PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Lukostřelec Drahonínský zakončil rok 2018 čtvrtým místem na Slovensku, jeho další krok míří do Las Vegas

08.01.2019
Čtyři mezinárodní závody, čtyři finálové souboje a jen jedno zaváhání na Mistrovství Evropy v Plzni, kde podlehl český sportovec tureckému reprezentantovi - i taková je bilance Davida Drahonínského, který rok 2018 hodnotí v jeho osmnáctileté kariéře jako velmi úspěšný.
Ilustrační snímek | Foto: Lída Fikarová
Český reprezentant zakončil konec roku posledními závody ve slovenském Kežmaroku, kde obhajoval druhé místo. Účast byla tak bohatá, že organizátoři museli přistoupit k metodě, kdy nemohl zůstat mezi jednotlivými sadami na terčovnici, ale musel ze své střelecké pozice odjíždět a uvolnit místo dalšímu střelci. Bylo to velmi náročné a výsledek 562 bodů tomu odpovídal:" Umím střílet víc, ale vzhledem k daným podmínkám jsem spokojený, i když bodová bilance stačila na pouhé 4. místo. Na třetího Mariána Marečáka, který střílí ve zdravější kategorii Open, jsem ztratil dva body. Jsem přesvědčen, že když bych zůstával na čáře, byl by ten celkový součet lepší."
Na závodech měl možnost poznat i současnou slovenskou lukostřeleckou hvězdu Jozefa Bosanského: "Setkal jsem se s ním poprvé a z našeho povídání jsem usoudil, že lukostřelbě dává hodně ze svého volného času. A po dvou letech v terčové lukostřelbě za něj opravdu mluví jeho výsledky." dodává s respektem.

Nejvíce vzpomínek z minulého roku u něj zanechalo vítězství v italské Olbii, kam odjížděl po měsíci trénování s novým vybavením s velkou nejistotu v očích. Jako důležitý moment posuzuje setkání s německým trenérem Jensnem Asbachem: "Je to pro mě velká radost spolupracovat s tak zkušeným člověkem, který dokáže a chce své pomalu třicetileté zkušenosti předávat dál."

Od listopadu je lukostřelec součástí Pro Staff Teamu kanadského výrobce luků Apa Archery, i proto se rozhodl zúčastnit se nejprestižnějšího halového závodu v Las Vegas, kde se druhý týden v únoru sjede lukostřelecká elita z celého světa:"Je to taková Mekka, sen každého lukostřelce, kam se dostaví okolo 4000 závodníků. Setkám se tam s přáteli jako se slovenským reprezentantem Marcelem Pavlíkem, Jensnem Asbachem, německou lukostřelkyní Lisou Unruh, lidmi od Beitera a doprovázet nás bude kanadský trenér Vladimír Kopecký. Bude to velký zážitek, kdy uvidím největší hvězdy v akci, jenž budou závodit o vysoké finanční prémie."

V následující sezóně je pro něj motivací dostat se na Paralympijské hry do Tokya 2020, které by byly v pořadí již čtvrté, kterých by se Drahonínský mohl zúčastnit. Důležitým závodem je Mistrovství světa v Holandsku, kde se budou v červnu rozdávat první místa: "V současné situaci přibylo do naší kategorie spousta nových závodníků, kteří se kvalitně připravují pod vedením celého týmu. Pokud se nepovede nominovat se na poprvé, bylo by to pro mě zklamáním. Podmínky jsou přísné, uvidíme."
V rámci přípravy by se rád podíval na závody Evropského poháru do italské Olbie, kde se příští rok bude konat Mistrovství Evropy, ale jeho účast není jistá: "Není to můj vrchol sezóny,"přiznává na rovinu.

Jako v minulém roce bude nadále podporovat a trénovat Terezu Brandtlovou, která ho v její první sezóně velmi překvapila. "Udělala velký pokrok, trénuje dvakrát, třikrát týdně, absolvovala naše listopadové soustředění. Čekají ji tři závody v hale a věřím, že si posune svoje maximum. Hranice 500 bodů je velmi reálná. Určitě jí to dodá jistotu a projeví se to ve venkovní sezóně, kde bude bojovat o účast na Paralympijských hrách v Tokyu 2020."

Drahonínský neopomene ani příběh Karla Caidlera, talentovaného nováčka: " Karel bohužel nemá takové podmínky, aby mohl často trénovat v hale, ale po fyzické stránce je velmi dobře připravený. Těším se na jeho první závody, kde si poprvé vyzkouší atmosféru a bude to zároveň jeho první osobní rekord. Doufám, že ho to nakopne a uvidí, že to, co strávil na tréninku, se mu vrátí na výsledkové listině."

Karel Caidler spolupracuje v Liberci s trenérem Jakubem Ečnerem, který byl součástí společného podzimního soustředění: "Věřím, že tato kombinace přinese ovoce a bude velice prospěšná."

Drahonínský nadále pokračuje v projektu DD ParaArchery, kdy seznamuje lidi s postižením s lukostřelbou:"Jsem rád, že se nám podařilo navázat spolupráci s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech, za co patří velký dík Mgr. Petře Skopcové. Další cíl bude navázat kontakt s Rehabilitačním ústavem v Hrabyni, kde se také koncentrují na lidi po úraze. V České republice bohužel neexistuje žádný systém získávání nových paralukostřelců, proto chceme naší činností lukostřelbu prezentovat jako jednu z možných volnočasový aktivit, která lze dělat napříč handicapy.
DD ParaArchery není projekt, který musí získat další vítěze paralympiády. Je důležité, aby se tento sport dostal do podvědomí." zdůrazňuje vícemistr Evropy.
Autor: Lída Fikarová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Čtvrtek 2.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes