PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Karlínské posvícení - Praha

Kdy:
Neděle 17.11.2019 od 10:00 hod
Kde:
Karlínské náměstí, Praha
Pořadatel:
Sdílet:

Zahájíme zimní radovánky a při té příležitosti oslavíme 30 let svobody dobrou svatomartinskou husou, nejmladším vínem a bohatým kulturním programem na Karlínském posvícení. A to v neděli 17.11. 2019 od 10.00 hodin na Karlínském náměstí.
Svatomartinské posvícení vzniklo z pohanského obyčeje, při němž se oslavovala bohatá sklizeň a příchod zimy. Tradice svatomartinské husy souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti a s adventním šestitýdenním půstem, který začínal 12. listopadu. Ve vinařských oblastech se posvícení vztahovalo k ochutnávce prvního vína. Vesničané se obvykle po setnutí kohouta vrátili do hospody, kde se tančilo a hodovalo tak jako v neděli.
"A právě v neděli 17.11. 2019 budeme také hodovat i oslavovat letošní sklizeň, a to třeba degustací svatomartinského vína, jakožto prvního vína nového ročníku, které zrálo jen několik týdnů. Nebo se také zahřejeme u prvního letošního svařeného vína," prozrazuje spoluorganizátor akce Milan Ferenc. K posvícení neodmyslitelně patří svatomartinská husa i svatomartinské sladké rohlíky a koláčky, který každý návštěvník bude mít možnost ochutnat. Jiné lokální potraviny tématického sortimentu dovezou místní stánkaři, kterých na akci bude nespočet.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



145,66993713379