PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Jaká máte jako zaměstnanec práva v případě, že se vám stal pracovní úraz?

14.09.2021
K úrazům a zraněním může dojít kdykoliv a kdekoliv, tedy i v zaměstnání. Byli jste již vy nebo někdo z vašich blízkých v podobné situaci? A víte přesně, na co máte z pozice zaměstnance právo, a za jakých podmínek?
Ilustrační snímek | Foto: depositphotos.com
Jako pracovní je úraz označován tehdy, přihodí-li se vám během plnění vašich pracovních úkolů nebo s těmito úkoly přímo souvisí. Zahrnuje to tedy i úrazy, jež se vám přihodily během teambuildingu nebo služební cesty. Neplatí to ovšem pro cestu z a do práce, ani cestu na oběd, pokud obědváte mimo objekt zaměstnavatele.

Na co máte v případě úrazu nárok


Pokud jste v době úrazu dodržovali všechny bezpečnostní předpisy, nosili předepsané ochranné pomůcky a nebyli jste pod vlivem některé návykové látky, máte u zaměstnavatele nárok na finanční odškodnění. V opačném případě se zaměstnavatel zcela nebo zčásti zprostí odpovědnosti.

Nároky zaměstnance tvoří 5 na sobě nezávislých položek, z nichž první dvě jsou podmíněné vystavením neschopenky a pobytem v pracovní neschopnosti:

- náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti,
- náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti,
- náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění,
- účelně vynaložené náklady spojené s léčením,
- náhrada věcné škody.

Měsíčně vyplácené položky


Náhradu za ztrátu výdělku vám zaměstnavatel ze zákona musí vyplácet pravidelně jednou měsíčně. Pokud tak nečiní, bude vám muset zaplatit také úrok z prodlení.

Jednorázově vyplácené položky


Jako náhradu za způsobenou bolest a případné ztížení pracovního uplatnění dostanete od zaměstnavatele jednorázovou sumu, vypočtenou na základě odborného lékařského posudku. V něm je bodově ohodnocena závažnost vašeho úrazu, přičemž každý bod znamená 250 Kč.

Zaměstnavatel vám rovněž musí proplatit náklady, které jste vynaložili v souvislosti s léčbou pracovního úrazu. Tyto náklady je však nutné spolehlivě doložit, proto si u všech relevantních položek schovávejte doklad o zaplacení.

Poslední jednorázová suma se týká náhrady věcné škody, tedy proplacení vašich vlastních věcí, které by během úrazu došly k újmě. Jde tedy například o rozbitý telefon nebo hodinky, ale také roztržené oblečení a podobně.

Není snad třeba dodávat, že zdraví je lepší než jakákoliv finanční kompenzace. Chovejte se proto na pracovišti zodpovědně a vždy noste relevantní oděvy i ochranné pomůcky.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes