PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Tvorba webových stránek Chrudim - 5 mýtů, kterým v tomto oboru raději nevěřte

03.11.2021
Jako každý obor, i tvorba webových stránek je plná "rad", které jsou přinejlepším sporné, přinejhorším vašemu webu aktivně uškodí. Podívejme se na nejrozšířenější mýty, které ve světě webdesignu dodnes panují.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Mýtus č. 1 - lidé lační po vašich textech a chtějí je číst až do konce


Ne. Lidé, a to včetně jinak vášnivých čtenářů, zkrátka přistupují k textům na webových stránkách jinak než ke knize. Jen málo z nich čte veškerý text, který na stránce máte, se stejně důkladnou pozorností.

Řada lidí spíše vaši stránku vizuálně prolétne, zaznamená zvýrazněná slova, nadpisy, krátké odstavce či body a "vyzobe" z toho to nejdůležitější. Je dokonce možné, že tento styl čtení do budoucna negativně ovlivní naši gramotnost.

A byť je člověku asi papír bližší a přirozenější než monitor, to že se jeho čtenářské návyky v online světě mění zůstává faktem. A s tím musí tvůrci stránek počítat.

Jedna studie z roku 2008 například odhalila, že lidé v průměru přečtou jen zhruba 20% textu stránky.

Pro vás to znamená především: členit svůj text do více odstavců, ty nejdůležitější informace koncentrovat v nadpisech a bodech a nebát se prázdného prostoru mezi částmi textu.


Tvorba webových stránek Chrudim

Mýtus č. 2 - lidé nescrollují


Ano, nelze popřít že ta část vašeho obsahu, která se zobrazí jako první bez nutnosti scrollovat dále, bude mít na vaše návštěvníky účinek zdaleka největší.

Není ale pravda, že lidé nescrollují po vaší stránce níže a že dalšímu obsahu se nemusíte příliš věnovat. Z analýzy více než stovky tisíc stránek, provedené společností ClickTale, vyšlo najevo, že tři čtvrtiny lidí scrolují po stránce alespoň o kousek níže, a téměř čtvrtina si prohlédne stránku celou (byť třeba jen zběžně).

Proto se nebojte dát některé z užitečných informací, kterými byste jinak vršek stránky zbytečně přehlcovali, o něco níže.

Mýtus č. 3 - účelem designu je hezky vypadat


Často se říká, že webdesign je umění. Umění ale, alespoň teoreticky, neslouží žádnému mimouměleckému cíli. To se o webdesignu říct nedá.

Webdesign musí vždy sloužit účelům stránky samotné, ať již je tímto účelem informovat, prodávat, přesvědčovat či cokoliv jiného.

Design má předjímat potřeby návštěvníků a umožnit jim dojít k jejich naplnění co nejschůdnější cestou.

Design na sebe nemá samoúčelně poutat pozornost. Někteří jej přirovnávají ke klimatizační jednotce. Když je v místnosti optimální teplota, přijde vám to samozřejmé. Teprve když je moc horko nebo zima si začnete klimatizační jednotky všímat.

Mýtus č. 4 - větší možnost volby = spokojený zákazník


Možná si, společně s řadou dalších majitelů webových stránek, řeknete: Čím více voleb, čím více prvků před zákazníka postavíme, tím lépe. Pestrý výběr nadevše!

Na první pohled se zdá, že je tento výrok naprosto v pořádku, ale zkušenost je poněkud jiná. Čím více voleb před člověka postavíte, tím více paralyzujete jeho schopnost se rozhodovat. Nakonec se může stát, že se nerozhodne pro nic.

Jedním z nejúspěšnějších ztělesnění jednoduchosti, ve které je síla, je stránka Googlu. Co vidíte? Pouze logo Googlu, zadávací řádek a tlačítka Hledat Googlem / Zkusím štěstí. Další světy se vám otevřou až poté.

Jistě, tuto jednoduchost často není z ryze praktických důvodů možné napodobit. Měla by vám ale sloužit jako připomínka toho, že teprve osekání všeho, co není nezbytností, přináší úspěch.

Mýtus č. 5 - hlavní stránka je... hlavní stránka


Zdá se to samozřejmé - vaše domovská stránka je bránou ke všem dalším stránkám. Je centrem vašeho webu, zaslouží si proto co nejvíce pozornosti a námahy z hlediska designu.

Pokud mělo toto pravidlo kdysi smysl, dnes jej příliš nemá. To neznamená, že vaše domovská stránka nezůstává důležitou. S největší pravděpodobností zůstává nadále jednou z vašich nejnavštěvovanějších stránek.

Ale platí to, co bylo řečeno výše - vaše hlavní stránka je pouze vstupem, nebo chcete-li vestibulem vašeho webu. Jako taková musí dělat dobrý dojem. Návštěvníci ale chtějí především do svých pokojů, a v nich pak také při svém pobytu tráví nejvíce času.

Řada z nich pak na vaši hlavní stránku ani nevstoupí. Některé může zaujmout váš konkrétní článek, produkt či landing page. Soustředit tak všechny své síly výhradně na hlavní stránku je zkrátka špatně.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou atmosférou parku. Máte-li podobné požadavky, téměř jistě vám učaruje Vilapark Klamovka - jedinečný ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes