PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Nejlepší český spisovatel válečného románu ocenil vítězné mladé umělce z Rakovnicka

20.04.2016
Spisovatel Vratislav Vyhlídka, který se v březnu stal jediným českým zástupcem v žebříčku TOP 10 autorů žánru válečný román na našem knižním trhu, ocenil v polovině dubna žáky Integrované střední školy z Jesenice u Rakovníka. Ti vyhráli jím vyhlášenou celostátní soutěž "Vzduch je naše moře!" pro mladé umělce, tvořící díla z válečného prostředí.
Ilustrační snímek | Foto: René Černý
Při setkání s mládeží, které se konalo na internátě v Jesenici ve středu 13. dubna za účasti vedení vítězné školy a leteckých nadšenců z místního modelářského klubu, ocenil spisovatel žáky za to, že i v dnešní době mají vlastenecký zájem o historii, i učitele, kteří jim v rámci kroužku vojenské historie pomáhají rozvíjet všeobecný přehled. Sedm vítězných autorů z řad žáků dostalo Vyhlídkův nejnovější, v pořadí šestý román s věnováním a dvěma absolutním vítězům zaplatil spisovatel vyhlídkový let. Právě s románem "Lví stíhač a Černý orel nad Madridem", který vyšel v říjnu loňského roku, dosáhl Vyhlídka příčky v TOP 10.

Přestože Rakovnicko správně patří do středočeského kraje, je geografická blízkost plzeňského kraje a provázanost tradicí a historie s blízkým Plzeňskem velice pevná. O Jesenici tak lze stále hovořit ještě jako o Plzeňsku - alespoň z pohledu dějin.

"Plzeňsko mělo v rámci republiky z pohledu válečných dějin vždy trochu jinou pozici. Vemte jenom osvobození vlasti, kdy zde narozdíl od zbytku území figurovali Američané. Nebo také umístění Škodových závodů, které v období první republiky byly jedním z pilířů našeho válečného průmyslu," uvedl Vyhlídka na adresu západočeských vítězů své soutěže. "Myslím, že právě pro tu určitou hrdost na své svým způsobem odlišné válečné dějiny, se našli vítězové právě na Plzeňsku, protože historie zde není mrtvým pojmem, jako je tomu v mnoha jiných částech ČR," dodal.

Vítězství na Rakovnicko putovalo díky dílům žáků ISŠ Jesenice u Rakovníka Davida Kříže, Marie Domínové, Marie Kožíškové, Kateřiny Srbkové, Vlasty Šnoblové, Jana Sommera a Ondřeje Růžičky. Soutěž, která byla vyhlášena pro všechny základní, střední i umělecké školy v ČR, včetně domovů mládeže, byla složena z disciplín válečná povídka, válečný obrázek a článek z návštěvy aeroklubu, nebo základny vzdušných sil, či policie.

"Oceňuji tuto soutěž pro mládež, protože vím, že zorganizovat něco jako soukromá osoba na celostátní úrovni muselo být velmi náročné. Zároveň mne těší, že v takové konkurenci zvítězili naši žáci," řekla při setkání se spisovatelem ředitelka ISŠ v Jesenici Eva Tomková. Autorovu aktivitu pro mládež navíc den před vyhlášením výsledků ocenila ministrině školství Kateřina Valachová. "Paní ministryně si velmi cení vašich názorů... a zároveň by vám ráda poděkovala za inspirativní práci s mladými lidmi, kterou odvádíte na vašich školních besedách," napsala před oficiálním předáním cen vítězům jeho soutěže Vyhlídkovi ředitelka kanceláře ministryně školství Simona Kratochvílová.

Na předávání cen dodal pro atmosféru létající makety stíhaček éry 2. světové války Spolek historie vojenského a policejního letectva z Kolešovic, jehož předsedou je učitel ISŠ v Jesenici René Černý. Právě on dovedl své žáky k vítězství v soutěži. "Udržujeme tradici našich válečných letců svým způsobem. Naše modely létají pro veřejnost a předvádějí vzdušné bitvy. Ať už se jedná o souboje Luftwaffe se Spojenci nad Plzeňskem, nebo o Slovenské národní povstání. Teď se chystáme rozšířit repertoár o Ostravskou operaci, ovšem nedaří se nám sehnat model ruského Šturmoviku," uvedl Černý s tím, že všechno je dnes bohužel též otázkou peněz a potenciální sponzoři o podobných klubech neví.

Ústřední stíhačky, které zná čtenář z knihy Lví stíhač a Černý orel nad Madridem, tedy československou Avii B-534 a sovětský Polikarpov I-16, na předávání cen přivezl Jiří Joura. Repliky, které jsou schopny letu, váží podle typu stroje přibližně sedm až patnáct kilogramů a jejich stavba přijde na 35 tisíc korun. "Přistávat s dvojplošnou Avií B-534 je náročné. Start krásný, let skvělý, ale pro přistání potřebuje jako vysoký dvojplošník s krátkými křídly velkou rychlost. Pokaždé se přitom zapotím, aby mašina neskončila na zádech," komentoval s úsměvem modelář a dodal, že na knize se mu líbí, jak ve scéně s havárií hrdiny Františka Lva uvádí i neduhy československé národní stíhačky.

"Výlet k vítězům na Rakovnicko byl díky modelářům ze SHVPL pro mne úžasným zážitkem. Nikdo neumí postavit ty mašiny tak, jako tihle letečtí srdcaři. Opravdu jsem si připadal jako Brodský, když v Noci na Karlštejně coby král Karel IV. pronesl: Zde opět volně dýši, neb jsem mezi svými! Promluvit k mládeži je pak pro mne vždycky potěšením," uzavřel Vyhlídka svou návštěvu u mladých umělců, kteří zvítězili v jeho soutěži. Kromě svých románů je spisovatel v povědomí škol, knihoven a též čtenářské veřejnosti díky svým besedám o československé válečné tradici a veteránech typu generála Františka Fajtla, které stihl ještě osobně poznat. Za úspěchem jeho posledního románu, který má už v péči nakladatele dvě pokračování připravovaná k vydání, je to, že zvolil přístupný jazyk a akční děj, který oceňují jak letečtí nadšenci, tak i mládež, muži, co se o válku nezajímají a literetura faktu je pro ně nezáživná, a stejně tak i ženy. "Nestydím se za to, že polovina mých čtenářů jsou ženy. Je to pro mne naopak velmi lichotivé," hlásí se k nim hrdě Vyhlídka.

Autor: Jiřina Richtrová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes