Kromě tradiční prohlídky depa a opraven vozidel bude pro návštěvníky připravena nejen výstava nových železničních vozidel pro regionální dopravu, ale i komentované prezentace lokomotiv na točně, ukázky práce nehodového vlaku či prezentace historické hasičské techniky Správy železnic. Zájemci se budou moci svézt po areálu depa historickou motorovou soupravou nebo vyzkoušet jízdu na šlapací drezíně. Na své si přijdou milovníci modelových kolejišť a samozřejmě i děti, pro které budou nachystané tvořivé dílničky. Návštěvníci se mohou těšit také na vystoupení hudební skupiny Iggy Mayerov a autorskou výstavu železničních obrazů "Saze" - MatysArt. Chybět nebudou ani stánky s prodejem suvenýrů s dopravní tématikou a občerstvením.

Program bude zajištěn také ve stanici Praha-Vršovice. Kromě toho, že tu budou začínat a končit jízdy zvláštních vlaků, setkají se tu děti s maskotem ČD slonem Elfíkem a zároveň se tu budou moci "vydovádět" na skákacím hradu. Na nádraží se také budou prezentovat organizátoři a partneři akce a ani zde nebude chybět občerstvení.

Během sobotních oslav si přijdou na své také příznivci vozidel městské hromadné dopravy. Po hlavním městě budou jezdit historické autobusy i tramvaje:

- kloubové autobusy Ikarus 280 na lince "PID 1" v polookružní trase Nádraží Vršovice - Koh-i-noor - Bělocerkevská - Želivského - Bělocerkevská - Kodaňská - Čechovo náměstí - Nádraží Vršovice,

- autobusy Karosa ŠD11 a Karosa B732 na lince "PID 2" v trase Nádraží Vršovice - Depo Vršovice a zpět,

- historická tramvajová souprava v polookružní trase Kubánské náměstí - Koh-i-noor - Nádraží Vršovice - I. P. Pavlova - Karlovo náměstí - Albertov - Nádraží Vršovice - Koh-i-noor - Kubánské náměstí.

Jízdné během Pražského dne železnice 9. září 2023

Parní vlaky (Vršovice - Smíchov - Radotín - Vršovice): Zvláštní jízdné za okružní jízdu 180 Kč, snížené jízdné pro děti od 6 do 18 let a držitele průkazů ZTP, ZTP/P a jejich průvodce 90 Kč. Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení. Předprodej probíhá ve všech pokladnách a v e-shopu ČD. Zbývající jízdenky bude možné zakoupit také v den akce na pokladnách ČD či u průvodčích ve vlaku.

Elektrická pantografová jednotka řady 451 (Vršovice - Eden - Zahradní Město - Libeň - Holešovice - hlavní nádraží - Vršovice): Bezplatná přeprava.

Elektrická jednotka CityElefant a zdvojená motorová souprava Regionova (nádraží Vršovice - depo Vršovice a zpět): Bezplatná přeprava.

Historické autobusy / tramvaje: Bezplatná přeprava.

Podrobnosti o akci včetně jízdních řádů a ceníku jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet a na stránkách Pražské integrované dopravy. Oslavy Dne železnice jsou v průběhu září plánované na dalších místech v České republice. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 23. září 2023 v Bohumíně. Detaily jsou na webu www.denzeleznice.cz.

Proč se slaví Den železnice?


Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Zdroj: České Dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes