PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Čeští paralukostřelci zazářili na Evropském poháru v Olbii, Drahonínský oslnil světovým rekordem

06.05.2019
PRAHA - Od 26. dubna do 5.května se konal v italské Olbii Evropský pohár v paralukostřelbě, který byl posledním velkým závodem před nadcházejícím Mistrovství Evropy v Nizozemí. Na pořadu celého týdne byla soutěž jednotlivců, kde se představili tři čeští reprezentanti a mix tým, kde závodil David Drahonínský s jeho svěřenkyní Terezou Brandtlovou.
Foto: Lída Fikarová
První dny provázel silný vítr, na který navázaly komplikace při oficiální kontrole nářadí, kdy čeští paralukostřelci museli s pomůckami improvizovat, aby vůbec mohli závody absolovovat. V den kvalifikačních soubojů naštěstí vysvitlo aspoň slunce a s ním i české rekordy. Tereza Brandtlová střelila osobní rekord 559 bodů, spokojená ale nebyla: "Myslela jsem si, že kvalifikaci zvládnu lépe a bude to lepší. Byla jsem trochu zklamaná."
Karel Davídek nastřílel 619 bodů a skončil na 9. pozici. David Drahonínský po tom, co již v minulém roce kroužil okolo nového světového rekordu, přešel přes jeho maximum z roku 2016 a dosáhnul 1. místa s 680 body: " Kvalifikace byla super, držel jsem si svoji rutinu a asistent to dobře napsal. Jsem strašně rád, protože jsem přípravě na tuto sezónu věnoval spoustu času a spolupráce s Jensnem Asbachem a s Beiter centrem, kde mi umožnili se připravovat, nese ovoce."

Při eliminačních soubojích narazila Brandtlová na Victorii Kingston z Velké Británie, kdy se rozhodovalo o prvních semifinalistech. V dalším souboji potkala Victorii Rumary, dvojku ve světovém žebříčku: " S Victorií jsem se cítila strašně vyrovnaná. Nástup na druhou Britku byl horší, Victorie Rumary je výborná, ale utekla mi bohužel o 4 body."

V mužských soubojích Davídek hravě přestřílel ruského Alexandra Dorofeeva, v dalším kole se ale střetl se svým krajanem Drahonínským. Vícemistr Evropy z roku 2018 nakonec vyhrál nad plzeňským lukostřelcem 136:126: "Narazil jsem na Karla Davídka, vím, že se umí kousnout. Nejsem si jist, zda jsem já střílel tak dobře nebo Karel nestřílel, co umí. V těch eliminacích už je to mezi těmi prvními osmi velký vabank. Síly jsou vyrovnány." Davídek nakonec skončil na celkové osmé příčce.

Drahonínský se utkal v semifinálovém souboji s nováčkem turnaje Alekseiim Leonovem: " Aleksei mě den předem potkal a řekl, že jsem jeho vzor a kouká na mě pořád na youtube, tak budu muset všechna videa nechat smazat," směje se a vzápětí dodává:"Ač se mnou prohrál, přesto v souboji o bronz porazil Mistra Evropy z roku 2018 Bahattina Hekimoglu."

Před finálovými souboji čekalo české duo Drahonínský a Brandtlová soutěž v mix týmech. Pár minut před závody nastaly další komplikace, výkon obou nebyl takový, jak by si představovali, ale dvě prohry vzali pozitivně. Česká reprezentantka toho využila hned při finálovém souboji, kdy šla proti světové trojce, Eleně Krutové: "Hodně mi pomohlo, že den předem jsme stříleli mix týmy, kde jsem si vyzkoušela atmosféru finálové střelnice. Bylo mi v ten den hrozně-bylo to nové, stresující, se spoustou zodpovědnosti. Na finále s ruskou závodnicí jsem byla klidnější, od rána úplně v pohodě. Nečekala jsem to, že to takhle dopadne. Je vidět, že i poslední šíp dokáže ovlivnit celý závod."
Brandtlová ukončila souboj vítězstvím 116:115 a obsadila třetí příčku.

Drahonínský neskrýval dojetí: "Terka sem jela na zkušenou, je vidět, že střílí rok, získává tu jistotu, bude vystřílenější. Klobouk dolů, nevyšlo to v mix týmu, ale Terka se excelentně probojovala do finále. Další Britku mohla taky porazit, ale dala jí moc velké šance. Když jsem slyšel, jak Terka vyhrála, tak mi ukápla slzička. Říkal jsem si, že zbytek je vlastně šumák, splnili jsme to, co jsme chtěli. "

Český veterán se poté utkal v boji o zlato s tureckým závodníkem Aydinem Yigit Canerem, který ukázal svoje kvality a porazil Drahonínského 140:137: "Měl jsem radost ze světového rekordu, chtěl jsem určitě jít do finále, Turek střīlel excelentně. Neberu stříbrnou pozici tragicky, možná to bylo dobře."

České reprezentanty nadále čeká od 3. do 10.6. Mistrovství světa v Holandsku, kde se bude poprvé závodit o nominační kvóty na Paralympijské hry do Tokya 2020.
Autor: Lída Fikarová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Čtvrtek 9.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes