PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Na Staroměstském náměstí v Praze se v neděli 27. března uskuteční benefiční hudební maraton

25.03.2022
V neděli 27. března do více než 20 zemí světa bude odvysílán benefiční hudební telemost na podporu Ukrajiny za účasti ukrajinských a zahraničních hudebních interpretů. Koncert se bude natáčet ve Varšavě, odkud jej formou telemostu bude vysílat polská televize TVP. V České republice bude akci přenášet Česká televize na programu ČT2.
Foto: saveukraine.1plus1.ua
Ukrajina zajišťuje bezpečnost celé Evropy, když v těchto dnech zadržuje údery ruské vojenské mašinérie. Po boku Ukrajiny stojí celý civilizovaný svět. Naši partneři uložili Rusku bezprecedentní sankce a poskytli Ukrajině finanční, vojenskou a humanitární pomoc. Tato podpora Ukrajině je zároveň zárukou existence demokratického světa - dokud nezastavíme Rusko na Ukrajině, budou v ohrožení všechny evropské státy. Jednota a solidarita civilizovaného světa jsou teď zapotřebí více než kdy jindy.

Ukrajina a Ukrajinci si velice váží bezprecedentní podpory, kterou nám poskytují jak vlády evropských zemí, tak běžní občané. Avšak jakkoli je tato podpora silná, zatím není dostatečná k tomu, abychom mohli válku ukončit. Ukrajina potřebuje pro ochranu svých měst před bombardováním více moderních zbraní, a ještě tvrdší sankce vůči Rusku, aby toto již nemohlo svou válku proti Ukrajině financovat.

Hudebníci, umělci, občanští aktivisté, herci a sportovci z celého světa podpoří Ukrajinu během dvouhodinového vysílání, které bude přenášeno více než 20 televizními kanály do Evropy a do dalších zemí světa. Mezi pozvanými hosty jsou: Fatboy Slim, Within Temptation, Bastille, Submotion Orchestra, BrainStorm, Beissoul & Einius, Salvador Sobral, Netta, Idina Menzel, IAMX, Gus Gus, Nino Katamadze. Ukrajinskou hudební scénu budou zastupovat přes 20 interpretů, zejména Dakha Brakha, Ruslana, THE HARDKISS, Jamala, Go_A, MONATIK, Alyona Alyona, Dakh Daughters, Antytila a další.

Spolu s televizním přenosem budou v mnoha městech světa připravena místní doprovodná hudební vystoupení. Za Českou republiku by měl přispět svou písní Tomáš Klus. Moderování maratonu se ujmou Timur Mirošnyčenko a Maša Efrosinina z Ukrajiny.

V Ukrajině bude charitativní maraton k vidění na všech ukrajinských televizních kanálech a platformách, mezi nimiž jsou 1+1, ICTV, STB, 2+2, Ukraine, Inter, Rada, UA: Pershyi, stejně tak TET, Novy, M1, NTN, K1, a Kyivstar TV, 1+1 Video, YouTV, MEGOGO, Oll.tv, Sweet.tv, Volia. Diváci z celého světa mohou vysílání rovněž sledovat na YouTube kanálech televizních stanic 1+1, na 1+1 International, ICTV Ukraine, Inter+, Ukraine24.

Organizátoři také připravují celosvětové sledování hudebního maratonu v mnoha hlavních městech. Vedle Prahy půjde také o Berlín, Madrid, Tel Aviv, Vilnius, Tiranu, Londýn, Rigu, Stockholm, Budapešť a další města, jejichž obyvatelé vyjdou v neděli do ulic podpořit statečné Ukrajinky a Ukrajince, kteří čelí mnohem početnější ruské armádě.

V Praze se vysílání bude konat na Staroměstském náměstí od 17:00 v rámci akce, kterou budou společně pořádat iniciativa We must act a Velvyslanectví Ukrajiny v Praze. Před začátkem velkoplošné projekce telemostu, která začne v 17.30, vystoupí na podporu Ukrajiny významné osobnosti z České republiky. Moderování české akce se ujme spisovatelka Tereza Boučková, signatářka Charty 77. Zváni jsou všichni, kdo chtějí pomoci Ukrajině.

"Celá ukrajinská mediální komunita se soustřeďuje na několik klíčových úkolů. První a nejdůležitější je šířit sdělení o tom, že Ukrajina je štítem chránícím před Ruskem celý civilizovaný svět; tento štít teď ale nutně potřebuje uzavřít nebe nad svým územím. S ohledem na hrozící humanitární krizi Ukrajina také potřebuje materiální pomoc. Proto o tom mluvíme nahlas a budeme tak mluvit i v budoucnu. S pomocí novinářů, s pomocí hudby, s pomocí statisíců lidí po celém světě" - Jaroslav Pacholčuk, 1+1 media (CEO), Atlas Festival (spolumajitel).

Koncertní maraton Save Ukraine - #StopWar společně připravují televizní kanál 1+1 media a tým hudebního festivalu Atlas s podporou národního mobilního operátora Kyivstar, Ministerstva kultury a informační politiky, Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva sociálních věcí Ukrajiny. Iniciátorem projektu jsou Atlas Festival a Kyivstar.

"Ukrajina dělá vše, co je v jejích silách, aby zastavila válku a prolévání krve. Musíme osvobodit obklíčená města a začít obnovovat zemi. Znovu opakujeme - to, co se děje na Ukrajině, není žádná "speciální vojenská operace", ale brutální válka, kterou zcela barbarsky vede proti Ukrajině Rusko. Civilizovaný svět musí Ukrajině aktivně pomáhat. Jenom sledovat, jak Rusko bombarduje ukrajinská města, opravdu nestačí Je třeba konat. Uvědomte si, že naše země teď chrání před Putinem celou Evropu. Potřebujeme bezletovou zónu nad Ukrajinou, stejně jako potřebujeme zbraně. Jen to může zachránit životy nevinných lidí. Svět musí výzvu Ukrajiny o zavření nebe vyslyšet" - je přesvědčen Oleksandr Tkačenko, ministr kultury a informační politiky Ukrajiny.

"Když nepřítel rozpoutal brutální válku proti Ukrajině, zřejmě nepočítal s tak silnou odvetnou reakcí od Ukrajiny a od světa. Nepočítal se sílou Ukrajinců, kteří brání svou zemi, a sílou destruktivních sankcí uvalených mezinárodním společenstvím. Díky systematické práci Ukrajiny a neochvějné podpoře našich partnerů Rusko utrpělo obrovské ekonomické škody a ocitlo se v kompletní izolaci. Nezastavujeme se, ale posouváme se vpřed. Tento maraton je dalším signálem pro mezinárodní společenství: je to válka Ruska proti celému světu a pouze společně můžeme vyhrát" - Dmytro Kuleba, ministr zahraničních věcí Ukrajiny.

"Válka ničí naše města, ale nikdy nezničí naši vůli a touhu žít ve svobodné zemi. Odpor spojil Ukrajince a celý demokratický svět a dal jim společný cíl - vyhnat všechny okupanty z naší země a ochránit nevinné lidi. Armáda, dobrovolníci, lékaři, civilisté, kteří ubytovávají uprchlíky ve svých domovech a kteří vycházejí s ukrajinskou vlajkou na ulice v okupovaných městech, naši technici, kteří riskují životy, aby obnovili spojení - všichni jsou hrdinové. Od západních partnerů a celého civilizovaného světa potřebujeme mnohem větší podporu, abychom konečně zvítězili. Kyivstar bude pomáhat všemi možnými způsoby - bude podporovat koncerty, pracovat s médii a s našimi partnery po celém světě" - Teťana Lukyňuk, předseda představenstva mobilního operátora Kyivstar.

Grafickým symbolem tohoto telemostu je slunečnice, kterou vytvořil ukrajinský umělec původem z Luhansku Daniel Skrypnyk, jehož díla jsou obdivována po celém světě.

"Slunečnice symbolizuje celou Ukrajinu. Je němým pozorovatelem všeho, co se děje kolem. Je to senzor emocí. Slunečnice vyrůstala v měnících se podmínkách, ale právě teď rozkvetla do jednoho z nejtragičtějších období v dějinách. Touží po tom, aby ji spatřil celý svět a vyslyšel výzvy Ukrajiny. "Má slunečnice žádá o světlo" - říká autor Daniel Skrypnyk.

Součástí koncertu bude i charitativní finanční sbírka na humanitární pomoc obětem války, kterou zřídily Národní banky Ukrajiny a Ministerstvo sociálních věcí Ukrajiny. Vybrané prostředky budou použity na nákup potravin a zajištění ubytování uprchlíkům, na nákup ošacení a obuvi, léků a zdravotnického materiálu, nebo také na jednorázové finanční příspěvky pro lidi v nouzi.




Autor: Robin Suchánek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes