PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Dva Praha

Kdy:
Úterý 30.06.2015 od 20:00 hod
Kde:
Nábřeží Edvarda Beneše, Praha 7
Pořadatel:
Sdílet:

Tango, kabaret, cirkus, popsongy, kuchyňský beatbox, freakfolk, akustické elektro a elektrické akusto ve dvouvrstvém balení to je Bára a Jan. To jsou DVA. DVA + vy = fantastický večer na pražském nábřeží, kde Cargo Gallery kotví.

Pro kapelu DVA mají hudební kritici vyhrazenou škatulku nezařaditelné? vojice ve složení Jan Kratochvíl (On) a Bára Kratochvílová (Ona) zhmotňuje svoje originální hudební vize nesčetnými prostředky: svoji představu o tom, jak má znít tango, naplňují beatboxem, křehké folkové skladby zase opentluje klarinet. Čerpají také z estetiky kabaretu nebo cirkusu. Příběhy z vlastních světů pak popisují vlastním vymyšleným jazykem právě proto se pro jejich hudbu vžilo označení folklor neexistujících národů.

Dva roky po založení kapely vydali DVA svoji debutovou desku Fonók (vyšla na Indies Scope v roce 2008), díky které se jim dostalo pozornosti nejenom v České republice (album bylo nominované na výroční hudební cenu Anděl a videoklip k písni Nunovó Tangó vyhrál hlavní cenu na festivalu Anifilm), ale také v zahraničí. Přední hudební redaktor BBC Charlie Gillett debut zařadil mezi nejlepší desky roku 2009, čtrnáctiskladové album také dvojici DVA pomohlo na 34. místo z 850 nominovaných kapel v respektovaném žebríčku Wcme.
Právě vydání desky Fonók nastartovalo jejich nepřetržité turné, v rámci kterého stihli objet prakticky celou Evropu. Svoji představu o tom, jaké melodie si pobrukují ony neexistující národy, představili nejenom v Německu nebo Polsku, ale také ve Francii, Norsku nebo Rusku. Jejich hudbu si poslechla třeba 672 tisíc divaček ranního vysílání moskevské televize Damskij kanal. Skladby kapely DVA ale dosáhly třeba i do Japonska nahrávku Fonók je totiž možné sehnat i tam.

Těžiště tvorby kapely DVA leží v živých koncertech, na kterých dvojici často doprovází originální projekce výtvarnice Markéty Lisé. Koncerty skupiny DVA jsou vyhlášené především hravostí a kreativitou oba členové na pódiu s naprostou samozřejmostí střídají hudební nástroje, zaznívá kytara, živé smyčky, saxofon, klarinet, dechový midikontroler, megafon i různé hračky.
Kromě koncertování se DVA intenzivně věnují i divadlu a filmu ? svoji hudbou často doprovázejí němé filmy francouzského průkopníka kinematografie Georgese Méliese, hudební podobu dali také kultovnímu expresionistickému snímku Kabinet Dr. Caligariho.
 Soundtracky k divadelním hrám, animovaným filmům, hudbu k počítačové hře a ostatní nevydané skladby DVA sdružili na desce Kollektt8, kterou dali posluchačům zdarma k dispozici ke stažení. O jejich otevřenosti svědčí také to, že album Kollektt8 vydali na vlastní značce Label Home Table. Na něm do dnešní doby sdružují pouze vlastní CD-R, v budoucnosti ale mají v plánu poskytnout na svém čistě DIY domácím labelu azyl i spřízněným kapelám.


V září 2010 vydali DVA své třetí album jménem HU. Za zvuk je opět zodpovědný berlínský producent Jayrope a nahrávalo se na chalupě. Kapela následující rok koncertovala více než 100x po celé Evropě.

Na začátku roku 2012 Dva dokončili soundtrack pro počítačovou hru Botanicula animátora Járy Plachého (Amanita Design ? tvůrci hry Machinárium, Samorost) a byli za něj oceněni v San Franciscu hlavní cenou za hudbu na Independent Game Festivalu. V květnu 2012 vychází soundtrack Botanicula i na vinylu u Minority records. DVA začínali s divadelní hudbou v nezávislém divadle DNO. Dnes spolupracují také s taneční skupinou VerteDance, pro které vytvořili hudbu k představení Emigrantes (2010) a Simulante Bande (2012), ke kterému živě hrají v divadle Archa.

Předprodej 240Kč, na místě 290Kč
Vstupenky lze zakoupit na stránkách: https://www.ticketportal.cz/performance.aspx?idp=1299583
Akce se koná na lodi Cargo Gallery, kotvící na řece Vltavě u nábřeží Edvarda Beneše v Praze.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



34,049034118652