PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Jak osobně zatočit s inflací? Volte zlato!

08.09.2021
Inflace je v posledních týdnech a měsících poměrně velkým tématem, zvýšení cen pociťuje každý z nás, a to dnes a denně. Sami samozřejmě s inflací nemůžete nic dělat, ovšem existují určité nástroje, díky nimž lze ochránit osobní úspory. Velmi účinným řešením je investice do zlata.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Trendy v oblasti investičního zlata


Investiční zlato je ceněnou a v letošním roce i hodně žádanou komoditou. Prodejci v roce 2021 hlásí rekordní zájem o zlaté slitky a mince. Mnozí lidé si totiž uvědomují riziko zvýšené inflace a hrozbu případné hyperinflace, jež by za určitých okolností klidně mohla nastat. Klasické peníze by pak neuvěřitelně rychle ztrácely na své kupní síle, jednoduše byste si za ně pořídili méně zboží a služeb nežli nyní. Pakliže ale investujete do zlata, problém do značné míry vyřešíte.

Zlaté mince a slitky jsou jistotou i v dobách neklidné ekonomické situace. Zlato je stabilním drahým kovem, jehož hodnotu inflace nijak neohrožuje. Dá se na něm také solidně vydělat. Vzhledem k omezeným světovým zásobám a vysoké poptávce je pravděpodobné, že jeho cena na světových trzích bude neustále růst.

Zajímavé je pozorovat, jak se mění složení klientů, kteří zlato skupují. Ještě relativně nedávno převažovali bohatí investoři, dnes už se ale do nákupu stále častěji zapojují drobní střadatelé. Zakladatel eshopu zlate-mince.cz Pavel Trtík na to má následující názor: "Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě."

Posun prodeje od velkých ke spíše menším investorům umožnil rozjezd eshopů, jež se přímo specializují na zlato, potažmo také stříbro. Nákup je tedy podobně jednoduchý a pohodlný, jako když si přes internet pořizujete běžné spotřební zboží. Stačí si vybrat konkrétní zlaté mince či slitky, vložit je do virtuálního nákupního košíku, zaplatit a za pár dnů vám budou doručeny na zadanou adresu. Nejlevnější zlaté mince a slitky se přitom cenově pohybují řádově pouze v jednotkách tisíců korun, tudíž jsou dostupné prakticky pro kohokoliv, kdo má pravidelné příjmy a dokáže z nich ušetřit nějaké peníze. Ideální samozřejmě je, pokud z důvodu ochrany peněz před inflací do zlata investujete vyšší sumy peněz, význam tohoto druhu investice tím logicky roste.

Zlato versus stříbro? Rozhodující pro vaši volbu může být DPH


Skvělou záležitostí je osvobození zlata od DPH. Zatímco stříbro, ale také třeba nákupy obrazů apod. podléhají dani z přidané hodnoty ve výši 21 %, zlato je od této povinnosti oproštěno, což jen podtrhuje jeho současný boom mezi investičními příležitostmi. Vložit peníze do zlata se zkrátka vyplácí.

Populární zlaté slitky a mince, které zakoupíte v tuzemských obchodech


Zlaté slitky se vyrábějí už od hmotnosti pouhého 1 gramu. U českých prodejců narazíte pouze na zahraniční zlaté slitky, neboť je u nás nikdo neprodukuje. Oblíbené jsou třeba švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus.

Pokud jde o zlaté mince, Češi si aktuálně mohou zvolit zajímavé varianty, na nichž je zobrazený panovník Karel IV. Dále si hodně klientů kupuje zlaté mince Wiener Philharmoniker, jež mají diskrétnější podobu a nevyrábějí se se sériovými čísly. Už nyní jsou tyto zlaté mince k mání z ročníku 2021.

Investici do zlata lze rozhodně považovat za rozumnou, a to prakticky v jakékoliv době. Dnes, kdy měnu ohrožuje inflace, je ale tento typ investice obzvláště důležitý a doporučují jej mnozí finanční poradci a ekonomové.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek je ta, týkající se podlah. Jaké typy zvolíte a proč? Pojďme se společně podívat na vlastnosti ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes