PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Sídliště Ďáblice: město má dostatek nástrojů na ochranu jeho kvalit

07.02.2018
PRAHA - Město má při ovlivňování soukromých záměrů dostatek nástrojů pro usměrnění projektů, které v území plánuje společnost CPI. Kromě limitů, které stanovuje územní plán, je to především vlastnictví pozemků, které bezprostředně sousedí s pozemky developera. Hlavní město navíc ve spolupráci s městskou částí vypracuje územní studii, která stanoví podrobná pravidla pro případnou zástavbu.
Ilustrační snímek | Foto: Magistrát HMP
Z iniciativy Petry Kolínské, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy, se včera konalo setkání s občany Ďáblic. Ti mají obavu o budoucnost svého okolí vzhledem k plánované výstavbě výškových staveb. Zástupci města a městské části občanům představili nástroje, které při povolování staveb mohou uplatnit.

"Jsem ráda, že lidé v Ďáblicích mají ke své lokalitě silný vztah a aktivně se zajímají o její budoucnost. Město využije všechny možnosti, aby ochránilo nadprůměrnou urbanistickou kvalitu sídliště a zlepšilo kvalitu veřejných prostranství. Jsme připraveni jednat i o výkupu areálů občanské vybavenosti," uvedla Petra Kolínská.

Město nyní připravuje zadání pro kompletní územní studii celého sídliště, která bude po svém zpracování neopominutelným podkladem pro rozhodování v daném území. Jejím pořizovatelem je odbor územního rozvoje MHMP, který spolupracuje s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a Městskou částí Praha 8. Územní studie bude zohledňovat potřeby celé lokality a schválena by měla být do roka.

Na debatu se přišlo podívat přes dvě stě obyvatel. V části věnované otázkám se občané zajímali o to, zda může město objekty občanské vybavenosti od CPI odkoupit.

Ve druhé části setkání představili zástupci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy návrh nového územního plánu Prahy - Metropolitního plánu. Ten by měl platit od roku 2023 a v návrhu, který bude předmětem dvou veřejných projednání, respektuje současnou výšku objektů občanské vybavenosti.

Záměr postavit na čtyřech místech až osmnáctipatrové věžáky prezentoval investor, firma CPI, v červnu 2017 a spustil tak vlnu nesouhlasných reakcí. Nejdále je v přípravách bytový dům Střelničná, který dostal podrobnější podobu ve studii prověřující hmotu objektu vzhledem k okolní zástavbě.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy při zářijovém projednávání petice občanů proti plánované výstavbě přijalo usnesení, ve kterém nesouhlasí s plánovanou výstavbou vysokopodlažních budov na čtyřech místech sídliště. V těchto místech jsou nyní nízké jedno a dvoupodlažní objekty, určené pro občanskou vybavenost jako obchody a služby. Vlastník, společnost CPI, je však delší dobu neopravuje, takže z velké části chátrají a služby a provozovny zde postupně zanikají.

Sídliště Ďáblice je mezi českými sídlišti ceněno a uznáváno pro svoji koncepci a urbanistickou hodnotu. Právě zde vznikl v roce 1955 první pražský panelák.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Výsledkem bude větší harmonizace podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách ...

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové ...

Zájem o elektromobilitu stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 %

Pražská energetika (PRE), vedoucí poskytovatel energetických služeb v hlavním městě, pokračuje ve významném rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stan ...

RegioJet otevřel v Praze nejluxusnější lounge v České republice

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, včera na hlavním nádraží v Praze slavnostně otevřel novou prémiovou lounge. V České ...

Úřad vlády zahájí letošní dny otevřených dveří pro veřejnost zpřístupněním Kramářovy vily a zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády zahájí další sezonu dnů otevřených dveří. Veřejnosti se otevře Kramářova vila na pražské Letné a zahrada Strakovy akademie. Vila pojmenovan ...





Středa 1.5.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes