PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Textař velkých hitů skupin Katapult, Turbo a OK Band, Ladislav Vostárek, slaví 75. narozeniny

26.04.2021
Ladislav Vostárek, textař rockových kapel Katapult, Turbo a OK Band, manažer a právník, si nadělil knihu Jen jednou dostat šanci ke svým 75. narozeninám. Slaví je 29. dubna letošního roku.
Ve své knize poodkrývá, jak to s bigbítem chodilo za minulého režimu. Jeho konkrétní a stručné vzpomínky doplňují pohledy do vlastního soukromí, stovka textů k písním pro tuzemské rockové kapely, okolnosti jejich vzniku a kresby Jiřího Slívy, Josefa Blechy a Petra Síse. Čtivá kniha je napsána v lehkém, optimistickém tónu a pro čtenáře je zajímavá i díky intimním pohledům do rockového zákulisí a do života umělců i mimo pódia.

Šanci, kterou Ladislav Vostárek od života dostal, rozhodně nepromarnil. Ani jako manažer a textař a ani jako právník (Od roku 1988 do současnosti se věnuje arbitrážím, právnímu poradenství a advokacii).

Od roku 1969 se Ladislav Vostárek zabýval sjednáváním vystoupení pro různé hudební skupiny a diskžokeje po celé republice. V roce 1972 se stal manažerem skupiny Shut Up Františka Ringo Čecha, manažerem show Hvězdy světových mikrofonů Angela Michajlova a Eduarda Hrubeše se skupinou Komety. Pracoval jako novinářský elév v kulturní rubrice Mladé fronty, kde vedl hudební anketu Sedmička. Během svého působení v hudebním vydavatelství Supraphon začal v polovině 70. let spolupracovat s Oldou Říhou na přípravě prvního koncertního programu skupiny Katapult. Jako neoficiální čtvrtý člen Katapultu se zasloužil díky svým manažerským schopnostem a nápaditým a neotřelým textům o to, že Katapult vyhrál v letech 1979 a 1980 dvakrát za sebou anketu Zlatý slavík. Autorsky se podílel na těch nejslavnějších skladbách této skupiny. Slavné hity Katapultu s texty Ladislava Vostárka Až..., Půlnoční závodní dráha, Lesní manekýn, Hlupák váhá, Vojín XY hlásí příchod nebo Jen jednou dostat šanci výrazně formovaly českou rockovou scénu a staly se z nich skutečné rockové evergreeny.

Po rozchodu s Oldou Říhou založil Ladislav Vostárek v roce 1981 s Richardem Kybicem a Jiřím Vondráčkem poprockovou skupinu Turbo, kterou produkoval a řídil až do roku1988. V tomto období se autorsky podílel na všech skladbách kapely. Za všechny jmenujme písně Hráč, Chtěl jsem mít, Přestáváš snít, Krásným dívkám, Láska z pasáží a To bude pánové jízda. I v případě skupiny Turbo se Vostárek s vehemencí nehrajícího člena této formace výrazně podílel na všech aktivitách a úspěších skupiny. Patří k nim i dvakrát 2. místo v anketě Zlatý slavík (1987 a 1988).

Ovlivněn úmrtím vůdčí osobnosti Turba, kytaristy, zpěváka a skladatele Richarda Kybice v roce 2003, začal Ladislav Vostárek s obnovenou skupinou opět spolupracovat a společně s Vladimírem Kočandrlem se autorsky podílel na vzniku alb Turba Byl to hráč, Original Live, Návrat králů a Noční dravci.

Ladislav Vostárek s Vladimírem Kočandrlem a se zpěvačkou Marcelou Březinovou stál v polovině 80. let u zrodu skupiny OK Band, která vnesla do tuzemské populární hudby prvky nové vlny, novoromantismu a elektronické taneční hudby. Pod pseudonymem Vlasta Voko byl Vostárek výhradním autorem nebo spoluautorem řady úspěšných písní OK Bandu. V tomto případě zmiňme písně Žižkovská zeď, Božský klid, Už mi nevolej, Bydlím na závětrné straně továrního komína a UFO nad rybníkem.

S Vladimírem Kočandrlem pak vytvořil Ladislav Vostárek v roce 1982 i recesní projekt Mýdlo, v rámci kterého nahrál a nazpíval velmi úspěšné skladby Po noční a Dieta. Ve videoklipech k oběma písním si Ladislav Vostárek i zahrál.

Kniha JEN JEDNOU DOSTAT ŠANCI vychází ve spolupráci s Radiem Beat a nebude k dostání v distribučních sítích velkých nakladatelů a u knihkupců.
Objednat knihu je možné JEN na adrese: www.ladislavvostarek.cz.

Autor: JUDr. Jan Adam
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Pondělí 29.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes