PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Během prvního roku války na Ukrajině přepravil RegioJet na lince Praha - Přemyšl přes 110 tisíc cestujících

17.02.2023
1. března to bude právě rok, co společnost RegioJet vyhověla žádosti starosty Kyjeva Vitalije Klička a poskytla ve spolupráci s Člověkem v tísni okamžitou humanitární pomoc Ukrajině. V rekordním čase vypravila vlaky, které do České republiky zdarma přivážely ukrajinské občany, především matky s dětmi a ve směru na Ukrajinu odvážely humanitární pomoc. Po třech měsících od vypuknutí války přešel RegioJet na lince Praha - Přemyšl z humanitárního na komerční provoz. Za celé období, tedy od 1.3. 2022 do dnešního dne, převezl RegioJet na této lince přes 110 tisíc cestujících.
Ilustrační snímek | Foto: Student Agency
Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet k tomu říká: "Humanitární pomoc jsme zajišťovali ve spolupráci s Šimonem Pánkem a jeho Člověkem v tísni. První vlak, který odpovídal dvaceti kamionům, vyrazil za neuvěřitelných pět dnů od začátku války. Vlaky jezdily skoro každý den. Tehdy to byla největší humanitární pomoc v celé Evropě, bylo to něco neuvěřitelného. Díky tomu jsme začali jezdit na lince do Lvova, která funguje dodnes. Vlak do Lvova oproti autobusu jezdí rychleji, pohodlněji, protože jde o lůžkové vozy, a levněji."

Od 12. června 2022 RegioJet navázal na humanitární spoje, když prodloužil provoz nočních vlaků z Česka přes Polsko až do Lvova a Kyjeva, a to ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi. Zareagoval tak na poptávku ukrajinských rodin vracet se za svými příbuznými a přáteli na Ukrajinu.

"Vlakové spojení mezi Českou republikou a Ukrajinou zajišťujeme každodenně. Cestující oceňují zejména možnost zakoupit si jízdenku do lůžkových vozů, které jim umožňují přijet do cílové destinace více odpočatí. Spoj Praha - Přemyšl máme v plánu provozovat i nadále. Jsme připraveni navyšovat kapacitu, a to v závislosti na poptávce," říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel společnosti RegioJet.

Cestující si mohou díky lůžkovým vozům užít oproti autobusům nesrovnatelný komfort, který je podpořen cateringem, snídaní v ceně jízdenky, wi-fi zdarma nebo elektrickou zásuvkou. Cena jízdenky Praha - Lvov na sezení začíná na 699 Kč a do lůžkového oddílu na 999 Kč. Cestující si mohou navíc zakoupit své vlastní kupé, v nabídce jsou vyčleněna kupé pouze pro ženy s dětmi.

RegioJet zaměstnává přes 50 Ukrajinců. Pro nováčky má připraven vzdělávací program


Společnosti RegioJet zaměstnává přes 50 ukrajinských občanů. Pro zájemce jsou otevřeny všechny pozice napříč společností. Největší zájem je o pozici stevarda, prodejce jízdenek a cestovních služeb, dále o operátory zákaznického centra dopravy, řidiče nebo např. o technické pozice jako mechanik nebo elektromechanik.

"Ukrajinští zaměstnanci k nám chodí ze dvou zdrojů. Jsou to jednak ti, kteří žijí v ČR již delší dobu, mají tu rodiče nebo rodinu a český jazyk se naučili sami nebo ve škole. Druhá skupina jsou lidé, kteří do České republiky utekli před válkou a neumí česky. Právě pro ně jsme spustili vzdělávací program, díky kterému se mají možnost bezplatně naučit český jazyk a získat dostatečné jazykové vybavení pro práci stevarda," říká Jakub Svoboda.

Součástí programu je praxe na pozici stevard - asistent, během níž získávají uchazeči znalosti o náplni práce stevardů - pomáhají například s roznosem občerstvení nebo úklidem vlaku. Zhruba po dvou měsících skládají závěrečnou zkoušku. Pokud obsah kurzu zvládnou a získají dostatečné jazykové znalosti, jsou zařazeni do adaptačního procesu na stevarda.

"S ukrajinskými zaměstnanci jsme spokojeni. Ke každému přistupujeme individuálně, záleží především na snaze učit se jazyk a pracovat. Pro některé je těžké začínat od píky, protože na Ukrajině dělali kvalifikovanější práci. Jiní vnímají možnost naučit se cizí jazyk a získat zajímavou práci jako výzvu," doplňuje Svoboda.

Více informací pro ukrajinské občany o zaměstnání u společnosti RegioJet můžete najít zde.



Zdroj: RegioJet
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes