PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

27.03.2024
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněveská. Z tohoto důvodu je v první etapě do 4. dubna obousměrně přerušen tramvajový provoz v úseku Kobylisy - Vozovna Kobylisy, ve druhé etapě od 4. do 8. dubna 2024 pak v úseku Kobylisy - Sídliště Ďáblice. Velikonoční prázdniny DPP tradičně využije na další výměnu dřevěných pražců za betonové na trase C, tentokrát v úseku mezi stanicemi Muzeum a Hlavní nádraží. Proto bude od pátku 29. března od zahájení provozu do pondělí 1. dubna do skončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku I. P. Pavlova - Nádraží Holešovice. O Velikonocích začne DPP modernizovat také zabezpečovací zařízení mezi stanicemi Roztyly a Háje. Na neděli 31. března 2024 od zhruba 20:00 do skončení provozu jsou naplánovány jeho zkoušky, proto bude v této době přerušen provoz metra na lince C i v úseku Kačerov - Háje. Během výluk metra na lince C DPP zavede náhradní autobusovou dopravu XC.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V rámci opravy tramvajové tratě v blokové smyčce Březiněveská DPP postupně vymění sjezdovou výhybku ve smyčce, kolejové oblouky a křížení na výjezdu a vjezdu do obratiště, které jsou už opotřebené a dožilé, pocházející z roku 2009. Práce, které si DPP bude realizovat vlastními silami, budou probíhat tak, aby bylo v maximální míře zachováno ranní vypravení tramvají z vozovny Kobylisy i jejich zátah po skončení denního provozu. Proto jsou etapizovány a samotná vozovna Kobylisy zůstane bez provozu pouze o velikonočním víkendu. V první etapě od 26. března do 4. dubna 2024 bude přerušen provoz tramvají v úseku Kobylisy - Vozovna Kobylisy, ve druhé etapě prací od 4. do 8. dubna 2024 pak v úseku Kobylisy - Sídliště Ďáblice.

Po skončení těchto dvou etap se DPP od pondělí 8. dubna přesune do Trojské ulice, kde v křižovatce s ulicemi Nad Šutkou a Zenklova vymění kolejové rozvětvení a paralelně s tím v Partyzánské ulici opraví kolejnice mezi kolejovým rozvětvením do ulice Na Zátorách/Plynární a křižovatkou s Vrbenského ulicí. Tato etapa oprav potrvá do 16. dubna 2024 do ukončení denního provozu. Během prací bude obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Nádraží Holešovice (v Partyzánské ulici) - Hercovka. Touto akcí budou pro letošní rok dokončeny opravy tramvajových tratí v Severním městě, tj. tratí procházejících kolem uzlu Kobylisy.

Výměna dalších 1059 dřevěných pražců o Velikonocích


Také o letošních Velikonocích bude DPP pokračovat ve výměně původních, více než 50 let starých dřevěných pražců na nejstarším úseku tratě C za nové, betonové. Tentokrát budou práce probíhat na pravé i levé traťové koleji v mezistaničních tunelech v úseku Muzeum - Hlavní nádraží. Pracovníci DPP a subdodavatelé o Velikonocích vymění celkem 1059 dřevěných pražců. Po skončení této etapy bude na trase C už celkem 12 528 betonových pražců, tj. více než 60 % z celkového počtu, nicméně zůstane ještě 6 869 dřevěných k výměně. Další etapu DPP plánuje na začátku letošních letních prázdnin a o prodlouženém víkendu na konci října.

Zahájení modernizace zabezpečovacího zařízení metra na trase C


Velikonoce DPP využije k zahájení další významné investiční akce - modernizaci původního zabezpečovacího zařízení v metru na trase C v celém úseku Háje - Vltavská. Jedná se o kompletní výměnu původních reléových staničních a traťových zabezpečovacích zařízení za moderní elektronická stavědla. Většina z nich totiž pochází z roku 1974, tj. z doby zahájení provozu metra, a je technologicky i morálně zastaralá. Modernizace těchto zabezpečovacích zařízení je nezbytnou podmínkou pro budoucí automatizaci celé trasy C. O Velikonocích DPP zrealizuje první část prací na modernizaci zabezpečovacího zařízení v úseku Háje - Roztyly, druhou a poslední etapu DPP v tomto úseku plánuje zrealizovat na konci letošního června. Celá investiční akce potrvá zhruba čtyři roky. O Velikonoční neděli večer pak proběhne zkouška nainstalovaných zabezpečovacích zařízení, kterou nelze z bezpečnostních důvodů provést za plného provozu metra s cestujícími.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ

1./ Výluka provozu tramvají v úseku Kobylisy - Vozovna Kobylisy


Z důvodu opravy tramvajové trati je od úterý 26. března 2024 od cca 4:30 do čtvrtka 4. dubna 2024 do zhruba 4:30 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Kobylisy - Vozovna Kobylisy.

Změny tras tramvajových linek

Linky 3, 17, 24 a 95 jsou ve směru z centra ze zastávky Kobylisy vedeny přes zastávky Střelničná a Ládví do obratiště Sídliště Ďáblice.

Linka 6 je ve směru z centra zkrácena do zastávky Dělnická, dále pokračuje jako linka 14 směr Spořilov.

Linka 14 je ve směru z centra zkrácena do zastávky Dělnická, dále pokračuje jako linka 6 směr Kubánské náměstí.
Jako náhradní dopravu v úseku Kobylisy - Vozovna Kobylisy DPP doporučuje využít pravidelné autobusové linky 145, 162 nebo 169 a noční 913.

2./ Výluka provozu tramvají v úseku Kobylisy - Sídliště Ďáblice


Z důvodu opravy tramvajové trati je od čtvrtka 4. dubna 2024 od cca 4:30 h do pondělí 8. dubna 2024 do zhruba 4:30 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Kobylisy - Sídliště Ďáblice.

Změny tras tramvajových linek

Linky 3, 10 a 93 jsou ve směru z centra ze zastávky Kobylisy vedeny přes zastávky Březiněveská a Líbeznická do obratiště Vozovna Kobylisy.

Linka 6 je ve směru z centra zkrácena do zastávky Dělnická, dále pokračuje jako linka 14 směr Spořilov.

Linka 14 je ve směru z centra zkrácena do zastávky Dělnická, dále pokračuje jako linka 6 směr Kubánské náměstí.

Linka 24 je ve směru z centra zkrácena do zastávky Bílá labuť

Jako náhradní dopravu lze v denním provozu využít pravidelné autobusové linky. V úseku Kobylisy - Štěpničná linky 152 a 177, v úseku Ládví - Sídliště Ďáblice linku 103.

V nočním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava X93 v trase Kobylisy - Ládví - Sídliště Ďáblice.

Zastávky linky X93

Směr Sídliště Ďáblice:

Kobylisy - nástupní - v ulici Pod Sídlištěm, v zastávce linky 152

Kyselova - ve Střelničné ulici, v zastávce náhradní autobusové dopravy

Ládví, Štěpničná - ve Střelničné ulici, v zastávkách linky 152

Sídliště Ďáblice - výstupní - v Ďáblické ulici, v zastávce linky 183

Směr Kobylisy:

Sídliště Ďáblice - nástupní - v nástupní zastávce v autobusovém obratišti

Třebenická - v Ďáblické ulici, v zastávce linky 183

Štěpničná, Ládví - ve Střelničné ulici, v zastávkách linky 152

Kobylisy - výstupní - v Klapkově ulici, v zastávce tramvají směr do centra

Změny v zastávkách autobusů
Pro linky 152, 177 a 913 se zřizuje zastávka Kyselova (směr Ládví) ve Střelničné ulici, v zastávce určené pro náhradní dopravu.

3./ Výluka provozu metra na lince C v úseku I. P. Pavlova - Nádraží Holešovice


Z důvodu opravy tratě je od pátku 29. března 2024 od zahájení provozu do pondělí 1. dubna 2024 do ukončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice.

Náhradní autobusová doprava
V denním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava XC v trase I. P. Pavlova - Muzeum - Hlavní nádraží - Florenc - Vltavská - Nádraží Holešovice.

Zastávky linky XC

Směr Nádraží Holešovice:

I. P. Pavlova - nástupní - na náměstí I. P. Pavlova mezi Sokolskou a Legerovou ulicí u vstupu do metra

Muzeum - v Legerově ulici v zastávce autobusové linky 905 směr Sídliště Čimice

Hlavní nádraží - ve Wilsonově ulici v zastávce autobusové linky 905 směr Sídliště Čimice

Florenc - ve Wilsonově ulici na přemostění Masarykova nádraží

Vltavská - na sjezdové rampě z Hlávkova mostu

Nádraží Holešovice - výstupní - v obratišti autobusů ve výstupní zastávce

Směr I. P. Pavlova:

Nádraží Holešovice - nástupní - v obratišti autobusů v nástupní zastávce autobusové linky 156

Vltavská - na Bubenském nábřeží v zastávce autobusové linky 156

Florenc - ve Wilsonově ulici na přemostění Masarykova nádraží

Hlavní nádraží - ve Wilsonově ulici v zastávce autobusové linky 905 směr Jižní Město

Muzeum - ve Wilsonově ulici v zastávce autobusové linky 905 směr Jižní Město

I. P. Pavlova - výstupní - na náměstí I. P. Pavlova mezi Sokolskou a Legerovou ulicí u vstupu do metra

Alternativní náhradní tramvajová doprava


V denním provozu je linka 36 v trase Zvonařka - I. P. Pavlova - Karlovo náměstí - Václavské náměstí - Masarykovo nádraží - Florenc - Křižíkova - Invalidovna - Palmovka - Bulovka - Kobylisy - Ládví - Sídliště Ďáblice.

Změny tras linek tramvají


Linka 23 je ve směru od Královky ze zastávky Bruselská odkloněna přes zastávky Pod Karlovem a Nuselské schody do zastávky Náměstí Bratří Synků (výstupní v ulici Na Zámecké, nástupní v obratišti).

Bezbariérové cestování


S ohledem na to, že k zastávce náhradní autobusové dopravy XC Florenc není bezbariérový přístup, DPP doporučuje využít spojení tramvajovou linkou 36 s bezbariérovým přestupem na metro C ve stanicích I. P. Pavlova, Kobylisy a Ládví případně další linky povrchové dopravy.

4./ Výluka provozu metra na lince C v úseku Kačerov - Háje


Z důvodu opravy tratě je v neděli 31. března 2024 od cca 20:00 do ukončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi Kačerov a Háje.

Náhradní autobusová doprava
V denním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava XC v trase Kačerov - Roztyly - Chodov - Opatov - Háje.

Zastávky linky XC

Směr Háje:

Kačerov - nástupní - v nástupní zastávce linky 189 směr Sídliště Lhotka

Roztyly, Dědinova - v Ryšavého ulici v zastávkách linky 197 směr Smíchovské nádraží

Chodov, Jarníkova, Na Jelenách - v Roztylské ulici v zastávkách linky 197 směr Smíchovské nádraží

U Dálnice - v ulici Na Jelenách v zastávce linky 177 směr Poliklinika Mazurská

Opatov - v zastávce linky 177 směr Poliklinika Mazurská

Bachova, Mikulova, Hněvkovského - ve Hviezdoslavově ulici v zastávkách linky 125 směr Skalka

Modrá škola - v ulici U Modré školy v zastávce linky 125 směr Skalka

Háje - výstupní - před vstupem do vestibulu stanice metra

Směr Kačerov:

Háje - nástupní - v autobusovém obratišti v zastávce linky 125 směr Smíchovské nádraží

Modrá škola - v ulici U Modré školy v zastávce linky 125 směr Smíchovské nádraží

Hněvkovského, Mikulova, Bachova - ve Hviezdoslavově ulici v zastávkách linky 125 směr Smíchovské nádraží

Opatov - v zastávce linky 177 směr Chodov

U Dálnice - v ulici Na Jelenách v zastávce linky 177 směr Chodov

Na Jelenách, Jarníkova, Chodov - v Roztylské ulici v zastávkách linky 197 směr Roztyly

Dědinova - v Ryšavého ulici v zastávce linky 197 směr Roztyly

Roztyly - před vstupem do pasáže u stanice metra v zastávce linky 135 směr Florenc

Kačerov - výstupní - ve výstupní zastávce autobusů

Změny v zastávkách autobusů
Přemísťuje se zastávka Kačerov v autobusovém obratišti pro linky 138, 189, 193 a 215 (směr Nemocnice Krč) do nástupní zastávky linky 106 směr Nádraží Braník.

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s plánovaným opatřením, které by v budoucnu mělo vést k omezování automobilové dopravy na příjezdech ze ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se i letos vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou s ...

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...





Sobota 27.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes