PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Nejvyšší riziko aktivity klíšťat. Dezinfikujte místo přisátí!

29.06.2020
České republice patří dlouhodobě smutné prvenství ve výskytu klíšťové encefalitidy v Evropě. Například vloni se s touto virovou infekcí nervového systému léčilo 774 osob, což bylo nejvíce za posledních 8 let. Odborníci varují, že mírná zima a deštivé počasí klíšťatům nahrává, a potvrzují to i aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu, které ukazují na nejvyšší aktivitu klíšťat. Hlavní ochranou před klíšťaty je přitom očkování, použití repelentu a v případě přisátí jejich včasné a bezpečné odstranění a dezinfekce.
Foto: 4jan.cz
Klíšťata u nás mohou přenášet nejen klíšťovou encefalitidu, ale řadu dalších nemocí včetně lymeské boreliózy, u které se počty hlášených případů v České republice v posledních letech pohybují mezi 4 a 5 tisíci za rok. Podle některých studií je až 28 % klíšťat přenašečem některé z nemocí. Proti většině nemocí není k dispozici očkování, což neplatí v případě klíšťové encefalitidy. Vysoká čísla nakažených touto nemocí se v tuzemsku přisuzují právě nízké proočkovanosti české populace. Při pohybu v přírodě je proto doporučená ochrana a v případě přisátí klíštěte jeho správné odstranění za pomoci dezinfekce.

Hlavním teritoriem klíšťat jsou listnaté a smíšené lesy. Setkat se s nimi lze ale i v parcích, na zahradách, loukách a březích řek a rybníků. Nejvíce se klíště vyskytuje tam, kde je tráva vysoká alespoň dvacet centimetrů, přičemž standardně žije ve výšce do jednoho metru. V jehličnatých lesích a na suchých místech jich bývá nejméně. Míru aktivity klíšťat hodnotí desetibodovou stupnicí pravidelně Český hydrometeorologický ústav, přičemž například stupeň aktivity 7 značí velké riziko nákazy, proto je vhodné používat repelent a nevstupovat do křovin, nelehat si do trávy, a to zejména na okraji lesů, vodních toků a listnatého mlází. Od stupně 9 je lepší se listnatým a smíšeným lesům raději vyhýbat a samozřejmě používat repelent.

Pokud je člověk napaden klíštětem, nejdůležitější je jeho rychlé a správné odstranění a dezinfekce kvůli snížení rizika přenosu infekce. Jak správně odstranit klíště?

1. Místo přisátí a blízké okolí vyčistěte jodovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem a nechte chvíli působit, aby se zahubily choroboplodné zárodky, které může klíště na člověka přenést.

2. Pomocí speciální pinzety, plastové karty nebo obyčejné navlhčené textilie (ručník, žínka) viklejte klíštětem ze strany na stranu. Vhodné je použít i latexové rukavice.

3. Klíšťaty netočte, abyste je nepřetrhli. Pokud klíště přetrhnete, doporučují odborníci návštěvu lékaře pro jeho celé odstranění. Zvyšuje se totiž riziko nákazy, delší hojení, případně zánět.

4. Místo po vytaženém klíštěti opět dobře vydezinfikujte jodovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem.

5. Odstraněné klíště zlikvidujte - na klíště nesahejte holýma rukama ani ho nemačkejte. Zabalte do kousku papíru a spláchněte do záchodu.

Místo po přichycení klíštěte často vyvolává začervenání pokožky. "Objeví-li se menší červený flíček, který svědí, jde o normální reakci. Pokud se ale skvrna začne zvětšovat a zbělá, vyhledejte co nejdříve lékaře," doporučuje MUDr. Jitka Koppová z interní ambulance Polikliniky Agel.
Autor: Mgr. Jaroslav Bartoš
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes