PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Proč se zbytečně trápit? Zubař není nepřítel

07.07.2022
K zubaři se téměř nikdo netěší, zvlášť, když nás k návštěvě donutí bolest. Je jasné, že bude třeba řešit závažnější problém než jen běžnou preventivní prohlídku. Podle průzkumů až třetina Čechů vyhledá zubaře pouze v případě, že je zub bolí a objevil se jim zubní kaz!
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com
Už od dětství by měl být každý z nás zvyklý chodit pravidelně dvakrát ročně k zubnímu lékaři, vyvarujeme se zbytečné bolesti a zubních kazů. S opačnou situací se setkávají nejen zubní lékaři v Praze a vysvětlují, že ke chvíli, kdy zub bolí tak, že pacient musí užívat nejrůznějších analgetika, je jeho chrup minimálně postižen zubními kazy. Přitom zubní kaz vzniká poměrně dlouho jako následek změknutí zubní skloviny působením kyselin. A předejít mu je poměrně snadné.

Zrádné cukry


Cukry neútočí pouze na tělesnou hmotnost, ale jsou nebezpečné i zdraví zubů. Zbytky sladkých potravin (nejhorší jsou cucavé bonbóny, ale i sladké limonády, lepkavé sladké pochutiny, které zalézají do mezizubních prostorů) se usadí mezi zuby, okolo dásní a pokud si zuby dostatečně a pravidelně nečistíme, začnou se na těchto místech množit bakterie ze zubního plaku, které cukr přeměňují na kyseliny. Po každém sladkém jídle jsou až 20 minut zuby v ohrožení kyselinami.

Nejlepší je prevence


Předejít vzniku zubního kazu a bolesti zubů je nejjednodušší způsob, jak si uchránit zdravý chrup. Stačí tak málo: vyhýbat se co jevíc sladkým jídlům a nápojům, pravidelně si čistit zuby, užívat ústní vody a zdravě se stravovat, abychom tělu i zubům dodávali všechny složky, které ke správnému fungování potřebují.

Hygiena ústní dutiny


Řada z nás stále chybuje v technice čištění zubů. Jediný správný pohyb je totiž vertikální od dásně ke korunce zubu. Nepříliš silným pravidelným tlakem alespoň dvě minuty otírejte zuby a nezapomínejte na kousací plošky. K čištění používejte měkký kartáček, který je potřeba pravidelně měnit, nejdéle jednou za tři měsíce! Víte, že pokud máte kartáček v obalu, množí se v něm daleko víc bakterií než na vzduchu? A pozor na blízkost toalety - tam se mohou pohybovat ve vzduchu fekální bakterie. Horizontálním způsobem, který preferuje většina lidí se nedostanete do všech prostor okolo zubu, hlavně neodstraníte plak zpod dásní. Spíš je podráždíte a dásně mohou reagovat otokem, zanícením. Zcela nezbytným doplňkem čištění jsou mezizubní kartáčky nebo dentální niť. Právě zbytky potravy, které uvíznou v mezizubních prostorech nejčastěji způsobí vznik kazu. Ten není na první pohled patrný a trvá déle, než se ohlásí bolestí zubu. Hodně lidí volí radši prášky na bolest zubů než návštěvu stomatologa a k lékaři přichází často hned s několika pokročilými zubními kazy. Bolest už v této fázi nezastaví ani silná analgetika. Někdy nestačí jen zubní kaz odvrtat a zub vyplnit plombou, pacient může o zub přijít úplně.
Správnou techniku čištění proto doplňte ještě zubními pastami s fluoridem, které posilují zubní sklovinu, ústními vodami s antibakteriálními účinky a očistěte si u jazyk. Právě na kořeni jazyka se nachází velké množství bakterií.

Projíst se ke zdravým zubům


Shodný strava posílí celkovou kondici a prospěje i zubům. Pravidelně do jídelníčku zařaďte vápník - potřebují ho zuby i kosti. Mléko, jogurty, sýry a zakysané nápoje osvěží. Místo sladkých limonád pijte dostatečné množství vody, která hydratuje organismus a pomůže s tvorbou slin v ústech, které pomáhají odplavovat bakterie. Zubům prospívá vláknina a vitaminy. Jezte hodně zeleniny, ovoce, ořechy, celozrnné potraviny s obsahem vitaminu B a železa. V mořských plodech a rybách zase najdete vitamin D.

Nevěřte mýtům


1. Bez plaku v ústech to nejde
Omyl: Je to o důkladné a důsledné ústní hygieně, dodržování správného postupu čištění zubů a používání mezizubních kartáčků či dentálních nití. A pravidelné návštěvě dentální hygienistky.
2. Ústní voda ochrání nevyčištěná místa
Omyl: Oplachovací přípravky jen omezí růst plaku, ale samy ho neodstraní.
3. Žádná bolest, žádné krvácení = žádný problém
Omyl: paradentóza nebolí, zubní kaz také do určité doby ne. Tím se zvyšuje nebezpečí, že bolest odhalí už značně pokročilý nález.
4. Špatné zuby jsou pro naši rodinu pravidlem
Omyl: Zubní kazy a záněty dásní nejsou dědičné.

Autor: eVisions Advertising s.r.o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěrače a ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes