PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Co to je a jak používat feedback?

13.10.2020
Anglický výraz feedback už i u nás natolik zdomácněl, že jej používáme naprosto přirozeně. Co to feedback je a především, jak se jej naučit správně dávat druhým osobám? Budeme na to potřebovat trochu taktu, asertivního chování a praxe. V článku vám přinášíme tipy, jak se vše rychle a efektivně naučit.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Co to je feedback?


Nejčastěji se pro překlad slova feedback uvádějí výrazy jako zpětná vazba nebo názor. Původně měl tento pojem více technický ráz, momentálně se však velmi často používá k vyjádření konstruktivní kritiky na druhého nebo na jeho práci.

Když vás někdo žádá o feedback, většinou počítá s kritikou a neprosí tím pouze o pochvalu. Takový člověk se chce zlepšovat a růst. Proto žádá o vyjádření vašeho názoru, který jej má posunout dál, ne uchlácholit.

Přesto byste i konstruktivní kritiku měli předávat pouze za určitých pravidel etiky. Jestliže vůbec netušíte, jak používat feedbak správně, přečtěte si následujících pár rad, než se do toho pustíte poprvé.

Jak dát konstruktivní zpětnou vazbu?


Předat feedback správně, s citem, jasně a srozumitelně a především tak, aby druhému byl nápomocný, není často zcela snadné. I konstruktivní kritika může druhým ublížit, zvlášť pokud se oni nežádali a nebyli na ni připraveni. Naštěstí i kritizování ostatních se dá dobře natrénovat. Následujících několik tipů se vám k tomu bude hodit.

Asertivní chování
Asertivita je skvělým nástrojem pro jakoukoliv komunikaci a pro tu krizovou to platí dvojnásob. Během asertivní komunikace nedochází k povyšování nad druhého, vyhrocení emocí, manipulaci nebo agresivitě. Díky asertivnímu chování však jasně a srozumitelně vyjádříte své myšlenky, přičemž váš protějšek si bude jistý vaším názorem, přes který nejede vlak. Trénujte asertivní chování, bude se vám hodit i při jiných situacích, než při předávání zpětné vazby.

Z očí do očí nebo emailem?
Online prostředí je občas pomocník, občas protivník. Podávat zpětnou vazbu přes online prostředí nemusí být vždy dobrý nápad. I když nás bezpečí v onlinu může povzbuzovat, neměli bychom nikdy zapomínat, že to, co druhému píšeme, bychom mu měli vždy být schopni říct i do očí.

Umíte kritiku i přijmout?
Tak, jak chcete předávat zpětnou vazbu ostatním, tak byste měli umět kritiku i přijmout. Rychle by se totiž mohlo stát, že sklouznete z konstruktivního feedbacku pro ostatní k hanlivému pomlouvání a vyčítání sebemenších maličkostí.

Při předávání názoru na práci nebo osobu druhého nezapomínejte na vlastní sebereflexi. Je to, co druhému vytýkáte, opravdu pravda? Máte pod kontrolou své emoce, nebo chrlíte negaci v zápalu vlastního hněvu, strachu, žárlivosti? Slova mají velkou váhu, používejte je uvážlivě.

Buďte konkrétní, věcní a milí
Nechoďte okolo horké kaše a raději se rovnou přesuňte k jádru věci. Pokud vás někdo požádá o feedback, neservírujte mu zbytečnou omáčku okolo. Buďte věcní a konkrétní. Prosté: "Posílám feedback na tvoji práci." jako úvodní fráze naprosto stačí. Poté již přejděte k věci a ke každému bodu se stručně, ale srozumitelně vyjádřete. Nezapomínejte na slušné vyjadřování a přidejte i nějakou pochvalu či pozitiva.

Jaká by měla zpětná vazba být?


Lidé, kteří se zabývají zpětnou vazbou a jejím podáváním druhým, se shodují v základních bodech o tom, jaký by měl feedback vypadat. Měl by být:
- Pravdivý
- Nápomocný a pozitivní
- Stručný, jednoduše podaný
- Aplikovatelný
- Diskrétní

Takový feedback druhého posune dopředu, může jej ihned použít a začít na sobě pracovat. Jednoduše byste měli dávat zpětnou vazbu na druhé tak, jak byste ji sami rádi dostávali. Vyzkoušejte tyto základní tipy a využívejte je v praxi. Pozorujte, co se vám osvědčilo a eliminujte zbytečnosti. Brzy se dočkáte skvělých výsledků, které ocení především vaše okolí - a jistě vám na ně také poskytne zpětnou vazbu.

Autor: Patrik Pilous
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Epoxidové versus polyuretanové podlahy: Které jsou pro vás vhodnějším řešením?

Při stavbě domu se vyskytne řada otázek, nad jejichž odpovědí se budete muset důkladně zamyslet a zvážit veškerá pro a proti. Jednou z těchto otázek je ta, týkající se podlah. Jaké typy zvolíte a proč? Pojďme se společně podívat na vlastnosti ...

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěra ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes