PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Praha rozdělí finance pro celkem 64 projektů na podporu ukrajinských uprchlíků

19.06.2023
Rada hl. m. Prahy dnes odsouhlasila poskytnutí dotací v rámci Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy pro rok 2023 financovaného Dětským fondem OSN - UNICEF. Celkem 64 vybraných projektů obdrží dotace ve výši 65 000 000 Kč. Pražští radní zároveň rozhodli i o podpoře 5 500 000 Kč pro další dva záměry v této oblasti, které v hlavním městě připravuje spolek Junák - český skaut prostřednictvím Skautského institutu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Bohužel válka na Ukrajině neutichá, a Praha se tak stále snaží o co nejvyšší míru solidarity. Ocitnout se jako dítě v cizím městě s vědomím ztráty domova, bez jistoty návratu je pro dětskou psychiku extrémně náročné. Podařilo se nám společně s UNICEF navýšit granty organizacím, které se starají o dětské uprchlíky celkově o 70 milionů. Tyto peníze půjdou na projekty přímé podpory a začleňování dětských uprchlíků do společnosti. Ze spolupráce s mezinárodní organizací UNICEF je jasně vidět, že prohlubování vztahů na této úrovni má velký význam," říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu Jiří Pospíšil.

"Pokračování v pomoci ukrajinským uprchlíkům - a zvláště dětem - je nutností a projevem zodpovědnosti. Věřím, že poskytnuté prostředky od fondu UNICEF najdou správné využití," sděluje primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Vyhlášení Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy pro rok 2023 schválili pražští radní svým usnesením už 20. března 2023. Stalo se tak v rámci spolupráce hlavního města a Dětského fondu OSN (UNICEF), který program financuje.

Do programu bylo nakonec podáno celkem 80 žádostí o dotaci, které zaevidovalo a zpracovalo oddělení národnostních menšin a cizinců, které je součástí odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy. Komise Rady hl. m. Prahy pro udělování grantů v oblasti národnostních menšin a integrace cizinců následně vyhodnotila podané žádosti a navrhla 64 z nich k podpoře v celkové výši 65 000 000 Kč.

Z této částky poputuje celkem 1 152 500 Kč na 9 záměrů, u nichž částka nepřesahuje 200 000 Kč na projekt. Dále se jedná 9 projektů v hodnotě 9 135 500 Kč, u nichž je navržena dotace městským částem. A v neposlední řadě budou podpořeny částkou 54 712 000 Kč zbylé projekty, u kterých finanční částka přesahuje 200 000 Kč na projekt. V posledních dvou případech ale musí toto rozhodnutí ještě potvrdit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Doposud byla pro financování této aktivity vyčleněna z prostředků UNICEF částka 31 300 000 Kč, další prostředky k zajištění plného financování programu ve výši 65 000 000 Kč hlavní město zatím neobdrželo. Proto bude dosud chybějící částka 33 700 000 Kč uvolněna pro tyto účely z dočasně volných zdrojů Prahy, ještě v průběhu roku 2023 však bude refundována ze strany UNICEF.

Rada hl. m. Prahy na pondělním jednání zároveň odsouhlasila i poskytnutí finančních prostředků spolku Junák - český skaut, Skautský institut, z.s., formou účelových individuálních neinvestičních dotací v rámci naplňování aktivit Pracovního plánu projektu podpory Dětského fondu OSN na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Konkrétně se jedná o financování dvou samostatných aktivit, jednak o zajištění tzv. Buddy programu, na který budou vyčleněny 2 000 000 Kč, a také o činnost kontaktního místa v rámci Komunitního centra Svitlo, kam poputuje 3 500 000 Kč. I tyto záměry bude muset ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Neděle 28.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes