PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Obložené chlebíčky, pražský vynález

31.01.2021
Koho by při pohledu na obložený chlebíček napadlo, že se jedná o českou specialitu, na kterou v zahraničí jen tak nenarazíte! Český chlebíček představil našemu národu pražský lahůdkář Jan Paukert už před sto lety, od té doby jsou chlebíčky součástí naší národní studené kuchyně, a jejich sláva se postupně šíří do celého světa.
Ilustrační snímek | Foto: St
V zahraničí mají chlebíčky dokonce své vlastní jméno, turisté, kteří do Čech zavítají, je znají pod anglickým názvem open faced sandwiches. Chlebíček se tradičně objevuje na stolech při rodinných setkáních, například na svatbě, oslavě narozenin nebo na Silvestra. V každé domácnosti se chlebíček připravuje trochu jinak, prakticky se na něm nedá co zkazit, a v tom také spočívá jeho kouzlo.

Co je vlastně obložený chlebíček?


Chlebíček se řadí mezi chuťovky, zažene hlad, ale po jednom kousku se zase nepřejíme. Základ chlebíčku tvoří plátek bílé veky, na ni se rozprostře vrstva salátu, obvykle vlašského nebo pochoutkového.
A pak už je čas na finální zdobení: tenký plátek šunky nebo suchého salámu stočeného do ruličky, polovina vařeného vejce, sýr, na kolečka nakrájená sladkokyselá okurka. Čerstvá zelenina pro více barvy a chuti, například proužek papriky nebo klínek rajčete. O finální tečku se postará kadeřavá petrželka.

Jan Paukert, otec českého chlebíčku


Obložený chlebíček vynalezl pražský lahůdkář Jan Paukert. Ten chtěl vymyslet pokrm, který by dobře vypadal, dal se vzít do ruky a zahnal by nejenom hlad, ale také uspokojil chutě.
Jednohubky byly příliš malé, krajíc chleba byl zase pro nóbl pražské zákazníky obyčejný, a si tak Paukert vzal z obojího to nejlepší a na svět se vyloupnul český chlebíček.
Chlebíčková historie se začala psát na začátku 20. století, kdy Jan Paukert otevřel v Praze své lahůdkářství. Měl obchodní talent a cit pro obchod, brzy se k němu začaly scházet osobnosti tehdejší pražské kulturní scény, jako Burian nebo Hugo Haas.
Paukertovo lahůdkářství přežilo druhou světovou válku, éru socialismu, zavřít muselo (doufejme, že jen dočasně) až v roce 2015.

Salát na chlebíčky


Na závěr přidáme několik tipů k domácímu salátu, který se používá ke zdobení chlebíčku. Salát se hodí ke chlebíčku šunkovému, používá se klasický bramborový nebo vlašský.
Bramborový salát připravíme z vařených brambor, kořenové zeleniny, hrášku, cibulky a majonézy. Do salátu také patří sterilovaná okurka a majonéza. Salát se ochutí hořčicí, solí a pepřem a nechá se ideálně do druhého dne odležet.
Další možností je použít na chlebíčky salát vlašský, což je prakticky obdoba bramborového salátu, navíc se přidává uzenina.

Autor: St
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Vilapark Klamovka: Možná i vaše vysněné bydlení

Komplikovaná bytová otázka v Praze aktuálně nemá schůdné řešení, přesto je však možné najít nový domov, kde se snoubí dynamika velkoměsta s poklidnou atmosférou parku. Máte-li podobné požadavky, téměř jistě vám učaruje Vilapark Klamovka - jedinečný ...

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek j ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...





Neděle 5.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes