PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

V Česku roste obliba venkovních žaluzií

02.08.2021
Moderní stínící technika má kořeny v dávné minulosti. Lidé měli potřebu se chránit před sluncem už ve starověku. Jak vybrat žaluzie, abyste z nich získali co největší užitek?
Zdroj obrázků: Lomax.cz

Před horkým sluncem se lidé chránili odjakživa


Zatímco starověcí lidé si stínili okna hlavně látkovými nebo koženými závěsy, později ke slovu přišly už žaluzie. Tenkrát ovšem byly ještě pevné a nedalo se s nimi otáčet. Svůj vzor měly v orientální harému, který si jako oko v hlavě bedlivě střežil jeho pán před zraky ostatních.

S prvními žaluziemi v Evropě jsme se mohli setkat ve Francii. Zde byl také patentován vynález otočných lamel, díky kterým bylo možné od té doby žaluzie různě naklápět. A tak je tomu i dodnes, tato základní vlastnost žaluziím zůstala a moderní doba přinesla ještě další vylepšení. K nim patří například dálkové elektrické ovládání nebo nové materiály, z nichž se žaluzie vyrábějí.

Stejně praktické jako předokenní žaluzie jsou i venkovní rolety. Jejich historie spadá do 19. století a je spojena s USA, kde byly poprvé použité a patentované. S jejich příchodem vyvstává otázka, jestli jsou lepší žaluzie nebo rolety. Odpověď je nesnadná, protože obě varianty nabízejí své výhody.

Druhy žaluzií do oken


Vlivem doby a zdokonalující se techniky došlo také k modernizaci žaluzií. A tak v současnosti je na výběr poměrně bohatý sortiment. Vedle horizontálních žaluzií existují i vertikální, které mohou být vyrobené z látky, plastu i ze dřeva. Horizontální žaluzie dělíme na:
- venkovní,
- interiérové,
- samonosné,
- meziokenní.

Hlavní roli pevné venkovní žaluzie sehrávají u moderních nízkoenergetických a pasivních domů, kdy je třeba stavbu účinně chránit před sluncem a teplem. Lze je ale namontovat také na starší typ domu. Obvykle je nutná konzultace s odbornou firmou, která navrhne nejlepší řešení a pomůže rozřešit otázku, jak vybrat žaluzie. Oblíbené jsou hlavně venkovní žaluzie elektrické, jejichž pohon je na dálkové ovládání a elektřinu, čímž odpadá pracnější vytahování žaluzií pomocí vlastní síly. Dokonce lze dopředu naplánovat náklon lamel žaluzií pomocí solárních čidel, která jsou v nich zabudována.



Jak změřit žaluzie?


Přestože existuje přesný popis, jak změřit žaluzie, je praktičtější toto nechat na firmě, která vám je bude montovat. Zaměření musí být přesné, aby žaluzie na okně správně seděly. Podle jejich rozměrů, použitého materiálu i stavu rodinného domu je pak možné zjistit, kolik stojí žaluzie. Cena venkovních žaluzií vychází dražší než u interiérových. A jaké jsou výhody venkovních žaluzií? Dá se říci, že pozitiva převládají:
- ochrana skel před nečistotou z ulice,
- ochrana před horkem v létě a chladem v zimě,
- možnost denního i nočního větrání při použití integrované sítě proti hmyzu,
- částečná ochrana před zloději a vandaly.

Je pochopitelné, že u předokenních žaluzií najdeme i některé negativa. Může jím být zvýšený hluk za větrného počasí a také nutnost pravidelně čistit lamely od špíny a prachu. Není to ale nic, co by vám mělo zabránit v pořízení tohoto praktického doplňku fasády vašeho domu.

Oblíbená součást chytré domácnosti


Venkovní žaluzie fungují také jako tradiční prvek chytré domácnosti. Lze je ovládat přes mobilní telefon v příslušné aplikaci. Bez problémů si tak vytvoříte v interiéru takovou teplotu, jakou potřebujete. To samé platí také o míře přítmí, nebo naopak světla. Chytré ovládání bývá velmi jednoduché a kompaktní. Obliba venkovních žaluzií v Česku všeobecně roste, výzkumy uvádí, že je vlastní přes 50 % domácností v tuzemsku.



Maximální úspora za vytápění a klimatizaci


Právě za velkou úsporou finančních prostředků stojí samotné žaluzie. V obou obdobích fungují jako skvělý prvek, který dokáže šetřit. V zimě nepouští teplý vzduch směrem ven a v létě naopak nepouštějí horký vzduch dovnitř. Topení, respektive klimatizace, tak nemusí jet naplno.

Žaluzie na míru


Pokud se rozhodnete, že svůj rodinný dům vybavíte žaluziemi, pak byste se měli obrátit na odbornou firmu s dlouholetými zkušenostmi, která se jejich výrobou a montáží zabývá. Ona vám také po instalaci vysvětlí, jak seřídit žaluzie, aby fungovaly, jak mají. Zároveň vám poskytne záruční a pozáruční servis, aby vám stínící technika dobře a dlouho sloužila k vaší spokojenosti. Nejjednodušším řešením je pořízení žaluzie na míru, přesně podle rozměrů vašich oken. Výhodou je, že takto je možné vyrobit žaluzie i pro atypická okna.

A jakým způsobem budete řešit horko v bytě vy?

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek je ta, týkající se podlah. Jaké typy zvolíte a proč? Pojďme se společně podívat na vlastnosti ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes