PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Ekonomická olympiáda: Mladí znají výši kurzu a inflace, méně již ovládají teorii a úrokové počty

22.05.2019
PRAHA - Studenti středních škol se většinou orientují v aktuálním ekonomickém dění a mnozí znají výši kurzu koruny vůči cizím měnám či míru inflace. Naopak v základní ekonomické teorii mají největší mezery a pokulhávají i v úrokových počtech a dalších otázkách z finanční gramotnosti. Takové jsou hlavní závěry z analýzy výsledků školních a krajských kol III. ročníku Ekonomické olympiády, která je největší celostátní soutěží ve znalostech o ekonomii a financích pro středoškoláky v Česku. Soutěž pořádá a odborně garantuje nezisková organizace Institut ekonomického vzdělávání z.ú. (INEV).
Snímky z krajských kol | Foto: Ekonomická olympiáda
Průměrná úspěšnost studentů v odpovědích na testovací otázky v šesti tematických kategoriích byla stejně jako v minulém ročníku 43 % i přesto, že dramaticky, o celou polovinu, narostl počet účastníků. Celkově se letos soutěže zúčastnilo rekordních 15 000 studentů ze čtvrtiny středních škol z celé ČR. To byl více než trojnásobek počtu účastníků premiérového ročníku před dvěma lety.

"Stejně jako v minulých letech se studenti nejlépe orientovali v otázkách směřujících na aktuální ekonomické dění, největší mezery měli naopak v základní ekonomické teorii," komentoval výsledky III. ročníku Ekonomické olympiády autor testů a předseda správní rady INEV Pavel Potužák.

"Dvě třetiny studentů například správně zodpověděly otázku na aktuální míru inflace. Hůře si však studenti vedli při otázkách zaměřených na výši českého HDP, velikost státního rozpočtu či vládního dluhu. Je zajímavé, že přes 70 procent studentů bylo schopno správně spočítat příklady na jednoduché úročení. Pokud se však jednalo o úročení složené, úspěšnost klesla k 30 procentům," dodal Pavel Potužák.

Ekonomická olympiáda, jako vlajkový projekt INEV, přispívá k rozvíjení znalostí studentů a k jejich lepší orientaci v základních ekonomických a finančních otázkách. Mimo to poskytuje cenný obraz o úrovni ekonomické a finanční gramotnosti středoškoláků napříč celou republikou.

Otázky zkoumající finanční gramotnost studentů, která je nepostradatelná pro praktický život, letos nově tvořily plnou jednu pětinu soutěžního testu. Na tyto otázky přišlo celkově 49 % správných odpovědí, což dává do budoucna velký prostor pro zlepšení. Například jen 22 % studentů umí správně spočítat reálnou úrokovou míru, tj. výši úrokové míry po odečtení míry inflace.

"Základní znalosti z oblasti ekonomie a finanční gramotnosti pomohou studentům lépe se orientovat v dnešním světě, sníží pravděpodobnost jejich pádu do dluhových pastí a částečně obrní daného člověka před propagandou a ekonomickými bludy, které se bohužel ve veřejném prostoru objevují," uvedl Pavel Potužák.

Celorepublikové finále Ekonomické olympiády 23. května v ČNB v Praze
Soutěž vyvrcholí celorepublikovým finále, v němž se ve čtvrtek 23. května v reprezentačních prostorách ČNB v Praze utká 50 středoškolských studentů ze všech 14 krajů České republiky o prestižní místo vítěze III. ročníku Ekonomické olympiády.

"Velkým povzbuzením jsou pro nás špičkové výsledky studentů, kteří se probojovali až na vrchol Ekonomické olympiády. Někteří jsou ve finále opakovaně, a to přes sílící konkurenci a obtížnější testovací otázky. Naopak průměrné výsledky nás netěší a jen podtrhují potřebu systematicky pokračovat ve zkvalitňování ekonomického vzdělávání na středních školách," uvedla zakladatelka Ekonomické olympiády a ředitelka INEV Martina Bacíková.

V předchozích krajských kolech nejlépe dopadli studenti gymnázií (49 % úspěšnost v odpovědích na soutěžní otázky) a poté obchodních akademií (39 %), ti z ostatních škol (především středních odborných škol) měli v průměru 37 % správných odpovědí. Velký rozdíl v úspěšnosti byl i mezi jednotlivými kraji. V celorepublikovém srovnání ve školních kolech dominoval Jihomoravský kraj a Praha. Podle zpětné vazby učitelů se ukazuje, že na vysokých příčkách se v soutěži umisťují studenti ze středních škol, kde se výuce základů ekonomie věnuje patřičný prostor.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto his ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vý ...





Pondělí 6.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes