PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Michelinskou hvězdu v oblasti fitness - akreditaci Europe Active - získal jako první v ČR FISAF.cz

24.09.2019
Akreditace mezinárodní společnosti Europe Active představuje nejvyšší možné uznání kvality vzdělávacího systému v oblasti fitness v Evropě. Poprvé byla udělena v roce 2007 a od té doby ji obdrželo více než 100 vzdělávacích organizací po celé Evropě. Nyní se mezi ně zařadil i Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz, který, zatím jako jediný v ČR, dává uchazečům o fitness kurzy jistotu nejvyššího možného vzdělání v této oblasti a zároveň možnost uplatnění na špičkových pozicích v zahraničí.
Lektorka | Foto: amaze.media
"Akreditace se uděluje v takových oblastech fitness aktivit, pro které jsou sestaveny standardy minimálních znalostí a dovednosti. Sestavuje je mezinárodní komise z řad odborníků na dané oblasti, zejména vysokoškolských pedagogů, velkých provozovatelů fitness i uznávaných vzdělávacích organizací. Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz získal jako první v České republice toto nejvyšší možné evropské uznání kvality pro oblast skupinových cvičení (Group Fitness Instructor) a cvičení pro děti (Youth Fitness Instructor). Je to pro nás michelinská hvězda v oblasti fitness," říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, která je zároveň prezidentkou České komory fitness.
Z praktického hlediska to znamená, že úspěšní absolventi kurzů organizovaných FISAF.cz budou automaticky zařazeni do celoevropského registru fitness profesionálů EREPS a bude pro ně mnohem snadnější získat práci v oblasti fitness v dalších evropských zemích. Samozřejmě to pro ně bude také záruka nejvyšší kvality vzdělání od školicího centra, které funguje v oblasti celoživotního vzdělávání.

Nejprve důkladná "prověrka"
"Zařazení do akreditačního programu EuropeActive je pro FISAF.cz zcela zásadní. Stali jsme se prvními držiteli vysoce profesionální a mezinárodně uznávané licence v ČR. Proces, který tomu předcházel, ale nebyl vůbec jednoduchý. Svaz musel nejprve projít velkou a náročnou "prověrkou", která trvala několik měsíců. V jejím rámci odborníci z Europe Active detailně prošli naše osnovy, učební materiály, kvalifikaci našich školitelů i zpětné vazby našich absolventů. Pro nás samotné je to uznání kvality našeho vzdělávacího systému a pro naše studenty záruka vysoké kvality poskytovaných služeb," přibližuje období, které předcházelo udělení akreditace, Jana Hubačová, manažerka Školy fitness profesionálů Fisaf.cz, která pořádá vzdělávací kurzy pro instruktory.

Školitelé s 20letou praxí
Další velkou devizou, která řadí FISAF.cz mezi nejvyšší profesionální vzdělávací instituce v oblasti fitness, jsou špičkoví lektoři. Například v oblasti skupinových cvičení má FISAF.cz unikátní pozici na českém trhu, a to zejména díky 20 letům zkušeností s vedením kurzů aerobiku, bodystylingu a dalších forem skupinových cvičení. "Naši hlavní školitelé pod vedením Katky Bímanové byli často přímo autory daných cvičebních programů. V tématu cvičení s dětmi máme obrovské zkušenosti nejen z trénování dětí k výkonnostnímu sportu v rámci systému soutěží FISAF.cz, ale také díky pohybově preventivní kampani Česko se hýbe a našemu programu Děti na startu," říká Jitka Literová, hlavní manažerka FISAF.cz.

Otevřené hranice pro absolventy
"Velkou výhodou je, že certifikát EuropeActive má vysokou hodnotu pro zaměstnání v zahraničí. Akreditace bude bez problémů jako ověřené vzdělání uznána," vysvětluje Jana Hubačová a na otázku, kdo se může do profesionálního vzdělávacího programu přihlásit, odpovídá: "Do našich rekvalifikačních kurzů přijímáme všechny zájemce, kteří mají minimálně zkušenost s pohybem, jsou fyzicky zdatní, pohyb je baví a chtějí se ve fitness posouvat dál... Náš vzdělávací program funguje v rámci obecných pravidel pro kurzy akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Umíme velmi dobře naučit naše studenty vést lekce skupinových cvičení i cvičení pro děti. Náš absolvent je kvalitně vzdělaný fitness profesionál, který se orientuje v anatomii a fyziologii těla, umí provést základní analýzu držení těla i pohybů, sestaví program tréninkové lekce a následně ji správně metodicky vede. Motivuje širokou veřejnost k pravidelnému a zdravému pohybu, a to vše při dodržení důležitých pravidel správného pohybu."

Instruktor jako partner lékaře
Stále častěji se také mluví o propojení pracovníků ve fitness sektoru se zdravotníky. Jak se k této otázce staví FISAF.cz?
"Fitness sektor má obrovský potenciál v rámci zdravotně preventivní péče. Nedostatek pohybu je jednou z hlavních příčin celé řady civilizačních onemocnění. V ekonomicky rozvinutých společnostech už lidé nepotřebují pohyb k obživě ani přesouvání z místa na místo. Správně vedený zdravý a pravidelný pohyb je nejen nejlepší prevencí, ale také fungujícím lékem. Špičkově vyškolený instruktor nebo trenér se může stát velkým pomocníkem lékaře. Lékař např. pacienta s cukrovkou typu B pošle cvičit k trenérovi, který ví, jak takovému pacientovi funguje metabolismus při zátěži. Pokud pacient reaguje nestandardně, pošle ho zpátky k lékaři a společně hledají cestu, jak pacienta vyléčit, tedy zejména, jak mu zásadně změnit životní styl. Poctivý pacient, který se hýbe a správně jí, se tak často může úplně vyhnout další medikaci," upozorňuje na nové možnosti spolupráce fitness pracovníků se zdravotníky Jana Havrdová.

Záruku profesionálů dá registr
A podle čeho se pozná, že jste se po příchodu do fitness centra ocitli opravdu mezi profesionály? "Jak přesně zpracují jednotlivá fitness centra, že mají kvalitní trenéry, popř. jak si s takovou značkou kvality poradí přímo instruktor či trenér, to je individuální. O každém trenérovi nebo instruktorovi je možné nalézt základní informace na webových stránkách nebo profilech umístěných přímo ve fitness centru. V České republice již řadu let funguje Český registr fitness profesionálů, který zahájil vyjednávání právě s EREPS - celoevropským registrem fitness profesionálů. V něm je nyní možné najít konkrétního profesionála a ověřit si, zda má odpovědnostní pojistku, popř. i jaké kurzy či jiné specializace. Možná se tedy v nejbližší budoucnosti i my v České republice přidáme do rodiny evropských registrů, podobně jako je tomu ve Velké Británii, Belgii, Finsku nebo Maďarsku," uzavírá Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.
Autor: Zuzana Rybářová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využilo spojení mezi Prahou a Soulem přes 1,5 milionů cestujících. Korean Air na linku nově nasazuje ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

AOPK: Letos probíhá už podesáté pálavské borytobraní

Dlouhodobé úsilí ochranářů a stovek dobrovolníků již přináší výsledek v podobě výrazného potlačení invaze borytu barvířského na Děvíně. ...

Česká pošta prodej budovy v Jindřišské ulici zrušila, zájemce nenašla

Praha - V úterý 14. května byl termín pro registraci zájemců o koupi areálu na rohu pražských ulic Jindřišská a Politických vězňů. Případní kupci měli ...

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby nového tříkolejného mostu na Výtoni. Jedná se o dalš ...





Pátek 17.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes