PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Akce v Průhonickém parku a botanické zahradě si užijí fanoušci Japonska, divadla i venkovních her

19.08.2021
Botanický ústav AV ČR připravil na pozdní léto a podzim několik akcí, které návštěvníkům Průhonického parku a botanické zahrady zpříjemní jejich procházky. Na své si přijdou obdivovatelé japonské kultury, pěstitelé a milovníci starých odrůd ovoce, příznivci divadla a vážné hudby i nadšenci venkovních her. Všechny akce jsou rámovány kulisou rostlin jedinečného průhonického areálu, který se bude pomalu barvit do podzimní palety, a ještě více umocní zážitek návštěvníků.
Foto: pruhonickypark.cz
S prázdninami v parku se budou moci návštěvníci rozloučit ve velkém stylu v japonském duchu. 28. srpna od 9 do 17 hodin proběhne v Průhonické botanické zahradě Japonský den, který pořádá Botanický ústav AV ČR a Česko-japonská společnost, pod záštitou Velvyslanectví Japonska v ČR a za podpory Středočeského kraje. Po celý den je připraven bohatý program jako ukázky bojových umění, lukostřelba kyudo, workshop a komentovaná ukázka juda, workshopy origami a oblékání kimona, bubenická show Wadaiko yosa, divadlo Kjógen, tušová malba na vějíře, hra na bambusovou flétnu šakuhači, čajový obřad, odborné přednášky a mnoho dalšího. To vše bude doplněno občerstvením v japonském stylu. Celý víkend bude možnost prohlédnout si v zahradě výstavu Ikebany, japonského stylu aranžování rostlin. Vstupné na akci je zahrnuto v ceně vstupenky do parku.

V Průhonické botanické zahradě proběhne také akce následující víkend 4. a 5. září od 10-17 hodin. Tentokrát si na své přijdou ti, kteří se zajímají o staré ovocné odrůdy. V rámci Pomologických dnů - podzim v zahradě budou experti Českého svazu ochránců přírody provázet historickým pomologickým arboretem botanické zahrady. V rámci poradny ukáží, jak pečovat o ovocné stromy a odpoví na všechny pěstitelské a zpracovatelské otázky návštěvníků. V sobotu se mohou zájemci navíc seznámit s různými lišejníky, které se vyskytují na ovocných stromech. Během Pomologických dnů proběhne i seminář s ukázkami drcení a moštování, ochutnávka odrůdových moštů, výstava ovoce jabloní a hrušní. Vstupné na akci je zahrnuto v ceně vstupenky do parku.

Během obou těchto víkendů bude v botanické zahradě probíhat prodej jejich přebytků, především denivek, pivoněk a kosatců.

První zářijové dny se ponesou také ve znamení kultury. Divadelní společnost Indigo Company odehraje na Malém nádvoří zámku 1. září ve 20 hodin představení Jak je důležité býti (s) Filipem a na 2. září ve 20 hodin je připravena hra Cyrano z Bergeracu. Vstupenky na vystoupení jsou k zakoupení v síti Ticketpro, GoOut nebo na pokladně Průhonického parku.

Tím ovšem kulturní akce v parku nekončí. Od října bude v průhonickém zámku probíhat koncertní cyklus Zámecká hudební setkání, pod taktovkou Společnosti Regio Štiřín a Botanického ústavu. V Rytířském sále si obdivovatelé vážné hudby budou moci každý měsíc přijít poslechnout špičkové interprety klasické hudby. Vstupenky na koncerty budou k dispozici v síti GoOut a na pokladně Průhonického parku.

V září a říjnu si příznivci přírody a vědy nesmějí nechat ujít výstavu v Galerii Natura na Malém nádvoří zámku, věnovanou dlouhodobému výzkumu Botanického ústavu AV ČR v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice.

Výstava pomocí fotografií z fotopastí návštěvníky přenese do jednoho z druhově nejbohatších míst na zemi a vysvětlí, jak se zkoumají vztahy mezi rostlinami, vybranými skupinami živočichů a faktory prostředí, které ovlivňují tamní biodiverzitu. Vstup na výstavu je zahrnut v ceně vstupenky do parku.

Pokud si návštěvníci budou chtít obohatit svůj zážitek z procházky po jedinečných scenériích parku trochou adrenalinu, mohou si zahrát novou futuristickou venkovní hru Po stopách Veletrhu vědy, kterou připravila Akademie věd ČR. Trasa s názvem Vzkaz z budoucnosti je dlouhá 3,5 km a pomocí plnění úkolů a řešení rébusů provede jednotlivce i týmy světem vědy a výzkumu. Pro rodiny s dětmi je k dispozici také mobilní hra v aplikaci Skryté příběhy s názvem Nejkrásnější park, ve které mohou pomoci zakladateli Průhonický park budovat.

Průhonický park je návštěvníkům k dispozici denně, od 7 do 20 hodin. Botanická zahrada je otevřena v září denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00.




Autor: Mirka Dvořáková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Pondělí 6.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes